Druhý MANDEL SONETŮ – Miloň Čepelka

Druhý MANDEL SONETŮ – Miloň Čepelka

Tisk

druhy mandel sonetu 200Druhý Mandel sonetů. Dvacettři stran poezie a to i s doslovem. Šestnáct básní, čtrnáct řádků, nic víc a nic míň. V těch čtrnácti verších je bravurně popsaná podstata jednotlivých básní. Jakoby básník viděl člověku do duše. Nejméně jedna polovina básní se dá dozajista popsat jako milostná. Slova jež líčí pocity autora jsou výstižná a hravá. Hladící duši jež se blahem tetelí, kdy při posledním řádku si posteskne – „Jaká škoda, že už je konec.“

 

I já si dovolím použít hudební přirovnání. Ne však ke klavírnímu virtuosu, nýbrž k opernímu pěvci, který zpívá svou píseň procítěně, s naléhavostí jemu vlastní. A přestože příběh není váš, zdá se jak by byl. Tak mocně umí působit verše na čtenáře, labužníka života, kdy ho básník ponouká k životu s vášní, ohněm.

Sonet ohnivý – v něm je tento odkaz nám uveden, skví se v celé své kráse na zadní strně knihy. Svazek je vhodný pro kapsy milovníků poezie. Předurčuje ho k tomu jeho velikost a skutečně se dá nazvat kapesním přítelem na cesty. Zaručeně vám zvedne náladu pokaždé, když se budete cítit nešťastní či osamělí.

Netuším, čím to je, ale ten příliv positivní energie, která z řádků přímo prýští vás smete do vln radosti. Přečtete ji jedním dechem, na podruhé druhým a i tak máte chuť se utápět v těch slovech znovu a znovu.

Pokud smím, představím vám svého oblíbence:

Sonet o vědomém odpouštění ze strany 18

Radí mi z hlubin věků mudrci,
Abych se snažil vidět jen vše pěkné.
Zlehčí to jizvy, jež mám na srdci.
Ta rada ovšem snadněji se řekne,

nežli se aspoň zpola uskuteční
uprostřed vrahů, lupičů a model,
kteří se zdají trapně víc než věční
a v dějinách vyhrávají o děl

i zpupnou výši socha pomníků
stvořených k jejich vpravdě strašné pýše.
Proto se kloním v ústraní a tiše

k myšlence nejdřív odpustit sám sobě
a přes tu – žel- sobeckou okliku
též viníkům svým. Živým i těm v hrobě.

V dnešní době vyznějí tato slova mnohem naléhavěji, než kdy dříve, v době kdy byli lidé více spjati se sebou samými. Brali život tak jak jde, se vším dobrým i zlým, a uměli se s tím vyrovnat a také odpouštět. Dnes lidé více lpí na svých křivdách a nehledají cestu k vlastnímu já. Když se pak rozhodnou duchovně růst shledají známé rady : „Buď positivní, sleduj jen to pěkné“. Ale kde je psáno, že je normální cítit jak těžké je v sobě najít sílu zařídit se dle jejich slov. Já bych vám mohla povídat. Ale to není třeba protože právě tohle barvitě vylíčil básník v tomto sonetu.

Kolik pravdy se skví v těchto řádcích. Jak naléhavě zní věty sonetu. Připomíná mi to, ten nutkavý stav vědomí opakovat známou melodii, třeba právě tu, kterou posloucháte v rádiu při cestě do práce. Tak i tyto verše mi pomalu, ale jistě zalézají pod kůži a bijí stejně neodkladně a hlasitě jako při prvním mém čtení.

Kupodivu zjišťuji, že kromě ostatních kvalit jež verše mají, jsou hlavně inspirací člověku. Platí to i pro mne. Píšu mnohem více v jemných tónech než je obvyklé a snad se mi povedla i veršovánka.

Ať jste muž anebo žena,
čtěte Mandel sonetů,
neb Múza v něm je nakloněna
světlým zítřkům vašich dnů.

druhy mandel sonetu


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Není to jen “romantická rytírna", říká o jihlavském Merlinovi Barbora Jandová

barbora jandova  PEREXV sobotu 31. ledna uvede v premiéře Horácké divadlo v Jihlavě hru Tankreda Dorsta Merlin aneb Pustá zem. Zatímco režisérem inscenace je Peter Gábor, dramaturgyní je v tomto případě Barbora ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ziegler: Thothův tarot, Zrcadlo duše aneb dědictví pana Crowleyho


thoruv tarot 200Aleister Crowley a jeho tarotová sada patří ke klasice, která snad nebude nikdy překonána. Ještě více nepřekonatelná, zaplaťpánbůh, je ovšem pověst samotného autora. Tak toho byste si v dnešní době zopakovat nechtěli, věřte mi. ...


Literatura

Jak se úspěšně učit?

Jak se ucit perexNení podstatné, jestli se učíte ke zkoušce do školy, rozšiřujete si své vzdělávání při zaměstnání nebo studujete čistě z vlastního zájmu. Důležité je ale vědět, jak se učit opravdu efektivně, aby vaše úsilí přineslo vytoužené výsl...

Divadlo

Divadlo MA v srpnu uvede premiéru a další inscenace na Letním divadle v Grébovce

Grotta200Premiéru komedie přímo stvořené pro letní scénu, ale i další inscenace uvede o srpnových večerech pražské Divadlo MA na Letním divadle v Grébovce. Od 1. do 26. srpna již potřetí nalezne své sezónní působiště ve venkovním prostoru Grotty a díky tomuto...

Film

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...