Když maminka ztrácí svou laskavou tvář

Když maminka ztrácí svou laskavou tvář

Tisk

Bez tvare perexKniha, která je založena na skutečném příběhu, popisuje nejtemnější zákoutí jedné z psychických poruch, která, ačkoliv na první pohled není vidět, uvnitř ničí mladou maminku zaživa. A co víc, ohroženy jsou i děti, které by měly být milovány, ale místo toho se proti nim obrací nenávist, která však pramení ze zoufalství.

Bolavé téma se spoustou předsudků
Období po porodu je pro většinu žen emocionálně velmi náročné. Tento stav je ovlivněn mnoha faktory, z nichž za nejvýznamnější lze považovat hormonální výkyvy a nedostatek spánku. Vliv mají i genetické dispozice, životospráva a kvalita vztahu s partnerem. Poporodní deprese je závažný psychický stav, který je nastartován porodním a poporodním stresem, a může přetrvávat i déle než 2 roky. Poporodní depresí trpí 10 - 20 % žen. Ženy ztrácejí schopnost starat se o dítě, domácnost i sebe samé.

Právě takové stavy zažívá Helena, hrdinka knihy Bez tváře, kterou vydalo nakladatelství Epocha. Helena má malou dcerku a je znovu těhotná. Na miminko se těší, potom ji ale potká stresující zážitek a její psychika se začne měnit. Po porodu se všechno ještě zhorší - lásku k miminku nahradí hluboká deprese a pocit neschopnosti. Nenávist. Pocit zbytečnosti. Kdyby se zabila, uleví se jí… Její partner se jí snaží pomáhat, jak může, stejně tak jeho rodiče. U své matky však Helena pochopení moc nenachází – ta její problémy zlehčuje a považuje ji za línou a zbytečně ufňukanou. V hodině nejvyšší se rozhodne vyhledat péči odborníka a doufá, že jí pomůže pochopit, co se s ní děje. Dokáže ještě někdy milovat své dcery tak, jak si zaslouží?

Skutečný příběh drásající emoce
Jelikož autorka čerpala ze své osobní zkušenosti, je popisovaný děj natolik autentický, že čtenáře až mrazí. Zejména, pokud má dostatek empatie a s podobnými stavy se zatím vůbec nesetkal. Je opravdu těžké si představit, čím si maminky v depresi, ať už je její příčinou cokoliv, procházejí. A ještě těžší je pochopit, jak mohou vztáhnout ruku nejen na sebe, ale hlavně na své dítě, na bezbranné miminko. Když se k tomu přidá ještě malá informovanost o dané problematice, bagatelizování potíží a nepochopení nejbližších členů rodiny a přátel, ocitá se žena na okraji propasti, krůček od tragédie. Proto je dobré právě taková témata otevírat a číst podobné knihy, i když nám to nedělá zrovna dobře. Pak se nestane, že někoho zbrkle odsoudíme, anebo nepodáme včas pomocnou ruku.

Osobní terapie s literárními přešlapy
Vyrovnávat se s jakýmkoli hendikepem jistě není jednoduché. Někomu pomohou léky, jinému stačí, když se vypovídá, další se z toho takzvaně vypíše. Není málo takových knih, které laik napsal proto, aby poukázal na nějakou problematiku, k níž předtím sám marně hledal informace. Proto je pochopitelné, že hlavní důraz je kladen na obsah a na sdělení subjektivních pocitů a poznatků. Jen výjimečně se z takového autora vyklube rozený spisovatel. Proto na stránkách knihy Bez tváře nehledejte literární perly a buďte shovívaví k takovým zvláštnostem, jako jsou například křestní jména obou dcerek (Naomi a Noemi), stejně jako se partnerovi rodiče jmenují Patrik a Patricie. Ale třeba i to vychází ze skutečnosti, anebo to pro autorku má speciální význam, jakkoli se nám to může zdát, řekněme, podivné.

Nejrůznějších psychických poruch přibývá, vedle poporodní deprese to jsou například panické ataky, anorexie, maniodepresivní psychóza či schizofrenie. Dokud něco podobného člověk nezažije „na vlastní duši“, těžko pochopí, jaká muka postižení prožívají. Můžeme jim pomoci už jen tím, že je pozorně vyslechneme, nebudeme jejich potíže zlehčovat a přečteme si, sem tam, i nějaký titul, který nepatří zrovna mezi oddechovou literaturu. Fandím všem odvážlivcům, kteří dokáží odhalit své soukromí, aby pomohli dalším trpícím.

Bez tvare

Bez tváře
Autor: Lucie Salová
Žánr: Romány, Pro ženy, Literatura česká
Vydáno: 2021
Nakladatelství: Epocha
1. vydání originálu: 2021
Počet stran: 272

Hodnocení: 75 %

www.epocha.cz/kniha/lucie-salova-bez-tvare
Zdroj použitých informací: www.nutriklub.cz/clanek/poprodni-deprese-a-laktacni-psychoza


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Začala jsem svým snům rozumět a vykládat je i druhým

Taťána KročkováNejdříve psala básničky, které, jak sama přiznává, byly spíše jakési přetlaky emocí a jejího silného vnímání. Pak přišly novelky ze života, v nichž mohla uplatnit svoji fantazii, která pracovala na plné obrátky. Později si jen t...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Šílenství davů a obrana svobody slova

silenstvi davu perex"Naše doba propadla masovému šílenství... Něco se pokazilo a je nejvyšší čas, abychom se zamysleli nad hlubšími příčinami... Aktivisté politické korektnosti ná...


Literatura

Návod na vraždu pro hodné holky: Povedený young adult thriller

navod na vrazdu 200Nakladatelství Cosmopolis vydalo young adult thriller ověnčený titulem New York bestseller. Nese název Návod na vraždu pro hodné holky a napsala jej Holly Jacksonová.

...

Divadlo

Autentická vzpomínka na devadesátá léta aneb punk’s not dead v brněnském HaDivadle

roky 90 200Jaká byla devadesátá léta pro generaci dnešních třicátníků? Jak jsme prožívali a vnímali dobu, kdy se naši rodiče opět stali dětmi v prchavém ráji divokého kapitalismu? Ondřej Novotný nám ve své nové divadelní inscenaci představuj...

Film

Walt Disney a hledání genderových stereotypů

200filmHodnocení odkazu Walta Disneye (nebo Disneyho?), ať již jeho samého, nebo studia nesoucího jeho jméno, se zpravidla odvíjelo ve dvou rovinách. Jedna zdůrazňovala kýčovitost produktů, druhá obdivovala obchodní talent. Nalezneme však také badatele, kteř...