Lauro, ty jsi ale číslo

Lauro, ty jsi ale číslo

Tisk

laur200Čtu od malička. Jakmile jsem se naučila rozpoznávat písmenka, každou volnou chvilku jsem trávila s knížkou v ruce. Nejraději asi vzpomínám na období, kdy jsem byla sedmačkou, osmačkou a hltala holčičí romány. Každé prázdniny jsem jezdila do Hradce Králové, kde na mě u tety čekala pokaždé nová knížka. Jedinou nevýhodou bylo, že ač jsem se snažila číst pomalu, vzala za své nejdéle za tři dny a já pak šmejdila v tetině knihovně, abych se ponořila do dalšího příběhu. Láska ke knize mě neopustila, s přibývajícím věkem jsem však opustila dívčí románky a začala se věnovat literatuře vhodnější věku.

 

Ale před nedávnem jsem dostala nezdolatelnou chuť vrátit se zase do toho holčičího světa, kde slečny řeší první pusu, první dotek, první šimrání kolem žaludku, kdy stojí zoufale před zrcadlem a čekají, až jim vyrostou prsa do alespoň trochu viditelné velikosti. Chtěla jsem se ponořit do světa, kde se řeší úplně jiné starosti, než politika a uprchlíci, šikana nebo bída. Prostě jsem si potřebovala odpočinout. Proto jsem s vděčností sáhla po roztomile pruhované fialové knížce z pera Ivony Březinové. Znám její tvorbu a věděla jsem okamžitě, že titul Lauro, ty jsi ale číslo mě určitě nezklame. A moje předtucha se vyplnila. Zase jsem se stala třináctiletou holkou a prožila s ní pár měsíců ve sportovním prostředí.

Laura je třináctiletá, úplně normální holka, která zase ale tak úplně normální není. Je členkou dívčího fotbalového týmu, protože tatínek, který si přál mít syna, ale má dvě dcery, jinak nedal, než že holka nemá být žádná ufňukaná fiflena, ale kurážná a sportovní holka do nepohody. Navlékl ji tedy do dresu a šup s ní na hřiště. Laura to přijala a našla ve fotbale svůj svět. Skloubit školu s balónem jí ale moc nejde. Je však statečná a snaží se ze všech sil. Laura má sestru Tamaru. Tamaře je šestnáct a Lauře připadá nemožná, trapná a strašná. „To mně až mě bude šestnáct…“ říká si Laura pořád dokola. A tajně doufá, že ona bude jiná, že se nebude líbat s klukem v průjezdu, že nebude tak náladová a protivná. Jenže je jí třináct a řeší úplně jiné věci. Žije fotbalem a je šťastná. Avšak jednoho dne přijde do její třídy nový spolužák a Laura najednou neví, co se sebou. Dalibor hraje tenis a je jiný, než ostatní kluci ve třídě. Navzdory odmítání si Laura zanedlouho uvědomí, že je asi zamilovaná. Najednou touží, aby už měla prsa a aby se líbila, zažívá první zmatky, první šimrání kolem žaludku a první měsíčky. Rázem si připadá velká a dospělá. Poznává, že život se umí někdy pěkně zamotat…  Moc hezky jsem si početla, opravdu jsem si odpočinula. Vlastně jsem na sto patnácti stranách dostala přesně to, co jsem potřebovala.

laur

 

Jak v sobě objevit dívčí krásu, když ve mně táta chce vidět vytouženého syna? Jak získat sebevědomí vedle o tři roky starší a hezčí sestry? Jak pomoct kamarádce z průšvihu, ve kterém jde o život? A mám do cizích problémů vůbec strkat nos? Laura má podobných otázek plnou hlavu. I když je jí teprve třináct, zdá se, že se zvládne vypořádat s pěkně zapeklitými situacemi. Laura totiž není žádná fiflenka, Laura je fotbalistka, Laura je zkrátka číslo – silná holka, která ti ukáže, že i ten největší problém má řešení a že láska je ten největší gól.

laur8

 

Ivona Březinová umí vtáhnout do příběhu tak, aby vás nepustil dřív, než je konec. Oblíbená autorka píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií. Spektrum její tvorby je opravdu široké. Od pohádek, přes dívčí romány, až k žánrům, jako je například i fantasy. Rozhodně se nevyhýbá ani vážným a náročným tématům, jako jsou třeba drogová závislost, sociální diskriminace nebo onemocnění nejbližších. Autorka absolvovala katedru bohemistiky Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem a poté se rozhodla jít cestou lemovanou nejen vlastní autorskou tvorbou, ale například i překlady dětských knih ze slovenštiny, editorskou činností a v neposlední řadě organizací besedy a autorských čtení. A právě díky nim si se svými čtenáři udržuje neustále živý kontakt. Za své dílo získala Ivona Březinová mnoho prestižních ocenění a její knihy jsou často překládány do cizích jazyků. Její líbezná kniha Začarovaná třída (http://www.kultura21.cz/literatura/11381-jas-zacarovana-trida-recenze) byla v roce 2004 zapsána na Čestnou listinu Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu – IBBY. V tomtéž roce byla Ivona Březinová pasována na rytířku Řádu krásného slova. Velké popularitě se například těší i knihy Kozí příběh – Pověsti staré Prahy a Kozí příběh se sýrem podle stejnojmenných animovaných filmů. Dalším trhákem byla kniha Saxána a Lexikon kouzel podle filmu Václava Vorlíčka a kniha Ať žijí rytíři!, která vznikla přesně podle historického televizního seriálu pro děti. Z vlastní zkušenosti mohu říct, že kniha i seriál, a nakonec i celovečerní film, jsou opravdu skvělé a sílu příběhu podtrhlo výborné herecké obsazení. Další fakta a zajímavosti najdete na webu autorky www.brezinova.cz .

Název: Lauro, ty jsi ale číslo
Autor: Ivona Březinová
Žánr: Dívčí román
Odpovědná redaktorka: Helena Varšavská
Sazba a zlom: Antonín Plicka
Návrh obálky: Martina Pavlova
Zpracování obálky: Antonín Plicka
Vydala: Grada Publishing, a.s., Praha 7
Rok vydání: 2016, 6118. publikace, vydání 2., vázaná
Počet stran: 120
Vytiskl: tiskárny FINIDR, s.r.o., Český Těšín
ISBN: 978–80–247–5655–4
Hodnocení: 100 %

http://www.grada.cz/lauro-ty-jsi-ale-cislo_8775/kniha/katalog/

( 3 hlasů )

Zdroj foto: http://www.brezinova.cz/  


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marie Křížová: „Mám krásnou práci"

Marie Krizova perexV dnešním rozhovoru se dočtete, co muzikálové herečce a zpěvačce Marii Křížové dala účast v televizní show a jak se chystá na hlavní roli Agnes v novém nastudování muzikálu Krysař, jehož premiéra proběhne v září v Divadle Kalich....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Satya Singh: Kundaliní jóga

kundalini joga 200Páteř se stane vaším milovaným místem. Jak živá a pohyblivá je, jak moc nám dokáže změnit život, když ucítíme a budeme kultivovat, vyživovat energii, která v ní je schovaná? Kniha je prvotně věnována psychosomatice páteře, takže tu n...


Literatura

V Luciferově evangeliu se potkáte nejen se satanisty

altDo České republiky se dostal překlad třetí knihy norského spisovatele Toma Egelanda s názvem Luciferovo evangelium. Po Konci kruhu a Strážcích úmluvy se opět dostáváme do světa plného napětí, do...

Divadlo

Recitál Marta se pro velký úspěch bude na Letní scéně Musea Kampa hrát také v září!

marta 200Zájem diváků o divadelní recitál k 80. narozeninám Marty Kubišové s přibývajícími reprízami neklesá, všechna červencová a srpnová představení jsou vyprodaná. Pořadatelé proto zareagovali na intenzivní poptávku po vstupenkách přidáním dalších termínů ...

Film

Nevěstinec (Vzpomínky z domu lásky) aneb prostitutky nesuďme příliš přísně!

nevestinec 200Francouzský film „Nevěstinec“ režiséra Bertranda Bonella není novinkou. Promítal se již v roce 2011 a promítá se dál ve filmových klubech. Sáhla jsem tedy po DVD, které vyšlo letos v edici Náročného ...