František Kvíz: Houbařův sen

František Kvíz: Houbařův sen

Tisk

houbar200Je málo knih, které když si přečtete, dýchnou na vás stylem tak starobylým, že často budete vzpomínat na knihy svého dětství, nejlépe ty, které jste podědili po babičce. Možná je to tím, že František Kvíz zvolil téma magické a pohádkové – převyprávěné pověsti, které se po generace předávají v oblasti Českého Švýcarska, jež je drsné, kruté a má svou specifickou přírodu.

Lidé tu nemívali lehké živobytí a síla zdejší přírody způsobila, že tu vzniklo mnoho bájí a legend plných tajemství a kouzel. Lidské osudy tu byly nelehké a tak je mnohé inspirováno i příběhy prostých obyvatel.  Budete se usmívat nad něžnými malebnými příběhy a budete žasnout nad obrázky přírody, kterou České Švýcarsko oplývá.
Pohádková místa můžete i navštívit, protože každý příběh je umístěn na reálné místo – do zajímavé části této české divočiny, kterou si můžete při svém výletě doslova osahat a přitom si vzpomenout na pohádku. Měla jsem u čtení až křišťálově čistý dojem – za prvé z obrázků, tématu, fotografií i ilustrací, které jsou tvořeny dětskou rukou a je z nich cítit radost, se kterou byly tvořeny. Za druhé z naivity, s jakou autor vypráví své příběhy, a z lidskosti. Nic není přehnaně komplikované, je to psáno tak, jak by vám to dědeček vyprávěl, kdyby si k vaší postýlce večer sedl. A pokud byste u toho měli v bříšku bramborovou polévku, byla by iluze dokonalosti ideální. Ba ne, to by už nebyla iluze – to by BYLA dokonalost.
V přírodní rezervaci Spravedlnost byl kdysi mlýn, který v sobě ukrývá tento příběh, říká autor, jenž se odkazuje na místní kronikáře.
„Mlýn býval kdysi výstavní a výkonný. Ještě za nebožtíků rodičů Ludvíka bylo vždy práce habaděj a okolo mlýna stále živo. Pečovali o svůj majetek a svoje živobytí velice poctivě a starostlivě, takže i obchod jen kvetl. Jedinou chybu, kterou udělali, bylo, že to malému Ludvíčkovi v životě příliš zjednodušovali. Měl vždycky cestičku pěkně vymetenou, a když náhodou narazil na nějaký ten problémek, rodiče ho za něj rychle vyřešili. Nenaučil se tak postarat ani o sebe, natož o mlýn nebo nedejbože, pracovat!
Proto, když jeho rodiče krátce po sobě zemřeli, ztrácel postupně kunčafty a s nimi se i více nedostávalo těch malinkých lesknoucích se dukátků. Nějakou dobu žil ještě ze zanechaných úspor a podařilo se mu i dobrou ženu z Doubnice vyženit. Postupně se ale nedostatek penízků projevil…

houba


Líný Ludva každé pondělí, každé úterý, každou středu, čtvrtek i pátek dopoledne, když nepršelo, sedával u cesty vedoucí kolem jejich mlýna do Růžové. Klábosil jen tak s kolemjdoucími. Skoro pokaždé přitom stáčel řeč na peníze, a že kolik jich je málo a jak je život bez nich špatný a nespravedlivý. Kdo ho neznal, tak by mu to snad i věřil.“
Pohádky z nitra syrové přírody – od vlků až k vílám
Každá kniha zanechává ve čtenáři nezapomenutelný dojem, nějaký pocit, emoci, kterou si uvědomíte ve chvíli, kdy knihu berete do ruky. Houbařův sen jsem si spojila s něčím, co jsem měla ráda jako dítě. A pak mi to došlo. Bílý tesák! Milovala jsem atmosféru té knihy, vůni té knihy, byla mi vždy do té míry vzácná, že si ji opatruji jako vzácnou a už žlutou relikvii dodnes. A tady se Františku Kvízovi podařilo oživit moje vzpomínky pohádkou vyprávějící o vlcích. Snad to je jeho uměním popsat realitu, popsat prostředí, ve kterém se příběh odehrává… Snad to je třeba ta pohádková klasika, kterou zmiňuji v ukázce o líném Ludvíkovi. Obyčejně vyprávěná pohádka. Tak obyčejně, že právě tím vás chytne a nepustí.
Je to dle mého názoru jedna z těch vzácných knih, které nabízí od všeho trochu a díky skvělé grafické úpravě, preciznímu zpracování a milým obrázkům, které v krásných fotografiích zobrazují přírodu a v jednoduchých ilustracích nechávají rozehrát naši pohádkovou fantazii. Je tu vše, zdánlivě nesourodé, ale když se začtete, dostanete se do jiného světa. Neumím si představit tuto knihu zpracovanou jinak.
Je dokonalá. Je lidská.

 


Název: Houbařův sen
Autor: František Kvíz
Žánr: pro děti, pohádky, pověsti, cestopis
Nakladatelství: IFP Publishing
Rok vydání: 2016
Počet stran: 133
Hodnocení:     99 %            Zdroj foto: IFP a Renata Petříčková
Odkaz na web: www.ifp-publishing.cz

( 0 hlasů )


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondřej Müller: příběh Harryho Pottera považuji za uzavřený, ale moc by mě zajímaly osudy některých dalších postav

HP 200Před slušnou řádkou let se stal Ondřej Müller objevitelem Harryho Pottera pro český knižní trh. Jak to tenkrát celé probíhalo, se dozvíte z následujícího rozhovoru.

 

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Češi 1942 aneb jak v Londýně vymysleli atentát na Heydricha

Cesi 1942 200V jednom z dalších pokračování devítidílné komiksové řady tzv. „Českého století“ od roku 1918 do roku 1992 se autor Pavel Kosatík spolu s výtvarníkem Markem Rubcem věnují dalšímu klíčovému okamžiku našich moderní...


Literatura

Uchvátil vás svět smrtek Neala Shustermana? Vraťte se do něj díky originálním povídkám

Kosen perexBestsellerovou sérii Smrtka asi není třeba představovat. Napínavá trilogie o světě, kde neexistuje smrt a kde lidský život může trvale ukončit jen smrtka, vyniká nejen neotřelým tématem, ale i poutavým zpracováním, a tak není divu, že si získala ob...

Divadlo

Pilsen Busking Fest 2022 oznamuje hlavní hvězdy svého programu

busking fest200Mezinárodní festival Pilsen Busking Fest, který už devátým rokem láká na vyvážený a velice pestrý program se po roce znovu hlásí o slovo. Tato přehlídka plná muzikantů, cirkusáků, akrobatů a dalších uměleckých profesí se uskuteční na konc...

Film

S filmem Tenet došel Christopher Nolan na konec jedné cesty

tenet perexLoňský rok byl v kinech ze známých důvodů dost slabý a od března se v nich hrály prakticky jen filmy komornější, pro náročnější publikum a blockbustery úplně absentovaly. Snad jedinou výjimkou bylo srpnové nasazení akčního sci-fi Tenet režijního...