Brutální Anděl smrti

Brutální Anděl smrti

Tisk

andel perexS Richardem Sklářem a jeho hlavní hrdinkou Bo, jsme se měli možnost poznat minulý rok. Tehdy Bo místo klidného života po padesátce, musela vytáhnout starou výzbroj z let, kdy aktivně pracovala v tajných službách ministerstva vnitra, a bojovat na život a na smrt s nepřáteli z dávné bosenské mise. Ke konci minulého roku se autor ozval s druhým dílem.

 


V minulém díle (http://kultura21.cz/literatura/12469-fragment-vila-na-sadove-richard-sklar) se realitní makléřka a cvičený zabiják Bo musela vyrovnat s nečekanou návštěvou z Bosny, kde kdysi dle příkazu zabila jednoho z lidí tamního gangu. Ve firmě, kde pracuje, je spolumajitelem Říďa, dítě z dětského domova, stejně jako Bo, který také pracoval pro ministerstvo. V posledním zápase však Bo nemohl krýt záda, jelikož ho skolil infarkt.
V pokračování se s našimi hrdiny dostáváme do chvíle, kdy se Říďa, tedy pan Kareš, pomalu zotavuje z operace, Bo má za to, že už si opravdu bude užívat poklidných dní, se svou těhotnou dcerou a malým vnukem Patrikem. Jenže to by byla pro ni i pro nás čtenáře trochu nuda, že?
Bo jede vyřizovat nový obchod do honosné vily v Ostravě. Klient se jí moc nepozdává, ale přijme od něj zálohu, aby vyčmuchala tajemství záhadné Göringovy chaty. Po poradě s Říďou se ale vrací zpátky do domu, odkud slyší děsivé sténání. Neváhá a dostává se dovnitř, kde na ni čeká opravdu nechutné a hrůzné překvapení – ve vaně prožívá poslední chvilky muž stažený z kůže. Na místo přivolávají policii, a i když se setkávají už skoro se starým známým vyšetřovatelem Sittkem, svou prořízlou pusou si Bo vykoleduje noc ve věznici.

andel


Kolem místa činu se srocují nejen zvědavci, ale i média a dle svých dohadů označují Bo za hlavní podezřelou a dávají jí přezdívku „Anděl smrti“. My ale víme, že Bo s vraždou nemá nic společného a pokud už ji znáte z prvního dílu, tušíte, že se do pátrání s vervou sobě vlastní pustí sama.
V předchozím díle autor pracoval se dvěma liniemi příběhu – z minulosti vily předal čtenářům zápisky jejího obyvatele Johanna Proskeho, a tak jsme nahlédli do válečného dění v Ostravě. Současnost zastupovala Bo a makléřská firma, která vilu měla prodat. V novém příběhu autor použil kratší údernější kapitoly (velmi oblíbené u severských autorů), hned to mělo větší spád. Také se pro tentokrát nacházíme pouze v přítomnosti. V míře brutálnosti autor neustoupil, ba naopak bych si dovolila tvrdit, že ještě přitvrdil. Opět pracuje s vícero tématy – anděl pomsty se dal do díla, poslední člen jarní partičky se ukazuje na scéně, fitness byznys s podpůrnými léky. Je to jízda, při které nejde přibrzdit, natož zastavit. Na čtenáře je to velký adrenalinový tlak, co pak na Bo, ženu po padesátce.
Já osobně se s Bo i Říďou chci setkat znovu. Dostanou čtenáři třetí díl, ve kterém se konečně Bo pomstí „taťkovi“ z dětského domova?


Anděl smrti
Autor: Richard Sklář
Žánr: krimi
Nakladatelství: Grada (Cosmopolis)
Rok vydání: 2015
Počet stran: 400
Hodnocení: 98 %                Zdroj foto: www.grada.cz
http://www.grada.cz/andel-smrti_8933/kniha/katalog/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Lednice

lednice 200Milí čtenáři, s prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí. Nebudou chybět ani tipy na ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Černobílé Hejno bez ptáků hýří barvami

hejno bez ptaku200Název románu Filipa Douška Hejno bez ptáků je odvozen od úvahy, zda celek je víc než součet částí. Je hejno víc než součet ptáků, kteří jej tvoří? A čím by bylo hejno bez ptáků? To však není jediné dilema a jediný par...


Literatura

Na zdraví! Aneb Vinice ve Francii

vinice ve francii200Vyhledáváte-li romantické feel-good romány s příjemnými postavami, nádhernými kulisami a navíc okořeněné dobrým jídlem a pitím, pak vás jméno Julie Caplinové jistě neminulo. V říjnu u nakladatelství Cosmopolis vyšla její další k...

Divadlo

Soumrak monster: Zrození apokalypsy

Apokalypsa diskPražské divadlo DISK uvádí čtvrtou inscenaci studentů absolventského ročníku katedry činoherního divadla DAMU pod názvem Soumrak monster: Zrození apokalypsy. Tento projekt představuje hned dvě hry v jeden večer.

Film

Zahradnictví: Dezertér. Pohnutá atmosféra 50. let pod rouškou břitkého humoru

zahradnictviStrach, beznaděj, nejistota. Režisér Jan Hřebejk přichází s emotivně laděným koprodukčním dramatem z dob ponuré československé historie z let