Robert Vano: Fotka nemusí být ostrá

Robert Vano: Fotka nemusí být ostrá

Tisk

vano200Vzhledem k napjaté politické situaci v tehdejším Československu se, dnes nám už všem známý český fotograf, rozhodl v roce 1967 se svými přáteli emigrovat do Spojených států. Ve své knize se s námi podělil o nelehké začátky coby neanglicky mluvícího přistěhovalce, který se od myče nádobí posunul až na samotný post asistenta fotografů módních časopisů. Získané poznatky uplatnil ve své pozdější práci fotografa.

 

 

O tom jak je důležité být ve správný čas na správném místě ví sám autor knihy, kterému se otevřely brány do světa módního průmyslu díky práci asistenta v módním časopise Cosmopolitan. Měl možnost pracovat se samotnými osobnostmi fotografie, které ještě zažily tzv. zlatou éru Hollywoodu.

vano00

 

Vano se probírá svými vzpomínkami na úspěšná i méně úspěšná léta své fotografické kariéry. Nechá nám detailně nahlédnout pod pokličku zákulisí módních časopisů ještě z dob, kdy se fotilo pouze na film a vše muselo být připraveno do nejmenšího detailu.

Dočteme se například i to, což bylo nesčetněkrát potvrzeno, že důležitější jak samotné studium je získaná praxe, kterou v českých školách najdeme vesměs sporadicky.

vano009

 

„Prvních 20 let by se měl člověk učit, dalších 20 let pracovat a posledních 20 let učit a publikovat, co se za ta léta naučil a vytvořil.“ říká ve své knize samotný autor.

Vano je jedním z mála fotografů, který není právě příznivě nakloněn moderním výdobytkům digitální fotografie. V knize se můžeme dočíst o nešťastné příhodě, kdy se kvůli svému koníčku vyvolávání fotografií pomocí platinotisku dostal do hledáčku Policie, která v něm díky nedorozumění spatřovala potencionálního atentátníka.

vano09

 

Prolínají se zde jeho názory na minulou i současnou fotografickou scénu, hranice vkusu ve fotografii a názory na ostatní umělce v oboru.

O svém životě se vypisuje bez předsudků s humorem sobě vlastním. Především se však zaměřuje na svá léta strávená v emigraci a popisuje doby, kdy ještě neexistovaly žádné „vymoženosti“ v podobě  retuše v grafických programech na PC jaké máme dnes a aranžmá fotografie se dělalo vskutku až na místě.

 

vano34

 

Kniha je díky své svěží, čtivé a vtipné formě vhodná jak pro širokou veřejnost, tak pro fotografické nadšence, kteří by rádi získali pár cenných rad proslulého fotografa, který se sám řídil nepsaným pravidlem: „Pro úspěch si musíte jít do New Yorku. Odtud už není kam jít.“


Název: Fotka nemusí být ostrá
Autor: Robert Vano, Soňa Lechnerová
Žánr: autobiografický
Rok vydání: 2015
Počet stran: 141
Nakladatelství: Slovart
Vydání: první
Hodnocení: 70 %

( 2 hlasů )

http://www.slovart.cz/knihy-v-cestine/fotografie/fotografie/robert-vano-fotka-nemusi-byt-ostra.html?page_id=15942


Zdroje fotografií: fotoaparat.cz, knihcentrum.cz, slovart.cz, FB Roberta Vana


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Legenda The Beatles

TheBeatles perexKdo by je neznal – čtyři sympaťáci z Liverpoolu dobyli v šedesátých letech svět: promlouvali svými písněmi, stali se hvězdami snad ze dne na den. Fanynky je zbožňovaly, sály praskaly ve švech. Jejich písničky měly co říct tenkrát, mají co ř...


Literatura

Dobrá krize vás nezbaví starostí

dobra krizePokud od této knihy čekáte, že vás NAVŽDY vyvede z životních krizí na výsluní plné bezstarostných událostí, tak se hluboce mýlíte. Autor tu sice opravdu velmi důrazně a pravdivě pojednává o principu krizových situací a jejich vlivu na lidsk...

Divadlo

Na podzim do divadla: Největší z pierotů

200divDivadla mají za sebou přípravy na další sezonu a díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte. Ojedinělou kombinaci činohry, šansonu a pantomimy nabídne říjnová premiéra Městského divadla Zlín Největší z pierotů.

...

Film

Duchařina ze Severu

necro200Pokud máte chuť na film ve stylu finského Heavy Trip, Severská filmová zima letos nabízí komediální horor Mrtvé nechte spát. Ponořte se do tajů života po životě za zvuků metalové hudby.

...