Jak chutně a bez výčitek jíst při cukrovce

Jak chutně a bez výčitek jíst při cukrovce

Tisk

sachar200Nakladatelství Noxi dělá v oblasti zdraví velmi záslužnou činnost. Další z jeho počinů je kuchařka maďarské autorky Krisztiny Vrábel „160 gramů sacharidů“ s lákavou výzvou v podnázvu: „Jezme chutně bez výčitek“. Taková výzva mě nikdy nenechá chladnou. Zalistovala jsem knihou a začaly se mi sbíhat sliny: dorůžova pečená kachní prsa s červeným jablečným zelím, ořechové kuličky z ricotty, kachní stehna s čočkovo-dýňovým salátem, grilovaná broskev s vanilkovo-smetanovou zmrzlinou atd. – to nezní právě dietně?!

 

 

Jak autorka vysvětluje v předmluvě, před dvěma lety zjistila, že má inzulinovou rezistenci a tudíž perspektivu onemocnění cukrovkou. A taky zjistila, kolik má tudíž najednou zakázaných potravin. Protože však vaření a jídlo je její vášní, začala si stahovat z internetu nutriční tabulky, shánět informace o vhodných jídlech a výsledkem je tato kuchařka. Naučila se, jak si spočítat obsah sacharidů ve stravě, čemu se musí za každou cenu vyhnout a co čím nahradit. V receptech používá namísto bílé mouky celozrnné a semolinové mouky, cukr nahradila přírodními sladidly a samozřejmě začala sportovat. Pomocí vyváženého jídelníčku upravila svůj zdravotní stav, takže už nemusí brát léky na inzulínovou rezistenci. Své recepty doporučuje nejen lidem s inzulínovou rezistencí, ale všem těm, kteří se chtějí cítit víc fit a plni energie.

sachar


Je poznat, že si se svojí kuchařkou autorka dala práci. Než se začneme probírat jednotlivými recepty, dočteme se v přiložené tabulce sacharidů, kolik je jich obsaženo v základních potravinách. Tahle tabulka nás však nemůže odradit, protože celostránkové fotografie jednotlivých jídel jsou velmi lákavé. Kniha je nápaditě řešena graficky. Každý recept je zdokumentován fotograficky a vždy je uveden obsah sacharidů v jedné porci, počet kalorií a doba přípravy. Recepty jsou roztříděny na čtyři samostatné oddíly: Snídaně, Zeleninová jídla, Masové a rybí pokrmy s přílohou a Svačiny a zákusky. Jednotlivé pokrmy vypadají přitažlivě a musím potvrdit, že ty, které jsem stihla vyzkoušet, jsou skutečně chutné.
Knížka je dalším z příspěvků k udržování zdravého životního stylu a podporuje náš aktivní přístup ke svému zdraví, za které jsme odpovědni především my sami.
Hodnocení: 100 %

Název: 160 gramů sacharidů/ z maďarského originálu 160 grammos szénhidrátdiéta
Autor:     Krisztina Vrábel
Přeložila: Tatiana Notinová
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Noxi, s. r. o.
Rok vydání: 2016
Počet stran: 167
Zdroj foto: Noxi, s. r. o.

( 6 hlasů )

Link:
www.noxi.cz 
www.facebook.com/NoxiNakladatelstvi


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Roman Tomeš: „S Tomášem se snažíme udělat program, který bude bavit nás i diváky.“

tomes200Roman Tomeš je známý divadelní a muzikálový herec a zpěvák. Už za několik dní doprovodí Tomáše Vaňka na jarním tour, kdy tato dvojice slibuje jak hudební zážitek, tak i stand-up. Jak se na koncerty těší a co nám o nich prozradil?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Recenze: S hlavou v (oblacích) pejru

S hlavou v pejru 200S hlavou v pejru. Jak bych tuhle publikaci jednoduše popsala. Stačí dvě slova – červená knihovna. Pokud jste vyznavači zamilovaných románů s bohatým milovníkem veskrze kladného charakteru a krásno...


Literatura

Polobohové se vydávají vstříc Smrti

haduvChram perexV životě polobohů dochází neustále k nějakým zvratům. K jednomu takovému neočekávanému, ale zato osudovému zvratu došlo, když se sedm vyvolených polobůžků pokoušelo v Římě zachránit sochu Athény Parthenonské. Nejenže tento obrat v ději o...

Divadlo

Sindibád mořeplavec na prknech Divadla Scéna ve Zlíně už 27. října!

200divPříběh provoněný exotikou a orientem, plný humoru a napětí, na motivy Pohádek z tisíce a jedné noci. Mořeplavec Sindibád v něm musí čelit lesní divoženě Jamambě, obřímu ptáku Ruchovi, zrádným kamarádům... a aby získal dívku svého srdce, musí přemoci krále ...

Film

Smutný konec nezapomenutelné herečky Kláry Jernekové

klara 200Kdysi slavná herečka Klára Jerneková, dlouholetá členka činohry Národního divadla Praha, zažila hořký konec své kariéry, deprese z osamění a alkohol jen urychlily její předčasnou smrt. Tak jako tak vytvořila řadu rolí, které přežily ji samotnou a má...