CO NEVÍTE O TERORISMU

CO NEVÍTE O TERORISMU

Tisk

TERORISMUS 200Vědecké studie nebývají určeny širokému okruhu čtenářů. Někdy však vznikne výjimka, která dokáže upoutat i běžné čtenáře. Taková je knížka Josefa Krause o Íránském státním terorismu, která vyšla koncem minulého roku v nakladatelství CDK. Účelem publikace je rozšířit znalosti o státním terorismu i o Íránu a jeho působení na mezinárodní scéně, zejména získání dominantního postavení v Perském zálivu, v oblastech Kaspického moře, zabránění smíru v arabsko-izraelském konfliktu a udržení svého vnitřního terorismu.

 

Autor hledá odpověď, jakou hrozbu v mezinárodním terorismu Írán představuje, a to od vzniku Islámské republiky v roce 1979, kdy končila monarchie (dynastie Pahlaví) a moc ve státě získává duchovenstvo (ajatolláh Chomejní). V podobě případové studie jsou uvedena data jak z různých oficiálních zpráv, odkazů na jednotlivé odborníky či konzultace s nimi, tak i z autorových terénních výzkumů nejen v Íránu, ale i v dalších zemích, které několikrát navštívil. Také nezastírá, že právě vlastní výzkum byl spojen s velkými problémy s ověřováním získaných dat.

Vysvětluje pojem terorismu na základě různých názorů z odborných prací i různé způsoby státní podpory terorismu. Zajímavé je etnické a náboženské rozdělení 70 milionů obyvatel Íránu, kdy dominantní postavení Peršanů, většinou šíitského muslimského náboženství, doplňuje 49 % etnických menšin, a rozebírá jejich postavení ve státě.

Dvě stě devatenáct stránek nabitých informacemi je rozděleno do 17 částí. Ty první dvě úvodní se zabývají projektem a problémy s výzkumem, zejména s prací se zdroji. Další, která se věnuje teorii státního terorismu, je rozdělena na několik očíslovaných podkapitol. Čtvrtá kapitola se svými podkapitolami přibližuje historii moderního Íránu a základy jeho politického systému. V páté se dovídáme o Perském zálivu a jednotlivých státech (Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Irák). Šestá se věnuje oblasti Lavante (Turecko, Sýrie, Libanon, Egypt).  V sedmé a osmé kapitole je Afganistan a Kavkazský region. Devátá je věnována íránské podpoře terorismu v jiných částech světa. Desátá pod názvem Terorismus dovnitř odhaluje terorismus uvnitř Íránu. Závěr jedenácté části patří rozdělení míry ohrožení a stupni teroristické hrozby podle cílového území. Od dvanácté části pak najde čtenář seznam zdrojů, zkratek, slovník významných perských a arabských pojmů i jmenný rejstřík s odkazy na stránku, pro rychlou orientaci v publikaci.  Autor také používá vysvětlivky pod čarou přímo na jednotlivých stránkách a knížka obsahuje i jeho fotografie a tabulky.

TERORISMUS


Publikace je určená všem, kdo mají zájem se seznámit s problematikou terorismu, a to nejen odborníkům, ale její srozumitelnost pomůže i běžnému čtenáři v orientaci v této složité a pro většinu z nás málo pochopitelné problematice. Získá i jiný pohled na konflikty, které neustále plní stránky novin, ať ty minulé (válka Írán-Irák), situaci v Afganistanu, činnost íránských Revolučních gard, Hizballáhu a dalších skupin, a také kdo a jak se na tom finančně podílí. Také se dočte o obavách izraelského státu i o ohrožování a napadení židovských cílů v různých částech světa (Argentina, Indie, Bulharsko atd.).

Odborná recenze považuje publikaci za velmi zdařilou, pro běžného člověka je přínosem to, že získá nové informace z ověřených faktů, rozšíří si a pochopí provázanosti i složitosti při objasňování terorismu.

www.cdk.cz/knihy/462/iransky-statni-terorismus/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Festivalové otázky pro: Albert Černý (Charlie Straight)

200 albertPřinášíme vám další rozhovor ze série festivalového ‚popovídání‘. Po koncertě Charlie Straight na Benátské noci se podařilo na chvilku odchytit frontmana a zpěváka Alberta Černého!

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Umění filmu. Úvod do studia formy a stylu.
ImageKaždá generace filmových badatelů si s oblibou bere některý z teoretických systémů jako základ pro své zkoumání. V minulosti to byly zejména různé strukturalisticky orientované systémy s výraznou normot...

Literatura

Naučte se, Jak pozorovat ptáky

jak pozorovat ptaky 200V květnu vydalo nakladatelství CPRess unikátní příručku jak pro laickou veřejnost, tak pro zkušené ornitology Jak pozorovat ptáky. Autor Antonín Krása si vybral 122 nejběžnějších ptáčků a připravil nám spolu s ilustracemi...

Divadlo

Holešovská Regata 2014 nabídne i divadelní zážitky

regata 200Čtvrtý ročník rodinného festivalu Holešovská Regata se koná 20. – 21. června v areálu holešovského zámku. Právě u zámku úspěšně proběhla rekonstrukce nádvoří, což nalákalo organizátory festivalu k uspořádání několika divadelních ak...

Film

Dvě slova jako klíč

Dvě slova jako klíč - PLAKÁTVolné pokračování diváckého hitu Úsměvy smutných mužů, v režii Dana Svátka, podle knihy Josefa Formánka, s Davidem Švehlíkem a Ivanem Fraňkem v hlavních rolích. Film Dvě slova...