Historie knoflíkářské výroby v severních Čechách

Historie knoflíkářské výroby v severních Čechách

Tisk

Petrovice 2013 srpen minimuzeum I malé obce se mohou dostat do podvědomí nejen Evropy, ale i světa. Stačí k tomu jen dnes běžná věc – knoflík. K nahlédnutí do jeho historie se musíme vrátit pár století zpět.

 

Jak se začaly vyrábět knoflíky

Končící třicetiletou válkou (1618 - 1648) zanikají v severních Čechách hamry (kovárny s buchary poháněnými vodou) léta spojená se Saskem na druhé straně hranic, na kterých byla většina obyvatel závislá. Kopcovitý a kamenitý terén je neuživil, a tak byla hledána jiná cesta k obživě. Zkušenosti s prací s kovem byly proto základem pro výrobu litinových lžiček, klik, přezek, podkov a ozdob na koňské postroje. Hledaly se i další možnosti, a těmi byla výroba cínových knoflíků.

První cínové knoflíky se začaly v Petrovicích (Peterswald ) na Ústecku vyrábět v roce 1770 panem Christianem Hiecklem a brzy měl následovníky. Pro řemeslnou výrobu byla tehdy vyčleněna jedna místnost v chalupě, odbyt si zajišťoval každý výrobce sám na městských trzích. O zboží byl zájem. Začíná se v Petrovicích a i v okolních vesnicích (dnes Tisá, Ostrov, Rájec, Hladov, Podmokly a další) s tovární výrobou. O odbyt se starají první prodejci a obchodníci. Tu největší továrnu na kovové výrobky založil v roce 1782 C. Kühnel, vznikají i další. Největší rozkvět této výroby začíná po Napoleonských válkách (1803 -1815), staví se nové továrny u vodních zdrojů, které s parními stroji navyšují svou výrobu. Sortiment výrobků se zvětšuje a dochází ke specializaci mezi továrnami.

Petrovice 2013 srpen minimuzeum 014

Zatímco jedna továrna se specializuje na knoflíky na uniformy, druhá odlévá cvočky pro sedláře a čalouníky. Další vyrábí kovové svorníky a díly pro deštníky nebo kovové chrániče na vysoké podpatky. Nechybí výroba nápadných dekorativních knoflíků, patentek, cvoků, knoflíků na rukavice či čepic, háčky, spony, ozdoby na výložky, díly na koňské postroje a sedla. Zboží je určeno nejen v rámci Rakousko - Uherska. Vyváží se do celé Evropy, ale i do Číny, Indie, Ameriky a Austrálie. Zejména evropské armády mají na knoflících eminentní zájem, a také garda etiopského císaře Haile Selassieho se pyšnila pozlacenými knoflíky jejich výroby.

Knoflíky nahradily zipy

Po I. světové válce se průmyslová výroba rozjíždí velmi pomalu a vzhledem k nedostatku surovin se hledají jiné možnosti. Tou byla výroba zipů, která nastartovala obrat k lepšímu, jenž začal stagnovat během světové hospodářské krize (1929 -1932), kdy mnohé továrny byli nuceni majitelé zavřít. Při sčítání lidu v roce 1939 bylo v Petrovicích 65 % obyvatel zaměstnáno v průmyslu. Ještě v roce 1945 existovala dvacítka továren vyrábějící knoflíky, zdrhovadla a drobné kovové výrobky. Odsunem majitelů firmy Carl Kühnel v roce 1945 skončila éra která vznikla v roce 1800.

Petrovice 2013 srpen minimuzeum 011

Po roce 1945 zůstávají v provozu jen tři továrny, které byly v roce 1948 znárodněny a začleněny pod název Koh-i-noor, brzy pro nedostatek pracovních sil byly dvě zrušeny. Poslední v Petrovicích se stává od roku 1962 provozovnou podniku a po neúspěšné privatizaci v roce 1994 končí definitivně, a tím končí i průmysl v této obci.

Prameny: Petrovice, historie obce od roku 1362, Ing. Jana Jirásková
Foto: autorka (petrovické minimuzeum)


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Herečka Veronika Kubařová: „Všechny role jsou jako moje děti“

200rozMladičkou Veroniku Kubařovou můžete znát z především z nejen teenagerovských filmů Rafťáci, Ženy v pokušení, Můj vysvlečenej deník či Lidice. Momentálně však tvrdě zkouší v Městských divadlech pražských Markétu. Kterou? Lazarovou! Její premiéra proběhne...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Vyšel Akademický atlas českých dějin

akademicky-atlas-ceskych-dejiny 200Mezi uchazeče o knihu roku se určitě zařadí monumentální Akademický atlas českých dějin - a to nejen svou velikostí (na výšku měří téměř půl metru), ale především šíří svého záběru....

Z archivu...


Literatura

Staré křivdy musí být odčiněny

kalypsoS norským spisovatelem Ingarem Johnsrudem se mohli čtenáři seznámit v jeho prvotině Vídeňské bratrstvo. Nyní nakladatelství Host přichází s druhým pokračováním série s vyšetřovatelem Fredrikem Beierem a opět si užijeme cestování ve dvou časových rovinách....

Divadlo

Je přátelství víc než láska?

stara kapela200Studentská, a třebaže jen platonicky prožitá láska poznamená člověka na celý život. Ve většině případů zanechají tyto leckdy i první příznaky zamilovanosti příjemné vzpomínky. Najdou se však případy, které vyjdou z tohoto neopětovaného...

Film

Foxfire. Mladá Angelina Jolie exceluje v roli rebelky

foxfireJe to už hodně dávno, co jsem jednou takhle večer po desáté přepínala kanály v televizi v takovém tom módu, kdy uvažujete, zda už jít spát nebo co vlastně... A najednou na mě vykoukla úplně mladá Angelina Jolie ve filmu, co zrovna začínal a byl pro mě neznámý...