Televize jako loď s otroky na palubě

Televize jako loď s otroky na palubě

Tisk

lod s otroky perexPublicistu a investigativního novináře Josefa Klímu není nutno dlouho představovat. Jeho knížky mají svůj okruh čtenářů, v této se ale poprvé představuje jako autor detektivky. Knížka vznikala v rozmezí pěti let a zahrnuje počátek 90. let, což autor uvádí jako hru s realitou. Ukazuje dobu, kdy se teprve rodí pravidla demokracie a vzniká nové tržní hospodářství. I když nepřipouští, že se jedná o jeho autobiografii, stejně čtenář získává pocit, že je s hlavní postavou spřízněn mnohem víc, než uvádí.

 


 
 Dan je novinář, kterého přítel přetáhne do nově vznikající televize.
„Poprvé a naposledy vzniká v této zemi nová televize, úplně na  zelené louce. Tebe neláká bejt u toho?“
„Loď s mužskými otroky spolehlivě oddistribujeme k inzerentům během fotbalového zápasu, ženské otrokyně jsme naopak stejně spolehlivě schopni nalodit na Dallas a všechny ty jihoamerické telenovely“.
 
Brzy se stává známou osobností přes své reportáže v pořadu Očitý svědek. Z dob studii mu zůstávají dva přátelé, se kterými se pravidelně setkával od 21. srpna 1968 v Praze. V místě, kde tehdy zemřela mladá dívka. S nimi prožil zajímavé cesty po světě a tehdy neřešil, jak bylo možné, že je tam pustili. Zrovna tak nikdy neřešil svou promiskuitu. Žen, které prošly jeho postelí, bylo dost. Některé si ponechal, měl v tom svůj řád. Až na tu poslední náhodnou známost, která mohla být jeho dcerou.

„Kdybyste měl dceru, jaká by měla být?“

Byl stále ženatý, doma se vyskytoval málo, věčné stížnosti na jejich syna ho unavovaly, měl proto svůj podnájem. Na své kamarády už také neměl čas, dokonce už zapomínal na jejich pravidelná roční setkání, a i když od jednoho z nich dostával pravidelně dopisy, neměl čas je číst, čehož později litoval.

„Čím více bude počítačů. Tím víc jim bude patřit svět“.

 Ale únava z nedořešených zločinů, zákulisní praktiky, v nichž vyhrává pouze ten, kdo má peníze,  už mu nepřináší dobrý pocit z práce.

„No vidíš, házels patky a nebyls nic jiného než další bílej kůň a taky jsi tak dopad. Ale čí bílý kůň?“

Atraktivní televizní prostředí se zákulisím vysoké politiky a organizovaného zločinu s detektivní zápletkou ukazuje na hektickou českou společnost 90. let, která přivádí Dana až na pokraj smrtelného nebezpečí.   

Josef Klíma mi víc sedí v roli investigativního novináře, ale je zajímavé ho zažít i v roli spisovatele detektivního žánru. Knihu rozdělil na několik částí, tu první nazval „Den lenivý jak neprožít“, druhou „Sama hůl nebije“, třetí „Hloupého nepoučíš, děravý měch nenaplníš“ a poslední „Ježek sobě kadeřav“.

lod s otroky

Loď s otroky
Autor: Josef Klíma
Žánr: detektivní
Nakladatelství: Euromedia Grup v edici Kalibr
Rok vydání: 2020
Počet stran: 592
Hodnocení: 70%

www.knizniklub.cz/knihy/461612-lod-s-otroky


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Středověké právo se sice od dnešního liší, ale Emma Riedová nedá při psaní na zkušenosti ze své advokátní praxe dopustit

emma riedova 200Emma Riedová vystudovala práva a dějiny umění a pracuje jako advokátka. Zaujetí pro dějiny a napínavé zápletky ji provází už od střední školy, kdy psala povídky i kratší historické a detektivní příběhy. Tuto svou vášeň zúročila už při psan...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Moderní porodnictví nezklame
moderni porodnictviTlustá bichle velikosti A4 nabušená informacemi o ženských genitáliích a o tom, jak přicházejí děti na svět, vás rozhodně nezklame. Minimálně pokud studujete medicínu nebo se chystáte vykonávat záslužnou práci porodní asistent...

Literatura

Já, Zeus a banda z Olympu aneb Staré řecké báje a pověsti po modernu

ja zeus 200Staré řecké báje a pověsti byly mantrou na základní škole a znalost těchto příběhů u mě pak ještě podpořily seriály Herkules a Xena. Pak jsem se o ně nijak cíleně nezajímala, ale potěšilo mě vydání knihy s názvem Já, Zeus a banda z Olympu: Bohov...

Divadlo

Dvě nominace na Ceny Thálie pro soubor opereta/muzikál Národní divadlo moravskoslezské

thalie 200Soubor opereta/muzikál v Národním divadle moravskoslezském v Ostravě získal dvě užší nominace na Ceny Thálie za rok 2014. Dvěma nominovanými umělci jsou Hana Fialová za roli francouzské šansoniérky Edith Piaf v inscenaci maďarské spisovatelky a scená...

Film

Divoké Včely jsou jako ze staré české vesnice

divoke vcely plakat 200Film Divoké Včely (2001) je nadčasový a oblíbený český snímek o životu lidí kdesi na vesnici. Protože se v něm dost přehání, je vždycky čemu se zasmát. I když hlavní příběh ani tak zaj...