Encyklopedie mapuje historii českých klášterů

Encyklopedie mapuje historii českých klášterů

Tisk

Klaster200Nakladatelství Libri, které se specializuje na původní českou encyklopedickou literaturu, připravilo titul Encyklopedie českých klášterů. Kniha trojice autorů Dušana Foltýna, Petra Sommera a Pavla Vlčka představuje ucelený pokus o souhrnný přehled české architektury klášterů od středověkých počátků po josefínské reformy. Výběr zahrnuje i období 19. a 20. století.

 

 


Autorský kolektiv odborníků různorodého zaměření (archeologové, historici, historici umění, památkáři) přinesl čtenářům v řadě případů zcela nové pohledy a poznatky, vyplývající z dosud nepublikovaných stavebně-historických či archeologických výzkumů. Různé profese tří hlavních autorů tohoto rozsáhlého díla umožnily širší postižení souvislostí, a to i přesto, že se kniha zaměřuje především na otázky architektonického vývoje.

Úvodní kapitoly seznamují čtenáře s řeholním životem a jeho dějinami v českých zemích. Další část publikace je zaměřena na architektonický vývoj, který se způsobem řeholního života úzce souvisel. Podoby a vývoj řeholních domů jsou ilustrovány na pozadí jednotlivých řádů či kongregací.

Klaster1


Základ Encyklopedie klášterů tvoří hesla všech lokalit, od uvedení prvních řeholních komunit do Čech až po josefínské reformy, doplněná o část mladších klášterních domů z 19. a 20. století. Kniha obsahuje na 340 hesel, která se týkají i dávno zaniklých komunit či jen pokusů o vytvoření klášterních společenstev. Každé heslo doplňuje podrobný soupis základní literatury, týkající se příslušné lokality. Odborné výrazy vysvětluje samostatný slovníček, který je součástí encyklopedie. Knížka obsahuje rovněž podrobný seznam literatury a pramenů, mapku s vyznačením příslušných lokalit a rejstřík osobností, které se podílely na klášterní architektuře. Text doplňuje na 400 ilustrací, z části dobové kresby a půdorysy nových archeologických výzkumů, přičemž řada vyobrazení je zde publikována poprvé. První vydání publikace se umístilo na 1. - 2. místě ankety historiků časopisu Dějiny a současnost o nejlepší historickou knihu roku 1997.

Klaster3


Kláštery v českých zemích

Klášter je stavba nebo areál, určený pro život řádového společenství, sestávajícího z mnichů i laiků. Křesťanské řádové komunity utvářejí mniši, řeholnice i laické osoby. Kláštery se stávaly přirozenými středisky vzdělanosti, některé mívaly vojenský nebo i jiný (umělecký) význam. České slovo klášter je odvozeno z latinského claustrum - uzavřené místo. Ze stejného latinského základu vychází také termín klauzura, kterým bývá označována uzavřená část kláštera, většinou nepřístupná laickým osobám.

Počátkem 70. let 10. století byl na Pražském hradě u kostela sv. Jiří zřízen první klášter v českých zemích, a to pro benediktinky.

Kolem roku 993 vznikl i první mužský benediktinský klášter v Břevnově. Následovalo zakládání dalších klášterů. Kláštery nejprve vznikaly většinou jako venkovské; byly budovány s opevněním a s hospodářskými objekty, jako zcela nové stavby v krajině. Bývaly k nim většinou připojovány blízké vesnice nebo osady. Rozvoj klášterů výrazně ohrozily husitské války v 15. století. Opětovný rozkvět české klášterní kultury přinesla až první polovina 17. století.

Klaster4


Výrazně byl rozvoj klášterů utlumen v období osvícenství v 18. století. Řada reforem vydaných císařem Josefem II. byla namířena proti církvi, například zrušení téměř poloviny klášterů, a to těch, které se nezabývaly vzděláváním – školní docházka, nebo zdravotnictvím – péče o nemocné.

Po druhé světové válce zahájil tehdejší režim po roce 1948 pronásledování všech řeholních řádů a kongregací s úmyslem je zcela vymýtit. Došlo k likvidaci nebo zchátrání většiny klášterů a prudkému poklesu počtu řeholníků a řeholnic. Až po roce 1989 se začalo s obnovou některých klášterů a řeholního života v nich.

klaster 6

Encyklopedie českých klášterů

Vydalo nakladatelství Libri v ediční řadě Naše dědictví.

Kniha má 780 stran, 420 vyobrazení, cena: 560 Kč

Hodnocení: 100%

ilustrační foto autor

www.libri.cz

www.libri.cz/kniha.php?kniha=25


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Recyklované pohádky naučí novou generaci recyklaci

200 rozDo Recyklohraní, aneb Ukliďme si svět je zapojeno téměř 3100 škol z celé České republiky, které vedou své svěřence k šetrnějšímu přístupu k okolí. Jedním z jejich projektů jsou Recyklované pohádky, které nám podrobně představila ředitelka paní Ilona Johno...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Andělská inspirace na rok 2015

Andelska inspirace 200Tákže: Je libo dáreček pro někoho, kdo má rád drobné milůstky a příjemnosti? Nebo pro sebe? Pak je takovýhle kalendář na příští rok naprosto ideální. Je plný každodenních poselství pro lepší i horší dn...


Literatura

Společenstvo klíčníků ví, jak zahnat nudu o prázdninách

altDanielu Krolupperovou jsem měla zaškatulkovanou jako autorku knížek pro nejmenší čtenáře. A vida! Najednou jsem držela v ruce její novinku Společenstvo klíčníků, která je rozhodně pro starší! Napínavé ...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

Alfréd Hitchcock, roztomilý tlusťoch na zabití

hitchock200Americký film Hitchcock reřiséra Sachi Gervasiho mapuje zlomové období v životě režiséra a scénáristy Alfreda Hitchcocka, kdy se rozhodl natočit horor podle románu Psycho. Ten pojednává o sériovém ...