Kronika rodu Hrušínských – životy šesti generací slavné herecké rodiny

Kronika rodu Hrušínských – životy šesti generací slavné herecké rodiny

Tisk

Jednou z nejslavnějších českých hereckých dynastií, ne-li tou nejslavnější a nejznámější, je bezesporu rodina Hrušínských, jejíž členové se nesmazatelně zapsali do dějin českého divadla i kinematografie. Všichni obdivovatelé hereckého umění nezapomenutelného Rudolfa Hrušínského mají nyní možnost díky nakladatelství Brána seznámit se s osudy tohoto herce a jeho rodiny v druhém rozšířeném vydání knihy Marie Valtrové Kronika rodu Hrušínských, která poprvé vyšla v roce 1994 a byla  zcela rozebrána.



Marie Valtrová seznamuje čtenáře s osudy jednoho z našich nejstarších hereckých rodů, jehož zakladatelem se v polovině 19. století stal Ondřej Červíček (1844-1928), který již jako chlapec hrál v roce 1848 ve hře Vdovec, režírované J. K. Tylem, a po působení v mnoha kočovných divadelních společnostech založil vlastní Červíčkovu divadelní společnost.

Na příběh členů rodiny Červíčků a Budínského herecké společnosti navazuje vyprávění o otci Rudolfa Hrušínského Rudolfu Böhmovi (1897-1956), který si vzal za ženu Hermínu Červíčkovou, Ondřejovu vnučku. V jeho dosud nepublikovaných zápiscích zůstalo uchováno cenné svědectví o Osvobozeném divadle a Divadle Vlasty Buriana, v nichž působil.  Čtenáře jistě zaujme i vykreslení potíží, s nimiž se musel potýkat, když kvůli zajištění rodiny opustil  divadelní společnost a hledal si stále angažmá  v Praze. Nechybí ani vyprávění, jak Rudolf Böhm ke jménu Hrušínský přišel.

Jádrem knihy je ale osobnost velkého českého herce Rudolfa Hrušínského (1920-1994), dlouholetého člena činohry Národního divadla. Autorka se podrobně věnuje jeho dětství a hereckým počátkům v divadelní  společnosti jeho prarodičů, působení v divadlech Akropolis, Uranie, D 38 - D 40,  v Městských divadlech pražských, Divadle ABC, Rokoko a v Národním divadle, jeho účinkování ve filmu, rozhlase a televizi. Nezapomíná ani na jeho filmovou a divadelní režii.
Neveselé jsou pasáže o šikaně Rudolfa Hrušínského ze strany komunistických mocipánů, kteří mu za jeho postoje v roce 1968 a odsouzení srpnové okupace bez oficiálního udání důvodu zakázali účinkování ve filmu, televizi i v rozhlase a v divadle mu dávali jen podřadné role. V září 1970 musel opustit i profesorský sbor DAMU, kde působil necelé dva roky. Dokonce nesměl dostat ani povolenku k rybolovu, jenž byl jeho vášní.

Historii významného hereckého rodu uzavírají medailony jeho potomků a pokračovatelů, kteří rodinnou tradici dále rozvíjejí –  synové Rudolf (1946) a Jan (1955), který splnil otcovo přání a stal se „principálem“ vlastní divadelní společnosti, snacha Miluše Šplechtová (1957) a vnoučata Rudolf Hrušínský ml. (1970)  a Kristýna Hrušínská (1985).

Kronika rodu Hrušínských je vlastně jakousi koláží, tvořenou úryvky rukopisných memoárů Ondřeje Červíčka Paměti českého herce, Rudolfa Böhma- Hrušínského, Rudolfa Hrušínského, mnoha jejich hereckých kolegů i režisérů (např. V.Salače, O.Ornesta), divadelními i filmovými recenzemi, osobní korespondencí Rudolfa Hrušínského s přáteli i úřady, fejetony, které psal Rudolf Hrušínský pro Mladou frontu v roce 1968 (březnový fejeton roku 1969 již tiskem nevyšel), úryvky novinových článků a rozhovorů s ním samotným, jeho kolegy i potomky. Kniha též obsahuje soupis divadelních, filmových a televizních rolí Rudolfa Hrušínského a soupis jeho divadelních a filmových režií. Nechybí ani bohatá fotografická příloha (celkem 56 stran).

alt

Pokud se zajímáte o svět divadla a filmu a jeho dějiny nebo rádi čtete memoáry a biografie slavných lidí či máte rádi herectví členů rodu Hrušínských, kniha Kronika rodu Hrušínských vás jistě nezklame.

Autogramiáda knih Marie Valtrové se koná 31.května od 17 hodin v Ústřední knihovně na Mariánském náměstí v Praze.

O autorce
Marie Valtrová se narodila v roce 1949 v Táboře. Absolvovala divadelní a filmovou vědu na FF UK v Praze. Od doby studia se soustavně zabývá osobností Rudolfa Hrušínského, je autorkou knih Kronika rodu Hrušínských (1994, 2012), Eva Hrušínská vzpomíná (1998, 2011), Divadlo s rodokmenem – Divadlo na Jezerce (2011). V nakladatelství Brána vydala kromě těchto knih vzpomínky Svatopluka Beneše Být hercem (1992, 1998) a Lilian Malkiny Byla jsem Koljova bábuška (2003), knihu medailonů Herci lásky a osudu (1996) a historii Městských divadel pražských Ornestinum (2001). Dále napsala knihu rozhovorů s Otou Ornestem Hraje váš tatínek ještě na housle (1993), výbor z veršů Jiřího Ortena Čechy za oknem smutných duší (1993), výbor z dopisů divadelní historičky Růženy Vackové Ticho s ozvěnami (1993) a monografii o dramatiku Vratislavu Blažkovi Hráč před Bohem a lidmi (1998). Od počátku 90. let spolupracuje s literární redakcí Českého rozhlasu 3 Vltava, v letech 1997 až 2011 byla vedoucí divadelního a filmového úseku Městské knihovny v Praze.

Kronika rodu Hrušínských
Autor: Marie Valtrová
Žánr: biografie
Vydáno: 2012
Stran: 440
Vydalo nakladatelství: Brána
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: brana-knihy.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Boušková: „Nad osobní kontakt s publikem nic není.“

Bouskova 200Rozhovor s harfistkou světového formátu Janou Bouškovou, která je neúnavnou patronkou festivalu Klášterní hudební slavnosti. Letošní 15 ročník má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vyprávění o nesmyslném a zbytečném utrpení

Na zapadni fronte klid perexV roce 1914 vypukla první světová válka a jedna generace kluků opustila školní lavice, aby s vlajícími prapory, nadšením a vojenskou hudbou táhli do války. Měli určitou představu, jak to bude probíhat, a ...


Literatura

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...

Divadlo

No Dimension Summer

altPosledním červnovým dnem končí sezóna v experimentálních prostorech NoD. Ovšem ne tak docela – letos se prvně spustí projekt No Dimension Summer, letní program plný umění, kulturních zážitků a zajímavých projektů. “Letní p...

Film

Také k nám pronikla kultura Made in Japan

janponsko perexJaponsko přitahuje svou exotičností, odlišným či spíše možná paralelním vnímáním snad všeho, nač si vzpomeneme - a jeho kultura fascinuje svou někdy obtížně uchopitelnou svébytností. Evropský či americký uživatel není konfrontován jen s li...