Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut

Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut

Tisk

Od po do pa perexPochopit, o co tady vlastně jde, mi netrvalo moc dlouho. Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut – celkem jasný název. Nejdřív mě zaujaly plnokrevné stránky s lákavými jídly. Nad nimi je vpravo v rohu napsaný den – pondělí, úterý, středa… Na levé stránce jsou zase barevné obdélníčky a v nich čísla – 1, 2, 3… A jdou až do 13. To znamená třináct týdnů po sedmi dnech, pane, to je receptů! A jestli jsou to tak rychlé večeře, které se dají zvládnout do třiceti minut, pak má hospodyňka na dlouho postaráno o motivaci.

 

 

U každého obrázku jsem pak zaznamenala dobu přípravy. Někde 15 minut, někde 20 a těch 30 je opravdu nejvíc. Úplně vzadu je Rejstřík, kde jsou jídla přehledně rozdělená podle toho, za jakým účelem mají být připravena: Polévky, Ryby, Masité, Bez masa, Saláty, Sladké, Pomazánky & sendviče. A uvnitř se skrývá ještě jedno rozdělení, podle finanční náročnosti, případně co s sebou které roční období přináší. To je vysvětlení letem světem, co všechno v této knize můžete najít. 176 stran, na kterých je kromě přehledných receptů také mnoho barevných fotografií. První dojem velmi dobrý, nalákal mě, abych se začetla.

Hned v Úvodu prozradí autorka Jana Vašáková, co je cílem této knihy. Jak je dobré plánovat si, co a kdy uvařit, aby vám vymýšlení co dnes udělat k večeři nezabralo víc času než příprava pokrmu samotná. Na další stránce je Poděkování. To patří především jejím dcerkám – Mie a Thee, které jsou velkými a zapálenými pomocnicemi při přípravě večeří. Pak tady autorka děkuje i dalším lidem, ale to si jistě přečtete sami. A potom už začíná 1. týden, který, pokud bychom to vzali od ledna, by měl být úsporný více než ostatní, protože, jak autorka píše: „Leden obvykle patří k měsícům, kdy se vzpamatováváme z vánočních útrat…“ A potom už jsou řazené recepty na každý den v týdnu. Levá strana patří receptu, délce přípravy, ingrediencím, popřípadě nějakému chytrému tipu, jak to vylepšit, a pravá strana je barevná fotka toho, jak to má vypadat a za jak dlouho to vznikne. Takže třeba kapustové karbanátky s bramborami nejsou nic složitého a jedna večeře je na světě.

1. týden je hodně ve znamení zeleniny, rýže, je tu i sladký rýžový nákyp se švestkami, jedná se vesměs o lehká jídla. Nebudu vám říkat týden po týdnu, to by bylo na dlouho. Ale v průběhu následujících týdnů tu objevíte například pohankové rizoto s houbami, vepřový kolík s fazolemi, škvarkové placky, drožďovou pomazánku, jemný mrkvový koláč, rychlou asijskou polévku, salát s kozím sýrem, ale třeba také tresku s lososem, kuskus s kuřetem a zeleninou, hovězí steak se salátem nebo třeba boršč s uzeným masem a smetanou. Každý si tu najde inspiraci. Neříkám, že zrovna všechny recepty jsou za „pár kaček“, ale to posoudíte sami podle vašich možností.

Shrnuto a podtrženo – mně se to líbí. Občas taky tápu a vymýšlím, co rychle podat návštěvě, která se nečekaně objeví, zamýšlím se nad tím, jak je vhodné zařadit do jídelníčku třeba pohanku nebo chřest. A tady je 65 receptů, které mi v mém váhání jistě pomohou. A kdyby se tato publikace z dílny Mladé fronty nehodila vám, jistě to bude pěkný dárek třeba pro vaši kamarádku – hostitelku.

Tak tedy příjemné čtení a dobrou chuť!

Od po do pa

Od pondělí do pátku – Rychlé večeře do 30 minut
Autor: Jana Vašáková
Žánr: Poučná / kuchařka / naučná
Photo: © Ondřej Košík, archiv F.O.O.D a Shutterstock.com
Jazyková redakce: Marcela Vencourová
Odpovědná redaktorka: Ivana Mergerová
Technická redakce: Jana Bromová
Obálka a grafická úprava: Radomila Gaierová
Vydala: Mladá fronta a.s., Praha 4
Rok vydání: 2014, 8378. publikace, vydání první, vázaná, edice F.O.O.D Speciál
Počet stran: 176
ISBN: 978-80-204-3291-9

Hodnocení: 100%

( 1 hlas )

www.knihy.cz/od-pondeli-do-patku/d-135629/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mezi postáváním u klouzačky a mixováním ovoce vedu online čtenářský klub, říká vítězka naší soutěže

Alžběta Janečková

Alžběta Janečková, která žije s manželem a dvěma malými dětmi ve Španělsku – na západním pobřeží poblíž Santiaga de Compostela, se stala vítězkou naší literární soutěže nazvané Nejlepší d...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Z historie hysterie

Muzy 200Do Francie 19. století nás přivádí novinka z nakladatelství Portál. Asti Hustvedt je absolventkou Univerzity New York, kde získala doktorát z francouzské literatury. Ve své knize se zabývá historií pařížské psychiatrické nemocnice La Salpêtrière a před...


Literatura

Nejnovější Kladivo na čaroděje cílí hlavně na kynology

kladivo 200Nakladatelství Epocha nám podzimní dny zpříjemňuje novou knihou z úspěšné městské fantasy série Kladivo na čaroděje. Již po deváté se setkáváme s partou netradičních vyšetřovatelů, kteří řeší ještě neobvyklejší případy. Žrádlo pro psy, jak již náze...

Divadlo

Laskonky v Divadle Na Maninách o osudových láskách i zklamáních

laskonky perexLaskonky. Představení na námět spisovatelky Báry Nesvadbové zařadilo do svého programu pražské Divadlo Na Maninách. Premiéra se uskutečnila v pátek 30. listopadu.

 

...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...