Řeka pod hladinou – hra na samotné výspě teritoria život

Řeka pod hladinou – hra na samotné výspě teritoria život

Tisk

reka pod hladinou perexNa knižním trhu se nedávno objevil titul, který by si zasloužil multižánrové zařazení. Řeka pod hladinou s podtitulem Vědomím proti času totiž není pouhým dobrodružstvím, ale  románem s mnohem širším, filosoficko-psychologicko-vědeckofantastickým přesahem. Vypráví o muži, jehož v červnu roku 2018 objevili indiánští lovci na břehu řeky Tatshenshini v oblasti Yukon a přivezli jej s vážným poraněním do Nemocnice sv. Pavla ve Vancouveru. Neznámý v bezvědomí je později identifikován jako vodácký průvodce z Čech.

Autor Řeky pod hladinou, proslulý český fyzioterapeut profesor Pavel Kolář, nám tentokrát předkládá literární podobu příběhu, který byl sepsán na základě skutečných událostí. Ohromující vyprávění Pavla a Josefa jde až na samotnou dřeň existence. Na hranici života a smrti vede cesta až ke kořenům lidstva. Sen, realita, anebo zjevení? Na to si každý musí udělat názor sám. V každém případě se jedná o záznam pozoruhodných, těžko uvěřitelných zážitků, ne nepodobných těm, které zažíval Darrell Standing - Tulák po hvězdách ve stejnojmenné knize Jacka Londona.

Hledání pravdy – motivace všech kacířů od počátku světa

I zde se hlavní hrdina (Josef), v mezní situaci uvězněný pod hladinou řeky, nachází ve stavu transcendence a putuje proti proudu času. V téhle hře na ostří nože, která je zároveň krásná i nebezpečná, ho osud vrhá do situací, v nichž je opakovaně konfrontován se svým svědomím a musí učinit volbu, jejíž výsledek může významně ovlivnit historii celého lidstva. Navíc jej všude provází jeho femme fatale, Sofie. (Mimochodem, podezírám autora, že ani tohle ženské jméno nezvolil náhodou. Pochází totiž z řeckého slova sofia a znamená moudrost...)

Do ráje dorazí ten, kdo věří, že existuje

Život a smrt. Čím by byl život bez smrti? Ať už se Josef ocitá v jakékoliv době, v kterékoliv situaci, vždy se musí vyrovnat s touto odvěkou pravdou: Jediné co opravdu v životě musíme, je zemřít. A Pavel Kolář (nebo Osud?) se se svým hrdinou opravdu nemaže. Nejenže jej vrhá do divokých peřejí a pod říční hladinu, ale posílá ho také do válečných vřav, nechává stát na hranici či přibíjet na kříž, veze na popravčí káře, nutí ho dívat se, jak umírají jeho nejbližší, a přitom mu umožňuje posouvat hranice vlastní odvahy, sebeúcty, fyzických schopností a objevovat další dosud nepředstavitelné limity. Podstatné však je, že nechybí ani takové elementy jako láska, naděje, víra, smíření a odpuštění.

Myslím, že profesor Kolář tímto literárním počinem nepřekvapil pouze mě. Vždyť doposud se jeho knihy týkaly především zdraví a zdravého životního stylu. Ale musím uznat, že v téhle kánoi mu to jede krásně a téma dobrodružství zažívaného proti proudu času, navíc s psychologicko-filosofickým přesahem, mi od něj sedí. A jsem zvědavá, zda se od něj podobných překvapení dočkáme i v budoucnu. 

Pozn. V textu jsou použity citace z uvedené knihy.

reka pod hladinou

Řeka pod hladinou - Vědomím proti času
Autor: Pavel Kolář
Žánr: román, historie, psychologie, filosofie, sci-fi
Nakladatelství: Euromedia Group, a.s. v edici Kalibr
Vydáno: 2023
Počet stran: 376

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/657865-reka-pod-hladinou-vedomim-proti-casu.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pavel Křížek: „Sýkorky a veverky si neplatí sociální a zdravotní pojištění.“

Pavel Ochrana fauny Pavel KřížekKřížek je zakladatel organizace Ochrana fauny ČR. Na svém kontě mají lidi z této organizace mnoho zachráněných zvířat a  mnoho dalších  projektů, které se týkají nej...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jan Calábek byl průkopníkem populárně vědeckého filmu

calabek obalka 200Nalezneme stále mnoho lidí, kteří přes své mimořádné zásluhy o nejrůznější obory lidského vědění zůstávají širší veřejnosti neznámí. Patří mezi ně profesor obecné botaniky Jan Calábek (1903-1992...


Literatura

KOMIKS TICHOŠLAP mě donutil kreslit

Tichoslap 200Kvůli muži svého srdce dělají ženy častokrát podivuhodné věci, natož jedná-li se o neobvyklého superhrdinu! Když se mi dostal do rukou komiksomán Tichošlap autorů Sylvy Lauerové a Jiřího Cardy, stále jsem přemýšlela, jak recenzi tentokrát p...

Divadlo

Pražští herci roztančí v březnu Švandovo divadlo

Souboj divadel 200Už v roce 2016 byl odstartován autorský projekt Tanečních kurzů Martina Šimka a Terezy Řípové v Městském divadle Mladá Boleslav. Na stejném místě zároveň proběhl i první ročník projektu Roztančené divadlo aneb Když he...

Film

Tibetští mniši a televize

altFilm, který se může pyšnit nálepkou “první skutečně tibetský film”, Tiché svaté kameny, odpovídá kritériím profesionálního filmu délkou i technickým zpracováním. Herecké obsazení je sice poskládané z neherců, ale i ti pod režijním vedením ...