Nečekaný a velký třesk v Sabatonu

Nečekaný a velký třesk v Sabatonu

Tisk

altV několika posledních dnech se v dosud klidných vodách švédské heavymetalové stálice Sabaton, známé svou tématikou válek a bojů, odehrála doslova bouře.

 

Už nějaký čas prosakovaly zvěsti o zásadních změnách v sestavě - ale málokdo ze skalních fans jim byl ochoten věřit. Sabaton je přece jistota, jedna z mála kapel, které od svého vzniku sestavu ani jednou nezměnily. Pokud nepočítáme krátkodobé záskoky z rodinných nebo zdravotních důvodů, šestice Joakim Brodén (zpěv), Pär Sundström (baskytara), Rikard Sundén (kytara), Oskar Montelius (kytara), Daniel Mÿhr (klávesy) a Daniel Mullback (bicí) to spolu táhla na bitevních polích heavy metalu už dlouhých dvanáct let. Prosakující zvěsti ze „zaručených zdrojů“ byly vzápětí dementovány ze zdrojů ještě zaručenějších - až nakonec dva dny před koncem března to rozsekla sama skupina. Na svých webových stránkách, které vzápětí kvůli přetížení na čas zkolabovaly, vydala následující prohlášení:

Cesty SABATON se rozcházejí.

Založit skupinu, když je někomu 18, je jednoduché. Udržet ji po dvanáct let beze změny je mnohem těžší, a konečně jsme dospěli na křižovatku, z níž se vydáme po různých cestách.

Pär Sundström a Joakim Brodén budou nadále válčit na pódiích a ponesou zástavu Sabaton vstříc dalším vítězstvím.

Stále bude trvat naše vzájemné pevné pouto, ukované dvanácti lety přátelství a společných tažení, a přejeme všem ostatním dlouhý a úspěšný život s jejich rodinami, další zajímavé projekty a úspěšnou hudební kariéru.

Nakonec všichni z naší šestice dosáhnou své vlastní hvězdné budoucnosti.

Fanoušci Sabaton velmi těžce rozdýchávali tuhle zprávu, která znamená zásadní změnu - málokdy se stane, aby skupinu naráz opustili 4 ze 6 členů. A co bude dál? Budou Sabaton pokračovat v novém složení? Dá se vůbec z tohoto popela ještě vzkřísit nový Fénix? Dva dny poté už web skupiny dává odpověď: Ano! Všechny naplánované koncerty budou odehrány a toto budou noví Sabaton:

Joakim Brodén – zpěv
Pär Sundström – baskytara
Chris Rörland – kytara
Thobbe Englund – kytara
Robban Bäck – bicí

Stále pokračuje hledání klávesisty, dokud nebude nalezen vhodný nástupce, bude na koncertech stále přítomen Daniel Mÿhr - ale jen ve virtuální podobě, protože před svým odchodem nahrál všechny klávesové party, aby mohly být použity na živých vystoupeních.


Noví členové Sabaton se představili v následujícím krátkém videu:

Sabaton ještě v původní sestavě nahráli své sedmé album CAROLUS REX - půjde o tématické album věnované historii švédského království. Album má vyjít koncem května 2012, a to jak v anglické, tak i ve švédské verzi. Noví Sabaton nám ho přivezou představit na letošní ročník Masters of Rock, kde budou headlinery nedělního večera.
Jací budou? Nezbývá než se nechat překvapit.

alt

Zdroj foto: www.sabaton.net


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Velká kniha herců první republiky a protektorátu představuje pětadvacet osobností

RB perexV polovině prosince spatří světlo světa Velká kniha herců první republiky a protektorátu, kterou připravil autorský tým Jiří Bartoň a Robert Rohál. Nebude jen filmografií či strohým životopisem filmových hvězd, půjde jim tzv. pod kůži a nahlédne do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Vlast, či morfium, to je oč tu běží

morfiumObdivuhodně temný psychothriller z nacisty obléhaného Polska z pohledu morfiem zhýralého hlavního hrdiny Konstantina, jehož hlavním posláním je vlastenectví. Nebo se k tomu alespoň snaží neustále nutit a přesvědčovat sám sebe. Ono si ho vždy najde. Vždy, ...

Divadlo

A zase ten Havel!

200divV poslední době mívám někdy dojem, že snad každý chce hrát Havla. Možná je to jen taková móda, možná se pletu a vidím přízraky. Snad proto se mne, když jsem dostala pozvánku na premiéru Havlovy Audience, zmocnily nemalé pochyby. Pražský soubor vinohradskéh...

Film

Nejlepší Schwarzeneggerova role? Total Recall!
ImageHrdina ve filmu Total Recall je jednou z nejlepších Schwarzeneggerových rolí a film se brzy dočká i svého pokračování. Tento týden se vydáme do světa, který byl v roce 1990 považován za vizi roku 2084. ...