DRAGONFORCE přijeli s novou plackou The Power Within do Prahy

DRAGONFORCE přijeli s novou plackou The Power Within do Prahy

Tisk

dragonforce praha eagleheartDne 3. 12. 2012 vystoupila v pražském Rock Café britská skupina s mezinárodním obsazením, považovaná za jednu z nejrychleji hrajících metalových kapel světa. Přijela Česku poprvé představit nového zpěváka Marca Hudsona. Ano, byli to DRAGONFORCE.

 

 

Letos vydali s Marcem svou pátou řadovku The Power Within a vyrazili s ní do světa. Turné jedou už od dubna 2012, zabrousili do Severní i Jižní Ameriky, teď brázdí Evropou a na přelomu února a března příštího roku se chystají do Austrálie. Do Česka zavítali po více než tříleté pauze - předtím u nás hráli v roce 2009 na Masters of Rock.

V klubu Rock Café jsem byla naposledy před několika lety, už si nevzpomenu, o jakou akci tenkrát šlo - ale letos mě to místo hodně nepříjemně překvapilo. Býval to poměrně prostorný sál pro pár stovek lidí, zatímco teď je rozkouskovaný a zmenšený ze všech stran přepážkami, podhledy, sloupky a dalšími záhadnými členitostmi. Fascinoval mě samotný vstup do sálu skrz dvoje lítačky se zhruba dvoumetrovým odstupem, které vytvořily velmi rafinovanou brzdu jakéhokoliv - zřejmě nežádoucího - přesunu fanoušků ze sálu ke stánku s merchem a zpět. Když šli dva lidé dovnitř a zároveň chtěli další dva jít ven, vznikl téměř neřešitelný logistický oříšek. Netuším, zda v tomto smyslu existují nějaké bezpečnostní předpisy a pokud ano, zda jim bylo učiněno zadost, ale v případě potřeby rychlé evakuace tohoto prostoru bych předpokládala dost velký masakr. Zrovna tak akustika, alespoň z mého místa zhruba ve třetí řadě u pódia, nepatřila k nejkvalitnějším a vokály jsem chvílemi spíš odezírala. V neposlední řadě musím ocenit klimatizaci, sestávající z rozpálených metalistů, výparů z rozlitého piva a cigaretového dýmu.

Eagleheart Mike

A teď k těm příjemnějším stránkám akce. Dragonforce si snad nemohli vybrat lepší předkapelu než brněnskou pětici EAGLEHEART. Kluci s nimi odehráli celkem pět koncertů - dva v Polsku, po jednom u nás, na Slovensku a v Maďarsku. V létě došlo ke změně na postu zpěváka - mikrofonu po Vojtovi Šimoníkovi se ujal Roman Sáček, kolegou z kapely trefně označený „siréna“. Já se s nimi naživo setkala poprvé a takový nářez jsem tedy vážně nečekala. Zahráli výběr z obou svých alb - Moment of Life a Dreamtherapy - a dokázali to rozjet opravdu parádně, kotel předehřáli na bod varu. Když dohráli, publikum je prostě nepustilo pryč a se souhlasem pořadatele jsme si nakonec vyřvali „ještě jednu“. Pár koncertů jsem už navštívila, ale aby předkapela dala neplánovaný přídavek, s tím jsem se setkala poprvé. Tihle Brňáci si zcela jistě zaslouží hrát na některém z velkých festivalů, a určitě na hlavní stagi - doufám že se s nimi nejpozději příští léto zase někde potkám. Kluci, díky, byli jste skvělí a brzy na shledanou!

Setlist:
1. Insomnia
2. Shades Of Nothing
3. Taste My Pain
4. Falling
5. Lost In The Dead End
6. Dreamtherapy
7. Creator Of Time
8. Moment Of Life

Přídavek:
9. Don't Turn Your Head

Eagleheart band

I přes neplánované prodloužení setu předkapely a následný úklid jejího nádobíčka skrz narvaný sál (další mínus body pro tento podnik) byl časový harmonogram koncertu dodržen a Draci vyběhli na maličké pódium jen několik vteřin po avizovaných 21:10. A pokud mi bude ještě někdo tvrdit, že nezvládají živá vystoupení, budu na něj hodně zlá. S jedinou výhradou, týkající se již zmíněného nepříliš dobrého nazvučení, předvedli skvělou show, na kterou budu dlouho vzpomínat.

Dragonforce Vadim+Herman

Marc Hudson na mě na fotkách dělal dojem éterického blonďáčka, ale je to kus chlapa, který se do toho dokáže parádně opřít - aspoň pokud můžu posoudit ze slyšitelných pasáží. Konečně jsem také na vlastní oči viděla ty pověstné hrátky s kytarou obou sólistů - Hermana Li a Sama Totmana. Je fascinující, jak hra v jejich podání vypadá lehce. Asi jako všechno, co je dokonale zvládnuto. Herman házel úsměvy do publika, Sam se tvářil chvílemi lehce znuděně (zejména při nejdivočejších sólech) a oba dva si jen tak pohrávali se strunami a pražci.

Dragonforce Sam

Jeden by si řekl, že na tom vůbec nic není…

Basák Fred Leclercq vypomáhal Marcovi ve zpěvu drsnými vokály a klávesista Vadim Pruzhanov střídal klasický keyboard s keytarem, vydatně dekorovaným černou lepicí páskou, a co chvíli také vyběhl na kraj minipódia, aby měl lepší kontakt a přehled. My jsme z něj tedy moc neviděli, jelikož se po většinu času maskoval šátkem přes obličej - že by se bál nachlazení? Já se hlavně bála o jejich hlavy, protože když si vylezli na zvýšený okraj pódia, což dělali velmi často (a díky jim za to - aspoň byli vidět), dělily je od stropu skutečně jen centimetry. Páni pořadatelé, příště prosíme o víc místa, díky.

Dragonforce odehráli svůj stálý setlist z aktuálního turné, tady se žádné překvapení nekonalo. Atmosféra koncertu byla skvělá, bylo znát, že je přítomno hodně dlouholetých fanoušků, kterým nedělalo žádný problém zazpívat si se skupinou nějaký ten refrén. Pobavil nás také Marcův tahák s češtinou, od úvodního Jak se mate? přes Dneska platim pivo a nepublikovatelnou část proslovu až po závěrečné Na zdraví! Když si kapela dá tu práci a sežene si pár vět v jazyce země, kde právě hraje, je to pro mě další důkaz toho, že jí na fanoušcích záleží. Ať je obsah jakýkoliv.

Setlist:
1. Holding On
2. Heroes of Our Time
3. Seasons
4. Fury of the Storm
5. Die by the Sword
6. Operation Ground and Pound
7. Fields of Despair
8. Soldiers of the Wasteland
9. Through the Fire and Flames
10. Cry Thunder

Přídavek:
11. Valley of the Damned

Dragonforce Marc

Ještě ani nedozněl závěrečný bouřlivý aplaus po poslední písni a já se už začala těšit na jejich další koncert v Česku. Doufali jsme, že to bude na nějakém open air festivalu - a naše naděje se splnila. Dragonforce jsou další kapelou, potvrzenou na letní Masters of Rock 2013. Už se nemůžu dočkat, jak to tam rozjedou! A věřím, že během krátké doby se na soupisce objeví i Eagleheart.

Eagleheart + Dragonforce
Žánr: metal
Datum a místo konání: 3.12.2012 - Rock Café, Praha
Pořadatel: Pragokoncert
Hodnocení: 98%

Zdroj foto: autorka článku


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Je potřeba neustále tvořit a snažit se být lepší a lepší, říká výtvarník Pavel Oparty

oparty 200Od pátku 25. února představuje ve foyer v Domě kultury v Kroměříži svou tvorbu bohumínský výtvarník Pavel Oparty. Jeho výstava nese název Melodie barev a přináší kromě obrazů také umělecké fotografie a digitální grafiku. Kroměřížská výstava tohoto kr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Romantika s erotikou, natvrdo a bez zábran

Be zabran perexRomán Bez zábran je třetí knihou T. L. Swanové ze série Milesův klub. Prostor zde dostává další z bratrů Milesových, Elliot. Je nechutné bohatý, nesmírně pohledný a neskutečně protivný. Alespoň jeho zaměstnankyně Kahryn Landonová tuhle je...

Divadlo

Horečka sobotní noci může zachvátit opravdu každého!

Horecka 200Aplaus ve stoje, zpívající pódium a rozvlněné hlediště. Takový byl závěr muzikálového představení Horečka sobotní noci. Vytáhla jsem rodinku za kulturou a skutečně jsme nelitovali. Česká premiéra kultovního muzikálu se v pražském Kalichu uskute...

Film

20 let Projektu100

projekt pernyden perexProjekt 100 byl poprvé uveden do českých kin v roce 1995. Dnes již slaví 20-té výročí. Za jeho působení bylo do kiny uvedeno 179 filmů a vidělo je přes 800 tisíc diváků.