Ve jménu metalu - Ve jménu Bloodbound

Ve jménu metalu - Ve jménu Bloodbound

Tisk

Bloodbound In The Name Of Metal 200Koncem listopadu vydali švédští powermetalisté Bloodbound své páté řadové album s třetím zpěvákem za mikrofonem. Ti, pro něž tato kapela s odchodem Urbana breeda přestala existovat, ať radši dál nečtou, protože skupina jede skvěle i bez něj. Díky vánočnímu volnu jsem se konečně dostala k tomu, abych si novinku pořádně pustila do hlavy a rozdělila se s vámi o své dojmy.

Album mě na první poslech trochu překvapilo, protože kapela od minule dost přitvrdila. Je to znát hlavně ve zpěvu. Poslední, snad už stálý zpěvák a dlouholetý kamarád skupiny Patrik „Pata“ Johansson tady hodně klame tělem. Za stojanem mikrofonu ho skoro není vidět - ale slyšet ho tedy sakra je. Ve srovnání s prvním albem, které s Bloodbound nazpíval - Unholy Cross z roku 2011 - je jeho zpěv ještě výraznější, dynamičtější a jistější hlavně ve výškách.

Je znát, že autorský tým pracuje ve stále stejném složení. Hlavními skladateli jsou kytarista Tomas Olsson a klávesák Fredrik Bergh a jejich rukopis se prostě nezapře. Nová deska perfektně navazuje na své předchůdce, někdy až trochu příliš doslova (hlavně to vynikne v písni Monstermind, jejíž refrén se liší od Book Of The Dead opravdu jen tempem a několika málo tóny).

bloodbound

Když jsem se v létě 2012 dozvěděla název nového alba a na MOR z něj slyšela ukázku Metalheads Unite, obávala jsem se, že skupina zapomněla na své oblíbené upíry, démony a jiné zlé příšery a sklouzla do textové tématiky o ničem, oblíbené mnoha desítkami kapel. Leč nestalo se tak. Už z obalu alba se na nás zubí náš starý známý kamarád Nosferatu, tentokrát ozdobený pankáčským čírem, a i když se zde objevují jisté civilizační atributy, nijak nám kluk nezměšťáčtěl a stále nám do hlavy drtí svoje megadávky zla. Ale je to takové zlo pro radost. Hudba Bloodbound je v podstatě pořád stejná - baví, chytne a strhne své posluchače. Jejich nejsilnější stránkou jsou chytlavé refrény a melodie. Při prvních několika posleších mi album trošku splývalo, ale časem se vylouply opravdové lahůdky, asi nejvíc mi zachutnaly When Demons Collide a King Of Fallen Grace. Texty jsou zde osekány opravdu jen na nezbytné minimum, ale o to líp se pamatují. Bloodbound nám naservírovali svou obvyklou porci temnoty, zla, lamačů kostí a nemrtvých zlounů, bez rozpaků smíchali dohromady Babylon, Sirény a Svatý Grál, nenajdeme tu ani stopu jakýchkoliv pozitivních emocí (snad kromě solidarity metalheads), vše je temné, pochmurné a zlé - ale přesto je jejich hudba maximálně pozitivní. Pobaví, potěší a nabije kladnou energií až na maximum. A vůbec nevadí, že se po téhle desce metalový svět neotřásl v základech. Moc se na ně těším na Metalfestu 2013.

Bloodbound hrají už třetím rokem v sestavě
Patrik Johansson - zpěv
Tomas Olsson - kytara
Fredrik Bergh - klávesy, doprovodný zpěv
Pelle Åkerlind - bicí, doprovodný zpěv
Henrik Olsson - kytara
Anders Broman - baskytara, doprovodný zpěv

Bloodbound In The Name Of Metal


Bloodbound - In The Name Of Metal.
Žánr: heavy/power metal
Vydavatelství: AFM Records

Tracklist:
1. In The Name Of Metal - 4:16
2. When Demons Collide - 4:11
3. Bonebreaker - 3:05
4. Metalheads Unite - 4:58
5. Son Of Babylon - 3:19
6. Mr. Darkness - 3:15
7. I'm Evil - 3:55
8. Monstermind - 3:34
9. King Of Fallen Grace - 3:19
10. Black Devil - 3:47
11. Bounded By Blood - 4:07
12. Book Of The Dead (2012 version) - 3:54

Hodnocení: 89 %

Zdroj foto: bloodbound.se


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Martina Boledovičová: „Tradice nám poskytují řád a nikdy neztratily platnost.“

Martina Boledovicova200Martina Boledovičová je zakladatelka nakladatelství Smart Press, matka jedné dcery a tří synů. Stála u vzniku mnoha projektů a zajímavých knižních titulů, mezi které patří mimo jiné Tradináře. Nápad na tuto edici přišel ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Jo Nesbø a jeho Netopýr

Netopyr 200Detektivky severských autorů – současný hit u čtenářů. Můžeme sice spekulovat, čím se staly oblíbenými, ale já osobně raději přijímám fakt, že tomu tak prostě je. Sama mám vlastně jasno: jsou to detektivky, které jen neřeší zapeklitý případ, větši...

Divadlo

Umělkyně světových parametrů mají kromě talentu vždy něco navíc

perex hvezdyMám rád umělce, ale nejvíc asi ty, kteří něco umějí, a přitom si na nic nehrají. Vypadá to jako protimluv, ale možná mi rozumíte. A pak mám rád umělkyně, které – ačkoliv jsou talentované, inteligentní a krásné – ma...

Film

Thrillerová Carrie z roku 1976 má co říci i dnes

200filmNovela Carrie má pro kariéru mistra literárního hororu Stephena Kinga zcela zásadní význam. Díky jejímu komerčnímu úspěchu mohl rezignovat na učitelské řemeslo a začít se plně věnovat psaní, což se později ukázalo jako vynikající volba. Vzhledem ke zmiňov...