Dva festivalové svátky roku 2013 ve znamení metalu

Dva festivalové svátky roku 2013 ve znamení metalu

Tisk

masters of rock metalfest praokoncertZatímco většina „normálních“ lidí momentálně řeší stromečky, dárky, cukroví a jiné prosincové radovánky, na fóru Masters of Rock se řeší příští léto. Přesněji - dva festivaly, pořádané Pragokoncertem. Metalfest v Plzni a Masters of Rock ve Vizovicích.

 

 

Jak již bývá tradicí, vyhlašují se první potvrzené kapely na příští léto vždy na zimním - tedy spíš podzimním, aspoň podle kalendáře - jednodenním festivalu Winter Masters Of Rock, konaném již sedmým rokem vždy koncem listopadu či začátkem prosince ve Zlíně. Samozřejmě, že se již dlouho před tímto termínem objevovaly v příspěvcích na fóru dohady, spekulace, potvrzené zprávy i vykrmené kachny, zbožná přání a sny. Teď je to tedy oficiální a první várka kapel je známá. A zase jako vždy - někdo je spokojen, jiný méně. Na co se tedy můžeme příští léto těšit?

Hlavní hvězdou čtvrtého ročníku plzeňského Metalfestu, který proběhne v lochotínském amfiteátru ve dnech 31.5. - 2.6.2013, bude King Diamond, jenž zde má odehrát své exkluzivní vystoupení v ČR se skvělou pódiovou megashow. Dalšími potvrzenými kapelami jsou Airbourne, Bloodbound, Ex Deo, Huntress, Kataklysm, Korpiklaani, Pink Cream 69, Satyricon, Sonata Arctica, U.D.O. a jako zatím jediný zástupce Česka Salamandra. Prozatím tedy, až na headlinera ovšem, převážně opakovačka a sázka na jistotu. Ale zatím jsme tak v první třetině.

 masters of rock metalfest praokoncert

Sestava na jedenáctý ročník Masters of Rock (11.-14.7.2013) je už nyní mnohem širší. O hlavním headlinerovi se prý dosud jedná, ale věřím, že Avantasia, která byla na plakátu napsaná největším písmem, dokáže sama o sobě přilákat hodně lidí. A také další jména jsou našim fanouškům většinou hodně povědomá z předchozích ročníků obou festivalů nebo z úspěšných koncertů v ČR:

Accept, Amaranthe, Anneke van Giersbergen, Arkona, Audrey Horne, Brainstorm, Death Dealer, Die Happy, Elvenking, Epica, Leningrad Cowboys, Lordi, Masterplan, Neonfly, Powerwolf, Primal Fear, Rage & Lingua Mortis Orchestra, Ragnarok, The Exploited, The 69 Eyes, Trollfest a Waltari.

Z českých a slovenských kapel uvidíme a uslyšíme Daniela Kroba, Dark Gamballe, Debustrol, Desmod, Egotrip, Fleret, Gate Crasher, Harlej, Nil, Silent Stream Of Godless Elegy a Warhawk.

masters of rock metalfest praokoncert

Ze 34 zatím potvrzených kapel deset na MOR dosud nikdy nehrálo, což považuji za celkem slušné skóre. Nedávno jsem si udělala takovou soukromou statistiku a za deset let existence tohoto festivalu, včetně zimních Masters, se zde už vystřídalo 339 různých kapel i sólových hudebníků. To už tedy není jen tak, najít někoho, kdo v rockovém a metalovém světě něco znamená a ještě se tu nenachomýtl. (Ale jako bych slyšela kamarády z fóra, jak na mě vysypou z fleku každý 20 až 50 kapel ze všech žánrů...) Takže 10 premiér a 24 repríz. No co, aspoň víme, co od nich čekat. A co se mne týče, takové Brainstorm, Primal Fear, Rage nebo Arkonu bych klidně mohla vidět rok co rok.

Vstupenky za speciální „vánoční“ ceny, platné do 21.12. nebo do vyprodání první série, jsou k dostání zatím pouze na stránkách Masters of Rock v sekci "Vstupenky", ve Zlíně v Masters Of Rock Café a v Praze v sídle Pragokoncertu - U Bulhara 3, Praha 1.

masters of rock metalfest praokoncert

Zdroj foto: Oficiální weby festivalů


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Zůstaň se mnou, příběhu plný emocí

Zůstaň se mnou, perexPřesně to jsem si přála po otočení poslední stránky knihy Zůstaň se mnou. Těžko jsem se loučila s osudy hlavních hrdinů. Debutový román nigerijské autorky Ayobami Adebayo je dílo nanejvýš zdařilé. Jsem nadšená, že jsem po knize sáhla.

...

Divadlo

Městské divadlo Zlín a Slovácké divadlo se propojí přehlídkou „Zaráz“

Zaraz200Šest inscenací z nejnovějšího repertoáru Městského divadla Zlín a Slováckého divadla Uherského Hradiště - to je Zaráz, přehlídka divadel Zlínského kraje. Ve třech dnech uvidí aktuální tituly divadelní kritici, studenti divadelních škol a další divadelní n...

Film

Captain America: Občanská válka je nabitý akcí od začátku do konce

Kažcaptain america 200dý nový film s nálepkou Marvel je očekáván s obrovským napětím a touhou. Nejinak tomu bylo i u dalšího pokračování Kapitána Ameriky s názvem Občanská válka. A tentokrát se máte opravdu na co těšit.

...