ZAPOMĚLSEM vydává desku MĚSÍC VE VÁZE

ZAPOMĚLSEM vydává desku MĚSÍC VE VÁZE

Tisk

zapomnelsem 200Alternativně folkový projekt Zapomělsem Aleše Macenauera pouští do světa svou druhou dlouhohrající desku s názvem Měsíc ve váze. Album vychází u vydavatelství Indies MG, digitálně je dostupné od 3. dubna , fyzicky vyjde na konci téhož měsíce.

 

 

Deska byla stejně jako předloňský debut nahrávána v domácích podmínkách, finálního mixu a masteru se však tentokrát ujal Ondřej Ježek (Jámor studio) a výsledek je znatelným posunem směrem k většímu zvuku, než na jaký jsme dosud byli u Zapomělsem zvyklí. Novinkou je i minimalistická elektronika, která obklopuje akustické základy skladeb. Písně si přesto zachovávají svou introvertní nostalgickou atmosféru, vycházející z Macenauerova zastřeného hlasového projevu a autentické poetiky. Na albu se rovněž objevuje několik hostujících muzikantů, konkrétně Zdeněk Jurčík (bicí a perkuse; Priessnitz, Kafka Band), Lukáš Morávek (trubka; Priessnitz), Tadeáš Polák (banjo; Severní nástupiště) a Lucie Krpalová (doprovodné vokály; Prune). O obal desky se postaral Jakub König (Kittchen, Zvíře jménem Podzim).

Měsíc ve váze je deska o loučení. O nekonečným vesmíru vnitřním i vnějším, o nebi nad Jeseníkem, o měsíci na něm, o měsíci uvnitř. Nahrát to byla terapie,“ říká o nové nahrávce Aleš Macenauer. Ačkoliv album vznikalo v období koronavirové krize, v kombinaci se stupňující se krizí environmentální, skladby se zdržují komentáře současného dění. Jsou spíše intimní výpovědí osobního příběhu, přes který však prosakují hlubší a obecnější motivy. Mezi řádky rezonují například témata věčnosti a osudovosti. Kulisy textů se tak mnohde posunuly z jesenických lesů a severních plání někam do meziplanetárního prostoru. Samotný název desky je narážkou na astrologické postavení měsíce ve znamení vah.

Fyzicky si mají fanoušci možnost desku předplatit v rámci aktuálně probíhající crowdfundingové kampaně na Hithitu. Současně tak mohou podpořit vydání alba i na vinylovém formátu.

Digitálně je dostupná na streamovacích službách nebo na e-shopu Indies MG. 

zapomelsem obalka

Zapomělsem je stesk jesenických sudet. Písničkářství kombinující folkové kořeny a výrazné poetické texty s experimentálními přístupy.

Za projektem Zapomělsem stojí od dubna 2017 Aleš Macenauer. Posluchače i kritiky zaujal především debutovou dlouhohrající deskou Gejzír z roku 2019. Její fyzické vydání podpořili fanoušci v úspěšné crowdfundingové kampani a skladby jako Medvěd Josef a Pro ty chvíle se prosadily v hitparádě Velká sedma na Radio 1 a rotovaly i na dalších stanicích, např. na Radio Proglas. Pořad Reflektor zároveň zařadil Gejzír mezi 20 nejlepších českých a slovenských alb roku 2019.

Zapomělsem se divákům představil např. na festivalech Okolojeles, Cool v plotě nebo Hradecký slunovrat a na mnoha dalších místech po celé republice, ať už sólově či s kapelou. Vystupoval také jako předskokan Letní kapely Jaromíra 99.

Bývá přirovnáván k alternativním singer-songwriterům jako Bon Iver nebo Sufjan Stevens.

zapomelsem 2

BIO
Spotify: http://bit.ly/zapomelsem_spotify
Facebook: https://www.facebook.com/zapomelsem
Bandcamp: https://zapomelsem.bandcamp.com
Instagram: https://instagram.com/zapomelsem

MĚSÍC VE VÁZE

Spotify: http://bit.ly/mesic_spotify
iTunes: https://bit.ly/zapomelsem_itunes
Indies MG: http://bit.ly/zapomelsem_indies
HitHit: http://bit.ly/zapomelsem_hithit


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Uličník přibližuje festival Praha žije hudbou evropským metropolím

Praha zije Hudbou3 perexPřinášíme vám rozhovor s Janem Gregarem, ředitelem hudebního festivalu Praha Žije Hudbou 2018. Multižánrový festival Praha Žije Hudbou představí od čtvrtka 7. do soboty 9. června 2018 ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!


Literatura

Ztracený končí na hřbitově

ztraceny perex
Příznivci spisovatele Tima Weaveriho se i v dalším, již sedmém románu, setkají s Davidem Rakerem, soukromým vyšetřovatelem zaměřeným na pohřešované lidi, a s Colem Healym, suspendovaným policistou. Čtenář už ví, co ho čeká, napínav...

Divadlo

Olomoucká muzikálová Dolly má kouzlo, osobitost a řadu překvapivých momentů

dolly200Hello, Dolly! je jeden z nejpopulárnějších broadwayských muzikálů, jehož děj se točí kolem šarmantní a podnikavé vdovy Leviové. Jak známo, živí se jako dohazovačka a dokáže téměř cokoliv - i podmanit si srdce nedostupného muže. A ačkoliv má muzikál plejá...

Film

Vyrazte do kina a vyhrajte rychlou a zběsilou jízdu na závodní dráze a pobyt pro dva v Londýně

rychle a zbesile200Oslavte jubilejní desátý díl oblíbené akční série Rychle a zběsile. Cinema City si připravilo exkluzivní soutěž o dvě letenky do Londýna, dvě noci v luxusním hotelu s wellness, a to nejdůležitější, akční řidičský zážitek na závodní d...