Recept: pohanka s brynzou a jarní pažitkou

Recept: pohanka s brynzou a jarní pažitkou

Tisk

 

pohankaPMaja Kadlečíková pro vás opět připravila chutný a zdravý recept, který doporučila své kamarádce, které praskají cévky. Pochutnejte si na pohance s brynzou a jarní pažitkou!

 

Naše známá říká, že je krev a mléko a se svérázným humorem dodá: krev je i vidět. Praskají jí cévky. A to mléko? Má ho ráda jakkoli. Byla u nás, když měla narozeniny, a já bez dárku. Tak jsem improvizovala a zeptala se, co by si přála jako dar. Odvětila bez zaváhání, že něco na praskající žilky! Napadla mě pohanka s brynzou a pažitka ze zahrady k tomu. Pažitka je první bylinka, která po zimě roste na zahradě, v té mé už je venku. Svěží a šťavnatá. Známá byla nadšená a také zůstala, od té doby pohanku s brynzou připravuje pravidelně. A hrdě prohlásila, že pažitku zvládne i mimo sezónu v kuchyni na parapetu v květináči, tak jak jsem říkala.

Pohanka s brynzou

4 porce

3 hrníčky pohanky, 2 hrníčky brynzy (čerstvý sýr), 1 polévkovou lžíci oleje (olivový) nebo másla, sůl, čerstvá rajčata a pažitku

1. Pohanku propláchnu, nechám okapat, dám do hrnce, zaliji vodou tak, aby byla asi 2 centimetry nad pohankou, přidám špetku soli, nechám vařit.
2. Odstavím, přikryji poklicí a nechám 10 - 15 minut odstát. Můžete i za 20 – 30 minut uvařit doměkka. Přebytečnou vodu podle potřeby sliju.
3. Do horké pohanky vidličkou - aby se oddělila zrnka, vmíchám olej nebo máslo. Rozdělím na talíře, před podáváním posypu brynzou. Ozdobím čerstvou pažitkou a třeba rajčetem, jedí také oči.

pohanka

Dobré vědět:

  • Pažitka je první bylinka, co na jaře po přezimování roste v zahradě. Má v sobě bílkoviny, železo na krev, vápník na kosti. Posiluje obranyschopnost, chrání buňky, podporuje chuť k jídlu, trávení, snižuje vysoký krevní tlak, cholesterol. Ani na pěstování v květináči uvnitř třeba v kuchyni není náročná – stačí ji pravidelně zalévat, jakmile vyroste ze semínka.
  • Pohanka je z Asie, do Evropy ji přinesli ve 13. století Tataři spolu se svými nájezdy. Pro domácí obyvatelstvo to byla pohané, proto dostala název pohanka.
  • Dlouho byla u nás známá jako obilí chudých. Je pseudoobilnina, z jejích semen se mele mouka. Neobsahuje lepek, a tak je správnou volbou i pro celiaky, kteří lepek nesnášejí.
  • Zdravá výživa vynesla pohanku na piedestal. Je zdrojem rutinu, vitamínu P, prospěšného pro cévy a krevní oběh. Má vitamíny B a draslík pro pevné nervy, vitamín E, což podporuje obnovování buněk. Je pomocníkem při cévních problémech, křečových žilách. 

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková
novinářka, spisovatelka

https://marencin.sk/?autor=334&;w=Maja_Kadlecikova
https://www.martinus.sk/search?q=Maja+Kadlečíková
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Osmy: Podepsal. Za nás za všechny. Režisér Jiří Strach: Co jsem chtěl, to jsem také natočil

osmy 200Příběh jednoho dne ze života Richarda, až nudně obyčejného socialistického úředníka, kterému se sesype na hlavu hromada katastrof, která z něj nechtěně udělá hrdinu. Děsivé trhání osmiček, prozrazená vdavekchtivá milenka, vyhazov z práce, vytopený byt,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Knedlíky na desítky způsobů

velka-knedlikova-kucharka200Šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička Petr Kosiner společně s dalšími autory dal dohromady Velkou knedlíkovou kuchařku s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Určitě budete překvapeni nejrůznějšími var...


Literatura

Dokonalost v podání Helen Fieldsové

dokonala smrt 200V srpnu vydalo nakladatelství Kniha Zlín třetí díl detektivní série Helen Fieldsové, který nese název Dokonalá smrt. Pracovní i osobní problémy sympatického inspektora Luca Callanacha si nesmíte nechat ujít!

Divadlo

Hadry, kosti kůže. Miroslav Hanuš exceluje v roli Wericha

hadry perexVila na Kampě – U Sovových mlýnů 501/7. Dříve Dobrovského, dnes Werichova vila. Od roku 1945 až do své smrti roce 1980 zde žil „národní klaun a národní rabín“ Jan Werich. V roce 1948, půl roku po odchodu Jiřího Voskovce, se sem do přízemí nastěho...

Film

Co mají Forman s Menzelem společného a co je rozděluje

formen menzel perexPánové Miloš Forman a Jiří Menzel proslavili českou kinematografii i v mezinárodním kontextu, prvních z nich se navíc prosadil i v Hollywoodu. Oba začínali v 60. le...