Knedlíky na desítky způsobů

Knedlíky na desítky způsobů

Tisk

velka-knedlikova-kucharka200Šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička Petr Kosiner společně s dalšími autory dal dohromady Velkou knedlíkovou kuchařku s podtitulem Veletucet knedlíků v české kuchyni. Určitě budete překvapeni nejrůznějšími variantami!

 

 

Tato kuchařka je věnována všem milovníkům knedlíků a poctivé české kuchyně a vyznačuje se větším formátem, pevnou vazbou a pro mě netradičními zaoblenými rohy. Jak je vysvětleno v úvodu, tak kuchařka vznikla na přání pro knedlíkové fanoušky. Na facebookovém profilu Knedlíky Láznička v roce 2014 začali publikovat knedlíkový seriál s cílem zveřejnit 50 dílů a nakonec jich je přes 200. Spolutvůrce a šéfkuchař společnosti Petr Kosiner uvádí, že inspiraci nachází jak v historických kuchařkách nebo rodinných receptech, tak i v zahraničí a přiznává, že rádi experimentují také se surovinami zdravé výživy a vytváří tak nové recepty.

Úvodní kapitola má název Začínáme s knedlíky a nachází se v ní recepty na houskové, bramborové nebo ovocné knedlíky, ale také tipy na skladování a ohřívání knedlíků. Má ji na starosti Jana Florentýna Zatloukalová, autorka série Kuchařek pro dceru a stejnojmenného blogu plného cenných a praktických rad. Další recepty jsou pak rozděleny na polévky, knedlíky s poctivou omáčkou, knedlíky k pečeni, speciální knedlíky ke zvěřině, knedlík jako hlavní jídlo, vegetariánské knedlíky, knedlíky bez mouky, krajové speciality, knedlíky ze zemí dalekých i blízkých, sladké knedlíky a ovocné knedlíky.

Než se mi kniha dostala do rukou, tak jsem si říkala, že knedlíků přece nemůže být tolik a že se třeba díky ní naučím nějakou novou variantu knedlíku, nebo se konečně pustím například do karlovarského knedlíku. Moc jsem toho tedy neočekávala a ve výsledku jsem se nemohla vynadívat na krásné fotky, za kterými stojí dekor stylistka Lenka Táchová a fotograf David Turecký.

Receptů nejen na samotné knedlíky mě tedy zaujalo hned několik a mám tak v kuchyni co zkoušet! Jako například pivní knedlík, bramborový knedlík s chilli papričkami, pikantní dýňové nočky, bramborový knedlík s konopným semínkem nebo se strouhanými jablky, řeznické knedlíčky se škvarky, kynutý rozmarýnový knedlík, rýžové knedlíčky se zeleninou nebo pečené slaninové knedlíčky. Jako netradiční mi přišly avokádové knedlíčky, perníkové knedlíčky s brusinkami, květákové šušle a také vizovický knedlík se švestkami (jako tip namočenými ve slivovici nebo rumu).

Návody na přípravu pokrmů jsou poměrně krátké, ale srozumitelné a měl by se s nimi vypořádat i začátečník. Plusem také je, že se v receptech nachází známé a dostupné suroviny. Velká knedlíková kuchařka tak pro mě byla velmi milým překvapením a doporučuji ji nejen milovníkům české kuchyně!

O vybraných autorech knihy

Petr Kosiner je šéfkuchař společnosti Knedlíky Láznička, který má knedlíky jako životní vášeň. Umí je uvařit pro každou příležitost a navíc se nebojí ukázat i jiným, jaké bohatství chutí knedlíky v tradiční české kuchyni nabízejí.

Vladimír Zikmunda je jednatel společnosti Knedlíky Láznička s.r.o. Autor myšlenky Velké knedlíkové kuchařky a spoluautor „knedlíkového seriálu“, který se stal pro tuto kuchařku inspirací.

Kateřina Bednářová z postu tiskové mluvčí renomované banky dezertovala k plotně a psaní, čímž spojila dvě svoje vášně. Kateřina vytvořila stovky receptů a textů na klíč a je autorkou Tvarůžkové kuchařky a Kuchařky pro moji babičku. Pro Velkou knedlíkovou kuchařku sepsala s Petrem Kosinerem 144 báječných receptů.

velka-knedlikova-kucharka-obalka

Velká knedlíková kuchařka
Autoři: kolektiv autorů
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Došel karamel
Rok vydání: 2021
Počet stran: 288
Hodnocení: 90 %

https://www.velka-knedlikova-kucharka.cz/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel festivalu Voda, moře, oceány Jindra Soukal: celoroční práce se na konci tváří jako příjemně a bezproblémově běžící festival

TVMO Soukal perexakže jsem se opět ocitla v takovém středu vesmíru, vždyť to se přece o Bali říká, ne? Ale nebojte, nesedla jsem do letadla a nedala jsem se opět na tu děsivou dvoudenní cestu s cílem Denpasarského leti...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Yoga4Face – komplexní přístup pro stárnutí s nevadnoucí krásou

oblicejova joga perexPatříte-li mezi lidi, kteří holdují zdravému životnímu stylu, rádi zkoušejí nové věci a snaží se žít co nejpřirozeněji a radostně, mohla by vás oslovit publikace obsahující rady a cvičení pro udržení svěží a krásné tváře – Oblič...


Literatura

Česká mystery kniha: Dračí krev

draci krev 200V lednu vydalo nakladatelství XYZ knihu s tajuplným názvem Dračí krev, kterou napsalo duo autorů, Jan Geisler a Aleš Česal. V našich končinách jen tak člověk nezakopne o knihu, jež je propagovaná jako mysteriózní thriller, takže jaký je ve...

Divadlo

Nora aneb Domeček pro panenky

nora D21 200V úterý 18. prosince se v Divadle D21 uskutečnila velkolepá premiéra klasické severské hry Nora (taktéž známé pod názvem Domeček pro panenky). Kultura21 vám přinesla pozvánku i rozhovor s režisé...

Film

Zlín Film festival, sekce Dny dánské kinematografie: Otevřená srdce

otevrena srdce200Zlínský filmový festival je primárně orientován na filmy pro dětského a dospívajícího diváka, zkrátka však nepřicházejí ani diváci, kteří již dětským a teenagerovským střevíčkům odrostli. Krom soutěžních sekcí hraných...