Valentýn do skla velkou lžící aneb jak zachránit kamarádku

Valentýn do skla velkou lžící aneb jak zachránit kamarádku

Tisk

kremesKamarádka má všeho dost, aspoň to říká. Už nic nechce, jen klid. A co ještě? Usměju se, když vidím, jak se mračí. „Kremeš,“ vyhrkne. „Na Valentýna!“ dodá. Zasměju se. Kamarádka se usměje téměř neviditelně, ale přece. Chci kremeš, co se udělá sám, usmívá se o malé poznání více. Takže recept na kremeš bez trápení. Spousta nádivky a málo těsta. Jak na něj?

Mně tenké těsto nevadí, jen mě nebaví krájet ho vidličkou a rozmačkat celou nádivku. Mám kremeš do skla. Zpravidla bleskově sněden velkou lžící.

Na 1 velkou skleněnou mísu nebo 10 malých skleniček potřebujeme:

  • 10 kusů oplatek
  • skořici nebo skořicový cukr (nebo kakao) na posypání

Krém:

  • 1 l mléka
  • 2 vejce
  • 80 gramů kukuřičný škrob maizena (vanilkový pudink)
  • 80 gramů moučkový cukr
  • špetka soli
  • 1 sáček vanilkového cukru (vanilínový cukr)

Jak na to:

  • Maizenu jsem rozmíchala s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejce rozdělila na žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšlehala tuhý sníh a odložila do chladničky.
  • Do maizeny s cukrem přidala žloutky a trochu mléka, nahladko prošlehala.Bílky na sníh potřebují čisté, suché metličky, žloutkům trochu sněhu po šlehání bílek nepřekáží.
  • Přidala jsem zbylé mléko, uvařila hustý pudink. Během vaření na minimu míchala elektrickým šlehačem. Postačí i vařečka, případně obyčejné metličky.
  • Do uvařeného, trochu vychladlého pudinku jsem po částech vmíchala sníh. Vždy po přidání prošlehala na minimu elektrickým šlehačem (můžete také vařečkou nebo běžným šlehačem). Jde o to, aby nezůstaly bílé kopečky sněhu.
  • Oplatky jsem rozdělila na 3 části. Spodek mísy z varného skla, dobrá je jakákoliv přiměřeně velká mísa, jsem vyložila třetinou nalámaných oplatek tak, aby nezůstalo volné místo. Když oplatky nalámete, nemusíte předem řezat na dílky, nakrájíte bez problémů.
  • Zalila jsem to polovinou krému, dala tam druhou třetinu oplatek a zalila zbylým krémem.
  • Vrch jsem posypala pro dobré krájení a porcování nalámanými oplatkami. Můžete a nemusíte posypat skořicí, kakaem. Nechala jsem to pak vychladnout a vložila do lednice. Krém chladnutím tak akorát příjemně zhoustne.

Porcování do skleniček: Na dno nalámané oplatky, na ně krém téměř doplna, navrch nalámané oplatky.

Dobré vědět: Místo oplatek lze využít jakékoli nalámané sušenky, napolitánky. Strouhaný kokos, mleté ořechy, mletý mák s cukrem (případně medem nebo jiným sladidlem) – stačí nasypat silnější vrstvu. Pro fit verzi použijte jako sladidlo rozmačkaný banán. Ten můžete přidat i do krému před vmícháním sněhu. Původně byl kremeš bez šlehačky a čokoládové polevy a mně tak chutná nejvíc. Pokud vám tam chybí, neváhejte a doplňte.

kremes

Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka

Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm


 

Přihlášení



Antarktida. Nejlepší povídky z pera Claire Keeganové

Oceňovaná autorka a královna povídek Claire Keeganová si drží i u našich čtenářů čestné místo a velký zájem, bývá velmi čtená a oblíbená. Její povídky v různých souborech vydává nakladatelství Prostor. Tentokrát nabízí obsáhlejší publikaci nazvanou Antarktida, v níž najdete hned patnáct povídek Claire Keeganové a já si myslím, že by tato knížka rozhodně neměla chybět ve vaší knihovně.

Doba kamenná neskončila kvůli nedostatku kamenů. Ale co doba ropná?

Už více než 150 let používá lidstvo ropu. Už více než 150 let určuje ropa hodnotu půdy a definuje mezinárodní vztahy. A stejnou dobu trvá život May (Marie Anna Myšičková). May je žena, která žije na chudé farmě v Anglii. S rodinou svého manžela moc nevychází a touží po jiném, lepším životě nejen pro sebe, ale i pro dítě, které čeká.

Tapír

  • TAPÍR 4/2024
    Léto je tady a s ním i nové prosluněné číslo Tapíra! V tématech pro toto vydání se vydáme na prázdniny...
  • Tapír č. 3/2024
    Je tady číslo třetí. A na co se můžete těšit v tomto vydání? Jako obvykle v něm narazíte na hromadu...
  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Načítám nejnovější video z playlistu...

Rozhovor

Markéta Dočekalová: Pro mě je psaní ta nejlepší práce na světě

archiv Markéta Dočekalová„Psaní je pro mě úplně vším. Je to koníček i práce, dva v jednom. Je to uspokojení. Je to cestování bez peněz, protože jste stále v jiných světech. Jsou to emoce, prožitky, často ale také učení se novým věcem, protože bez toho prakticky...

Je mi skvěle

Chceš vědět, jak se cítit skvěle? Tahle knížka plná zábavy, básniček, otázek k zamyšlení, pokusů, her, vychytávek a vtipných obrázků ti ukáže, co dělat, když ti není úplně hej. Odpoví na otázky, jak vést zdravé vztahy, mít silné tělo, kterému budeš rozumět, a dobré návyky, jak pěstovat silnou vůli, odolnost, cílevědomost. Pomůže ti hledat smysl života. Zjisti, co všechno se v tobě odehrává.

Čtěte také...

Předvánoční čtení – povídka Jonáš a vrtulník

Jonas a vrtulnik 200Monika Petrlová letos vydala svou druhou knihu povídek Mrkev pro vězně. Nyní, před Vánoci, se však hodí připomenout si její prvotinu Hafni a jiné povídky příběhem „Jonáš a vrtulník“. Je totiž předvánoční. Jedinečně vystihuje a...

Z archivu...


Divadlo

Dvě roviny Mistra a Markétky v Moravském divadle

MaM 1Představení Moravského divadla Olomouc na motivy Bulgakovova slavného románu Mistr a Markétka se odehrálo v sobotu 20. 5. v 16:00 v rámci 21. ročníku festivalu Divadelní Flora.

 

...

Film

Co nám zanechal 17. festival francouzského filmu?

francouzsky film 200Do českých kin pronikají z Evropy i Ameriky zejména podřadné, na mentalitu stádních teenagerů zacílené horůrky, komiksovité historky o lidičkách s nadlidskými schopnostmi či přepracované verze původně počítačových her. A čest...