Kamarádka má všeho dost, aspoň to říká. Už nic nechce, jen klid. A co ještě? Usměju se, když vidím, jak se mračí. „Kremeš,“ vyhrkne. „Na Valentýna!“ dodá. Zasměju se. Kamarádka se usměje téměř neviditelně, ale přece. Chci kremeš, co se udělá sám, usmívá se o malé poznání více. Takže recept na kremeš bez trápení. Spousta nádivky a málo těsta. Jak na něj?
Mně tenké těsto nevadí, jen mě nebaví krájet ho vidličkou a rozmačkat celou nádivku. Mám kremeš do skla. Zpravidla bleskově sněden velkou lžící.
Na 1 velkou skleněnou mísu nebo 10 malých skleniček potřebujeme:
- 10 kusů oplatek
- skořici nebo skořicový cukr (nebo kakao) na posypání
Krém:
- 1 l mléka
- 2 vejce
- 80 gramů kukuřičný škrob maizena (vanilkový pudink)
- 80 gramů moučkový cukr
- špetka soli
- 1 sáček vanilkového cukru (vanilínový cukr)
Jak na to:
- Maizenu jsem rozmíchala s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejce rozdělila na žloutky a bílky. Z bílků se špetkou soli vyšlehala tuhý sníh a odložila do chladničky.
- Do maizeny s cukrem přidala žloutky a trochu mléka, nahladko prošlehala.Bílky na sníh potřebují čisté, suché metličky, žloutkům trochu sněhu po šlehání bílek nepřekáží.
- Přidala jsem zbylé mléko, uvařila hustý pudink. Během vaření na minimu míchala elektrickým šlehačem. Postačí i vařečka, případně obyčejné metličky.
- Do uvařeného, trochu vychladlého pudinku jsem po částech vmíchala sníh. Vždy po přidání prošlehala na minimu elektrickým šlehačem (můžete také vařečkou nebo běžným šlehačem). Jde o to, aby nezůstaly bílé kopečky sněhu.
- Oplatky jsem rozdělila na 3 části. Spodek mísy z varného skla, dobrá je jakákoliv přiměřeně velká mísa, jsem vyložila třetinou nalámaných oplatek tak, aby nezůstalo volné místo. Když oplatky nalámete, nemusíte předem řezat na dílky, nakrájíte bez problémů.
- Zalila jsem to polovinou krému, dala tam druhou třetinu oplatek a zalila zbylým krémem.
- Vrch jsem posypala pro dobré krájení a porcování nalámanými oplatkami. Můžete a nemusíte posypat skořicí, kakaem. Nechala jsem to pak vychladnout a vložila do lednice. Krém chladnutím tak akorát příjemně zhoustne.
Porcování do skleniček: Na dno nalámané oplatky, na ně krém téměř doplna, navrch nalámané oplatky.
Dobré vědět: Místo oplatek lze využít jakékoli nalámané sušenky, napolitánky. Strouhaný kokos, mleté ořechy, mletý mák s cukrem (případně medem nebo jiným sladidlem) – stačí nasypat silnější vrstvu. Pro fit verzi použijte jako sladidlo rozmačkaný banán. Ten můžete přidat i do krému před vmícháním sněhu. Původně byl kremeš bez šlehačky a čokoládové polevy a mně tak chutná nejvíc. Pokud vám tam chybí, neváhejte a doplňte.
Text, fotografie, realizace © Maja Kadlečíková, novinářka, spisovatelka
Kniha Bodkulienka
https://marencin.sk/704/Bodkulienka
Kniha Život ide ako má
https://marencin.sk/938/Zivot_ide_ako_ma
Kniha Modré diaľky
https://marencin.sk/1104/Modre_dialky
Kniha Poetika Foto - Grafie
http://www.eshop.librix.eu/Poetika-foto-grafie-d763.htm
< Předchozí | Další > |
---|