Krzysztof Wodiczko: Out/Inside(rs)

Krzysztof Wodiczko: Out/Inside(rs)

Tisk

out inside wodiczko200Centrum současného umění DOX uvádí audiovizuální výstavu polského konceptuálního umělce Krzysztofa Wodiczka nazvanou Out/Inside(rs). Titulní projekt, vzniklý přímo pro pražský DOX, reflektuje zejména aktuální téma vnímání romské menšiny českou společností. Součástí výstavy je také výbor z předešlých autorových prací. Je to vůbec poprvé, kdy je Wodiczkova tvorba prezentována české veřejnosti.

 

Podnětem nejnovější výstavy Krzysztofa Wodiczka s titulem Out/Inside(rs) je přetrvávající sociální napětí na Šluknovsku. Nevšední projekt vznikl v přímé spolupráci Centra DOX a šluknovské romské komunity. Autor tak pokračuje v tendencích svého díla, které se již více než čvrtstoletí vyjadřuje k problematice hluchoty většinových skupin k hlasům menšin. Wodiczko totiž pojímá svou tvůrčí činnost především jako prostředek boje proti stereotypům, příležitost ke zviditelnění těch, kteří nebývají vidět a slyšet.

Kromě nových a dosud nevystavovaných prací Krzysztofa Wodiczka nabízí expozice výběrovou kompilaci jeho dlouholeté tvorby, českému publiku dosud nepředstavované. Výstava je tedy jedinečnou příležitostí k seznámení se s různorodým dílem tohoto světově uznávaného umělce.

out inside wodiczko

Z jeho dřívější tvorby zprostředkovává DOX např. videoukázky některých urbanistických (fasádových) projekcí z devadesátých let, jejichž cílem bylo podle autora „naratívní oživování pomníků slovy a gesty místních lidí.“ Ještě o něco ranější tvorbu představují konstruktivismem ovlivněné skici a modely tzv. metaforických vozidel. Tímto tématem se Krzysztof Wodiczko zabýval delší dobu, během níž také dramaticky opustil rodné Polsko. Po emigraci již realizoval svá díla převážně na severoamerickém kontinentě, který mu poskytnul vícero možností k apelování na skryté a skrývané problémy moderní společnosti. V Kanadě byl přímo v terénu realizován nyní vystavovaný projekt vozidla pro bezdomovce, vzniknuvší v roce 1987. Wodiczko se jím pokoušel o plnohodnotné a právoplatné zapojení lidí z okraje do většinové společnosti. Sociálně integrační témata prostupují celým Wodiczkovým dílem. S motivy globalizovaného světa a multikulturality se mohou návštěvníci střetnout např. v modelech speciálních komunikačních médií, která (podobně jako celá autorova tvorba) zviditelňují a akcentují abstraktně vnímané komplikace, jež s sebou přináší současnost.

Krzysztof Wodiczko

Krzysztof Wodiczko je v současnosti profesorem Vysoké školy designu harvardské univerzity, přednáší také na varšavské Akademii výtvarných umění.

Narodil se roku 1943 ve Varšavě. Vystudoval průmyslový design na tamější Akademii výtvarných umění. Později vyučoval na polytechnice. Ve druhé polovině sedmdesátých let emigroval do Kanady, kde se zaměřil na praktickou realizaci idejí, které do té doby zůstávaly pouze na papíře. V osmdesátých letech se proslavil experimentálními projekcemi na veřejných prostranstvích, ve kterých odhaloval a zdůrazňoval především drobná lidská gesta, symboliku toho, co běžným pozorovatelům většinou uniká.

V roce 1998 mu bylo uděleno ocenění Hiroshima Prize pro přínos umění a světovému míru. S nástupem nového tisíciletí zaznívá jeho jméno stále častěji.

out inside wodiczko2

22. 2. – 6. 5. 2013
Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7
otevírací doba: st - pá: 11:00 – 19:00, so - po: 10:00 - 18:00
Kurátoři: Krzysztof Wodiczko a Jaroslav Anděl
vstupné: 120 / 90,- Kč
Další informace: http://www.dox.cz/cs/vystavy/krzysztof-wodiczko-outinsideri

Zdroj foto: dox.cz, autor: Jan Slávik


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Můj repertoár je široký a rád odbočuji i do jiných stylů, říká houslista Pavel Šporcl

sporcl 200Fůru zajímavé a krásné práce má před sebou špičkový houslista Pavel Šporcl. Výjimkou není ani tato sezóna stejně jako ta příští. A pracovat bude, jak tvrdí v následujícím rozhovoru, i přes léto. Ještě před prázdninami - 11. června od 19 hodin - bude mít v nádherných prostorách...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Komiksová revue pro děti Bublifuk opět nezklame

bublifuk perexV pořadí pátý Bublifuk s názvem Na zdar robotům se trošku pozměnil, aby své čtenáře nenudil a udržel v napětí, což je odjakživa záměrem všech autorů. Klára Smolíková, editorka Bublifuku v úvodu sděluje, jaké změny se spoluautory v Bublifuku...


Literatura

Každá cesta má svůj cíl aneb putování za Talismanem

tali 200Nakladatelství Beta uhodilo hřebíček na hlavičku, když koncem října vydalo kultovní americkou fantasy knihu od autorského tandemu Stephen King a Peter Straub, jež světlo světa spatřila už v roce 1984. Ptáte se, proč tomu tak je? Směle čtěte dál...

Divadlo

Helenku Součkovou stíhá jedna darda za druhou

darda 200Žákyně 2. a posléze 3. třídy Helenka Součková zvaná též Moby-Dick už dávno odrostla dětským střevíčkům. Místo nich teď v dramatizaci románu Darda spisovatelky Ireny Douskové<...

Film

Šmakova dračí poušt je úrodná na velkolepé akční scény a speciální efekty

elfka perexAkce a zas jen akce, Peter Jackson ždímá Tolkienova Hobita dokonale a posouvá humorně laděnou fantasy pohádku do rozbředlých vod amerických akčních velkofilmů.  Obecně se dá říci, že ve světě filmu platí jednoduché pravidlo. Úspěch rovná se peníze a...