Landscape festival – ruku v ruce s krajinou

Landscape festival – ruku v ruce s krajinou

Tisk

lands 200Od poloviny června až do devátého září probíhá v prostorách Nákladového nádraží Žižkov a v Galerii Jaroslava Fragnera v Praze Landscape festival, který je zaměřen na oblast krajinářské architektury. Máte tak možnost prohlédnout si návrhy či realizované projekty v rámci veřejného prostoru, a to v sepětí s krajinou a třeba se tak i naučit více pozorovat prostor, v němž žijete.

Nákladové nádraží Žižkov ukončilo plný provoz roku 2002, tedy po šestašedesáti letech svého fungování. Jednalo se o koncové nádraží s obrovskou kapacitou, kde docházelo k překládce zboží i jeho skladování. V posledních letech se často řešila jeho budoucnost. Jednou z možností byla i jeho demolice. Ovšem díky památkářům a dalším se podařilo ho zachránit a roku 2011 bylo vyhověno návrhu na jeho památkovou ochranu.

lands 2

 

Nákladové nádraží tvoří dvě dlouhé budovy svírající několik kolejišť, na nichž jsou odstaveny staré nákladní vagony. Tyto (otevřené) vagony jsou nyní vyplněny nejrůznějšími rostlinami, zeleninou, slámou a doplněné o další předměty či objekty (viz fotogalerie). Jiné jsou zase zaplněny pískem a pestrobarevnými lehátky určenými k odpočinku tamních návštěvníků. Proč?

Prostory nákladového nádraží již od poloviny června žijí (a to doslova) projektem Landscape festivalu, jež nese podtitul krajina – město – veřejný prostor. Projekt je zaměřen na téma poměrně opomíjené krajinářské architektury a snahy o osvětu a dialog na tomto poli. Jinými slovy se jedná o snahu zlepšit prostředí měst a obcí, zlepšit kvalitu našeho života v nich, oživit veřejný prostor. O snahu využít potenciálu mnohých míst, na která se často zapomíná a kterých je zkrátka škoda. Jako příklad mohou sloužit budovy či celé areály dříve průmyslově využívané. U nich je často jednoduší je srovnat se zemí a postavit na jejich místě obchodní dům či kancelářské prostory místo toho, aby byly využity k účelům užitečnějším a pro lidi přínosnějším. Často to bývají účely kulturní, ale jejich potenciál zajisté skýtá mnohem více možností. Nezapomeňme ale na první slovo z podtitulu festivalu – krajina. To vše by se totiž mělo dít s jejím využitím či jejím „zakomponováním“ do jednotlivých projektů.

lands 1

 

Vše je zde, na nákladovém nádraží, ukázáno na mnohých příkladech právě takovýchto projektů již realizovaných v různých evropských zemích jako jsou například Německo, Švýcarsko, Nizozemsko atd. Jsou zde k vidění i projekty prozatím ve stádiu návrhů a mezi nimi i ty týkající se některých měst v České republice. Například si zde můžete prohlédnout návrhy projektů revitalizujících různé části pražského Žižkova.

Na veřejný prostor lidé často zapomínají a přitom tvoří valnou část našich životů, protože se v něm dennodenně pohybujeme. Vypovídá o nás totiž možná více, než bychom si byli pomysleli. Je proto velice inspirující a povzbudivé uspořádání takového festivalu, který se nás s tímto snaží seznámit, toto téma oživit a možná i donutit nás se zamyslet.

V rámci festivalu můžete navštívit i Galerii Jaroslava Fragnera, kde probíhá výstava s názvem Czech Scape. Tato galerie, která se zabývá současnou architekturou ale i její historií, je zároveň hlavním pořadatelem festivalu. Od 2. do 9. září navíc můžete navštívit některou z přednášek či debat na téma veřejného prostoru či budoucnosti konkrétních míst u nás.

Více informací: Landscape festival
Facebook

 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Melancholie Štefana Margity

200maAlbum plné slavných melodií od šansonu po muzikál, to je nová nahrávka světově proslulého operního pěvce Štefana Margity. Dostala název Melancholie a jde, jak sám pěvec říká, o jeho první album se skladbami na pomezí žánrů. „Když jsem v prodejně Metropoli...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Polabí z ptačí perspektivy: Unikátní výstava fotografií Petra Randáka

200vytGalerie moderního umění v Roudnici nad Labem zve všechny své příznivce na nově otevřenou výstavu s názvem „Polabí z ptačí perspektivy.“ Expozice fotografií bude k vidění až do 15. září.

...

Literatura

Příběh o lásce a mateřství v dobách komunismu

Hájovna 100Karla Kubíková vás ve svém románu Hájovna vezme zpět v čase do vojenského pásma, kde jedna mladá rodina prožívá dramata se sovětskými vojáky za zády. Podtitul Příběh o ztrátě svobody a mateřské lásce je potom všeříkající.

...

Divadlo

Může půl promile alkoholu zajistit šťastnější život?

Chlast perexMartin (Petr Stach), učitel dějepisu, Nikolaj (Jacob Erftemeijer), učitel psychologie, Peter (Tomáš Petřík), učitel hudby, a Tommy (Robert Jasków), učitel tělocviku, již dávno rezignovali na své plány a sny. Doběhlo je vyhoření.

...

Film

Dvě filmové klasiky Davida Finchera na nejmodernějších nosičích

FincherDavid Fincher patří k nejuznávanějším režisérům současnosti a každý jeho počin je vyhlížen s velkým očekáváním. Jeho filmografie sice není tak obsáhlá a zatím sestává z deseti titulů, každý z nich je ale moderní klasikou. Dva z nich vyš...