Alšova jihočeská galerie chystá výstavu Andyho Warhola

Alšova jihočeská galerie chystá výstavu Andyho Warhola

Tisk

warhol200Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou k příležitosti šedesátého výročí svého vzniku plánuje uspořádat výstavu obrazů legendární ikony amerického pop artu Andyho Warhola. Zároveň se jedná o událost k připomenutí 85. výročí Warholova narození.

 

 

Po vzoru loňské úspěšné výstavy „Andy Warhol / The Art of PoP“ v bavorském Ambergu a následující inspirativní výstavě v Metropolitním muzeu umění v New Yorku se i Alšova galerie rozhodla připravit návštěvníkům umělecký zážitek spojený se jménem světoznámého malíře a grafika Andyho Warhola.

Projekt nese název Andy Warhol – Zlatá šedesátá a bere si za úkol nejen podpořit domácí cestovní ruch, ale hlavně představit moderní umění v té nejvyšší kvalitě v místě, kde by mohlo působit překvapivě. Chce ukázat ve velice exponovaném neogotickém prostředí zámeckého exteriéru něco neočekávaného, něco, co je prvotřídní a kontroverzní samo o sobě.

warhol

„Na ploše více než pěti set metrů čtverečních uvnitř zámeckého komplexu, do kterého zavítá ročně čtvrt milionu platících návštěvníků, bude prezentován autor, o jehož genialitě není třeba pochybovat. Některá díla Andyho Warhola, který se řadí do pomyslné první trojice nejžádanějších autorů dvacátého století, budou představena v České republice vůbec poprvé,“ prohlašuje ředitel Alšovy galerie Aleš Seifert.

Výstava bude tvořena v minimálním rozsahu devadesáti velkoformátových originálních děl, která budou zapůjčena od soukromých sběratelů a pravděpodobně i ze slovenského Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborcích. První část exponátů už do galerie byla převezena.

Expozice bude probíhat v Zámecké jízdárně v Hluboké nad Vltavou od 1. července do 25. srpna 2013 s možným prodloužením do 25. září 2013. Můžeme se těšit na nejznámější popartový portrét Marilyn Monroe, ale i na provokativního Ce -Tung Maa a ponurá elektrická křesla. Nebude chybět ani opravdová zmenšenina Factory, Warholova newyorského uměleckého studia, ve které si návštěvník může vytvořit originální sítotisková díla. Navíc vše doladí k dokonalosti hudební kulisa spřízněných Velvet underground.

warhol alsova-galerie


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jana Pronská: Psaní je jako dýchání, když se jednou nadechnete, už nemůžete přestat

archiv Jana Pronská 4Psát začala již v dětském věku, nejdříve krátké historické příběhy a již tehdy snila, že jednou vydá knihu. První velký příběh Kethy, který má 750 stran začala psát ještě na ZŠ a psala jej celou střední a stal ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dům kultury v Kroměříži zve na výstavu plakátů s autogramy známých umělců

plakat7CO PROBĚHLO NA DÉKÁČKU - to je název výstavy, která byla zahájena v pátek 4. června ve foyer Domu kultury v Kroměříži a která potrvá do konce června. Návštěvníci si mohou prohlédnout mnohé plakáty akcí, které proběhly v průběh...


Literatura

Jak si naplánovat vlastní svatbu

svatba pripravy 200Populární blogerka Eva Mchitarjan, známá pod přezdívkou Ejvi, vydala průvodce pro nevěsty s kreativním plánovačem, který pojmenovala Svatební přípravy podle Ejvi. Její blog EJVIFREEDOM.COM vznikl v roce 2010. Nejčtenějším článkem za...

Divadlo

Kateřina Tučková připomíná osud Vítězslavy Kaprálové

vitka200Od románové tvorby si Kateřina Tučková „odskočila" k divadlu a brněnský Host nedávno vydal knižně její scénář ke hře Vitka, uvedenou brněnským Divadlem Husa na provázku. Které  jiné město u nás by také mělo inscenovat osud brněnské rodačky Vítězslavy Kaprálové, jejíž hudebn...

Film

Nový film Moje nová tvář vstoupí do kin 26. října – Příběh ženy, která se rozhodla nezemřít

Martina Moje nova tvar 3Celovečerní film oceňované novinářky Jarmily Štukové a producentky Maji Hamplové přináší ojedinělou osobní výpověď Martiny, která se po brutálním útoku bývalého partnera snaží najít sílu...