Výstava fotografií Kresby světlem slibuje šansony i křest charitativního kalendáře

Výstava fotografií Kresby světlem slibuje šansony i křest charitativního kalendáře

Tisk

Vystava Kromeriz perexDům kultury v Kroměříži zve na společnou výstavu fotografií s názvem Kresby světlem, která bude od 28. června do 15. září k vidění ve foyer Domu kultury. Vernisáž proběhne v pátek 28. června od 17 hodin za účasti hudební skupiny Corda Magico a šansoniéra Jiřího Bartoně. Současně dojde na dva křty – jednak křest knižní publikace Jiřího Bartoně a Roberta Rohála Velká kniha herců první republiky, jednak kalendáře černobílých fotografií Roberta Rohála pro rok 2020.

 


Autoři fotografií - Nelly Billová a Robert Rohál - jsou přátelé a oba pocházejí z Holešova. Přibližně před patnácti lety spolu začali vystavovat, pak se ale každý vydal vlastní cestou. Po deseti letech se znovu spojili a letošní společnou kroměřížskou výstavu nazvali stejně jako před lety – Kresby světlem. Zatímco Nelly Billová vystaví průřez své fotografické a grafické tvorby, Robert Rohál svoji poslední černobílou kolekci Nostalgia (protagonisty na snímcích jsou Soňa Drábková a Jiří Bartoň).

Vystava Kromeriz 1

Křest knihy i charitativního kalendáře
Zajímavou součástí slavnostního zahájení výstavy bude jednak křest Velké knihy herců první republiky a protektorátu autorů Jiřího Bartoně a Roberta Rohála, jednak benefiční křest charitativního kalendáře z černobílých fotografií Roberta Rohála Nostalgia 2020. Právě koupí tohoto kalendáře, který tvoří některé fotografie z Rohálovy kolekce Nostalgia 22, podpoří jeho noví majitelé handicapované děti. Kmotry kalendáře se stanou David Kalčík (trpící svalovou dystrofií), Stella Holíková (autistka) - on někdejší student a ona současná žákyně Základní školy a Mateřské školy Kroměříž, F. Vančury.

Vystava Kromeriz 2

Krásná charitativní akce, kterou podporuje Zdravé město Kroměříž, se uskuteční díky iniciativě Soni Drábkové. Moderátorkou celé akce bude Dana Dopitová.

O autorech fotografií
Robert Rohál se zabývá černobílou fotografií a nejraději fotí lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů. K nejzajímavějším místům, kde prezentoval svou tvorbu, patří Muzeum fotografie a moderních obrazových médií v Jindřichově Hradci, hrady Karlštejn a Křivoklát, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Galerie Divadlo Šumperk, secesní vila Primavesi v Olomouci nebo zámek v Doudlebách nad Orlicí. Vedle toho vystavoval v Praze, Brně, Ostravě, Zlíně, Olomouci, Třebíči, Dobrušce a několikrát také v Kroměříži.

Nelly Billová představí motivy jak přírodní, tak - coby muzikant – také hudební. Vedle rodného Holešova vystavovala například v galeriích v Luhačovicích, ale i ve Valašských Kloboukách, Děčíně nebo Praze. Jak sama říká, velkou inspirací jí je příroda ve všech podobách (nejraději má horské scenérie Alp, Dolomitů, Islandu, Norska nebo Itálie) a hudba. Sama řídí i holešovský komorní soubor Corda Magico, pro který komponuje.

Vystava Kromeriz 3

Foto archiv Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sto zvířat: „Ještě žádné naše album není tak vymazlené.“

sto zvirat hraju na klavir v bordeluJedna z nejlepších tuzemských ska kapel Sto zvířat vydala 1. září novou desku s názvem Hraju na klavír v bordelu. V rozhovoru si o ní můžete přečíst spoustu zajímavostí z pera hudebníka ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava Voayer

voyer200V České republice se od 17.8. do 19.8. poprvé koná kontroverzní výstava s názvem Voayer. Už samotný název dává tušit, čeho se bude tato specifická událost týkat. V pražském klubu DUP39 je „vystaveno“ několik nahých žen v různých pózách, přičemž některýc...


Literatura

Lípy mají rozhodně něco do sebe

Lipy vlidne i majestatne 200Nakladatelství Kazda se dlouhodobě zaměřuje na knihy o přírodě a buduje tak ve čtenářích lásku k ní. Jedním takovým titulem je i ten o lípách, který je opravdu určen k potěše oka i ducha.

...

Divadlo

Listopadovou premiéru baletu Romeo a Julie v novém pojetí uměleckého šéfa Baletu ND Petra Zusky navštíví i královna Mab

200divPřípravy na premiéru nové inscenace Romea a Julie jsou v plném proudu. Premiéra je plánována na 14. listopadu v 19 hodin ve Státní opeře, druhá premiéra se uskuteční 15. listopadu.

...

Film

Film JFK o pozadí atentátu na prezidenta Kennedyho konečně vyšel v režisérské verzi

jfk perexNa přelomu osmdesátých a devadesátých let byl americký režisér Oliver Stone (Četa, Narozen 4. července, Vítězové a poražení) na absolutním vrcholu, každý jeho film byl událostí a navíc dokázal vyvolat bouřlivé emoce, protože se vždy věnoval kontrover...