Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Mám rád skutečné životní příběhy a reálné kriminální případy, říká režisér Mirek Veselý

Tisk

Promlceno foto perex  k21Herci Karel Roden a Sabina Rojková vytvářejí hlavní role v připravovaném filmu Promlčeno. Inspirací k filmovému příběhu je promlčení trestného činu, v tomto případě promlčení vraždy. Režisér Mirek Veselý říká, že scénář filmu se neopírá o nějaký konkrétní příběh, pouze jsme pracovali s tématem promlčení. V rámci studia sice hledal se svými spolupracovníky reálné případy, kdy k promlčení došlo, ale nakonec je filmový příběh fikce.

 

Natočil jste váš první celovečerní film Promlčeno, v němž jste nejen režisérem, ale také autorem námětu a spoluautorem scénáře. O čem film vlastně je?
Děj filmu Promlčeno se odehrává jednoho pozdního letního večera v rozhlasovém studiu, v jedoucím automobilu a v pražských ulicích. Radek se po dvaceti letech vrací na pár hodin do Prahy, aby zde nalezl jistou mladou ženu a jednou provždy se vyrovnal se svou minulostí. V pátrání po neznámé ženě mu pomáhá Eva, ambiciózní rozhlasová moderátorka. Radkův příběh si exkluzivně vymíní pro svou živě vysílanou noční show.

Promlceno foto 1 k21Karel Roden

Co vás inspirovalo a jak dlouho jste na celém projektu a s kým pracoval?
Jak sám název filmu napovídá, inspirací bylo téma promlčení trestného činu. V našem případě promlčení vraždy. Na projektu jsme společně se scénáristkou Andreou Bezděkovou pracovali pět let. Vznikly tři různě finančně náročné verze s různými spoluautory, nakonec jsme se ale vrátili k naší původní minimalistické a tu také natočili. Dramaturgem natočené verze se stal Ondřej Žatečka.

Scénář filmu se opírá o nějaký konkrétní příběh nebo je čistě fiktivní?
Scénář filmu se neopírá o nějaký konkrétní příběh, pouze jsme pracovali s tématem promlčení. V rámci studia jsme sice hledali reálné případy, kdy k promlčení došlo, ale náš filmový příběh promlčení je fikce. Jednu malou pasáž konkrétního případu jsem do scénáře sice prosadil, ale nakonec jsem byl těsně před realizací přehlasován a tato část scénáře se bohužel nenatočila. Takže reálný případ zmizení operní pěvkyně Věry Urieové se v malinkaté epizodě filmu nakonec neobjeví. 25. 10. 2019 to bude již pětačtyřicet let od jejího zmizení. Zajímavé téma si žádá i zajímavé obsazení, a to Promlčeno rozhodně má… Hned při psaní první verze scénáře jsme o představiteli hlavní role měli jasno. Byli jsme rádi, že po přečtení scénáře Karel Roden tuto roli přijal. Představitelku druhé hlavní role Sabinu Rojkovou jsme našli díky naší castingové režisérce Karolíně Veselé.

Promlceno foto 2 k21Sabina Rojková

Kdo z dalších herců se ještě ve filmu objeví?
Ve filmu se také objeví Zuzana Bydžovská, Tereza Voříšková, Vladimír Kratina, Jan Komínek, ale třeba i Brian Caspe, americký herec se zkušenostmi z Hollywoodu, který v současnosti žije v Praze. Zajímavou dvojici tvoří ve filmu herci Norbert Lichý a Jiří Bartoň. Nechci však jejich postavy více specifikovat, protože mají důležitý vliv na děj našeho filmu.

Čím je vám osobně téma filmu Promlčení blízké?
Jako malý kluk jsem chtěl být kriminalista a vyšetřovat vraždy. Mám rád skutečné životní příběhy, rád čtu životopisy a reálné kriminální případy. V rámci příprav na natáčení jsem se seznámil se skvělým kriminalistou a skvělým člověkem podplukovníkem Janem Žerovnickým. V některých věcech nám poradil, jak to ve vyšetřování skutečně chodí, a dokonce si ve filmu zahrál takovou malou roličku. A mně se splnil další sen, kdy jsem poznal opravdového vyšetřovatele vražd.

Dle jakého klíče jste volil herecké obsazení filmu?
Žádný klíč k hereckému obsazení jsem neměl. Již při psaní scénáře jsme spolu s Andreou Bezděkovou měli určité představy. U hlavní role jsme si vždy mysleli na Karla Rodena a jsme rádi, že tuto roli přijal. Obsazení druhé hlavní role je prací mojí castingové režisérky Káji Veselé. Ta mi Sabinu Rojkovou doporučila a byla to skvělá volba. Terezu Voříškovou, stejně jako Zuzanu Bydžovskou, jsme v rolích dcery a matky také viděli hned při psaní scénáře. Dalším doporučením castingové režisérky byl Jan Komínek. Mojí volbou byl pan Vladimír Kratina, Brian Caspe, Norbert Lichý a Bára Zychová, zatímco na doporučení výkonného producenta jsem do role Maxe obsadil Jiřího Bartoně. Myslím, že obsazení filmu se povedlo.

Promlceno foto 3 k21Norbert Lichý a Jiří Bartoň

Kde se film všude natáčel? Točilo se jen v Praze?
Úvodní scéna se natáčela v Malibu v USA, kde náš filmový Radek žije. Zbytek se natáčel na různých místech noční Prahy a v jejím nejbližším okolí.

Kdo stál za kamerou a kdo je autorem filmové hudby?
Za kamerou stál Tomáš Drdácký. Zajímavostí filmu je jeho hudební složka. Protože film se odehrává hodně v rozhlasovém studiu, oslovili jsme nezávislé kapely, zda by nám za symbolický peníz nedali nějakou jejich skladbu k dispozici, kterou tzv. zahrajeme jako skladbu hranou v našem filmovém rádiu. Ohlas byl ohromný. Máme skvělé písničky, které, jak věřím, tento film posunou ještě dál.

Premiéru chystáte na podzim. Myslíte si, že to bude o poznání jiný film, než se tady obvykle točí?
Náš film charakterizujeme jako film s velkým příběhem, skvělými herci, parádní muzikou a překrásnou noční Prahou. Určitě to bude o poznání jiný film, než se tady obvykle točí (smích).

Sledujete české filmy? Co vás v poslední době zaujalo?
České filmy moc nesleduji, v poslední době mě nejvíce zaujal seriál Černobyl z produkce HBO.

Říkal jste, že důležitou složkou vašeho filmu je i muzika, jakou vy sám posloucháte?
Hudbu mám moc rád. Poslouchám hlavně rockovou hudbu 70. až 90. let minulého století jako například Jethro Tull, Dire Straits, Ozzy Osbourne, The Cure, Red Hot Chili Peppers, AC DC, Judas Priest, Genesis, Deep Purple… V rámci své práce kameramana jsem měl možnost s většinou těchto kapel natáčet jejich koncerty v Praze. 

Prozradíte vaše nejbližší profesní plány?
Ne. Nebo ano (smích). Máme scénář na skvělý horor. Bohužel je finančně docela náročný, tak nevím, jak to dopadne.

http://promlceno.cz/

Foto Michael Sebastian


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ráda bych si zazpívala s Jaroslavem Svěceným

Miriam Čížková

Zpěv ji okouzlil již v dětství. Studium na konzervatoři nevyšlo, touha po zpěvu ale zůstala a nakonec se na základě konkurzu dostala do operetního souboru Divadla J. K. Tyla v Plzni, kde pak zpívala i v opeře. Po odchodu z...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Literatura

Jedinečný komiksový román

altS Jasonem Lutesem v románu Berlín – Město kamene navštívíme Německo roku 1928. Období, kdy Výmarská republika se zmítá v problémech, její ekonomika pokulhává, vláda porušuje podmínky příměří (vyzbrojování = peníze), nacistická st...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede inscenaci Anna Karenina, vášnivé drama o lásce a odpuštění

anna karenina200Švandovo divadlo připravuje inscenaci Anna Karenina, věčně živé drama o vztazích, milostné vášni a smyslu života.

...

Film

Iránské filmy se vracejí

iransky film white baloon 200Spočítali bychom na prstech jedné ruky, kolik děl z Iránu země uvedla Česká televize (jinde bychom je očekávali marně), kolik se jich dostalo do tuzemských kin - nejnověji