Nože v kuchyni

Nože v kuchyni

Tisk

Noze v kuchyni 200Tohle jsem vždycky chtěla – vědět, kdy mám jaký nůž použít. Vždycky jsem si vystačila se dvěma noži: s jedním dlouhým na maso, zeleninu, uzeninu, sýr a nevím co ještě, a s druhým se zoubky, kterým krájím chléb a pečivo. A vlastně mám ještě jeden malinkatý – na loupání česneku a cibule. Ovšem po přečtení téhle knihy mě přepadla malinko beznaděj. Říkám si, že tím bych se asi chlubit neměla, a Ondřej Slanina, autor předmluvy a průvodce knihou, by asi zaplakal. Ale i takové hospodyňky jsou. Zamyslela jsem se nad sebou a rozhodla se, že budu lepší a vzdělanější. Proto jsem si přeci opatřila knihu plnou obrázků a rad s jednoduchým, avšak všeříkajícím názvem – Nože v kuchyni. Ještě je pod tím napsáno takové aneb: Jak krájet, filetovat a vykosťovat jako profesionál!

Začala jsem pěkně od začátku, jak se sluší a patří. 1. část – Základní dovednosti. No, upřímně? Měla-li bych psát vědomostní test na toto téma, asi bych nebyla na špici. A proto jsem se ráda nechala poučit o tom, jaký vybrat nůž a jak ho správně používat, jak jej udržovat a jak s ním správně krájet. Na straně 12 je kapitola Anatomie nože. Nebudu se chlubit tím, že jsem z toho, z čeho se nůž skládá, věděla asi tak třetinu. Přes druhy čepelí a střenek jsem se propracovala ke kapitole Historie nožířství. Tak z té bych v testu taky nejspíš propadla. I další kapitolu Druhy nožů jsem četla s otevřenou pusou. Nůžky a ostatní příslušenství mi obohatily moje obzory, škrabky na zdobení jakbysmet. Bezpečné zacházení – to jsem měla ovládat před lety, když jsem jako malá holka při krájení uheráku na tahačku neuhlídala svůj palec u levé ruky. Pak už jsem si dávala bedlivý pozor. I bez příručky. Neméně zajímavé jsou i kapitoly o ukládání nožů a péči o ně. A to je konec první části.  

2. část začíná kapitolou o Používání nožů v praxi. Takže, jaký na zeleninu, na ryby a mušle, na maso, drůbež a zvěřinu, na těsto a dezerty nebo na ovoce. To je hotová věda, to vám řeknu, ale jsou tu cenné rady a informace. A jsem vlastně téměř na konci knihy. Ještě před Rejstříkem je krátká věta: „Seznámili jste se se základy práce s kvalitními noži – jste jistě hrdí na své nově nabyté dovednosti v krájení a budete usilovat o ještě větší zdokonalení.“ Tak to je trefné. Otázkou však zůstává, zda budu mít tu trpělivost. Ale když jsem tady našla i Slovníček a objasnila si, co je acidovat, janagi ba, otřep nebo třeba kasuminagaši nebo dokonce pâté sablée, hned jsem se uklidnila. Se zájmem jsem si přečetla i Bezpečnost práce. Tady jsem se dozvěděla, co dělat, když se říznu do prstu, a že je dobře mít v kuchyni lékárničku a že mám udržovat pracovní plochu uklizenou. Například. A to už jsem došla opravdu téměř na samý konec. Ještě je tu šestistránkový jmenný rejstřík a Poděkování.

Noze v kuchyni

Tahle knížka se mi moc líbí. Nejen proto, že je plná fotografií a praktických rad, jak přesně na co, aby to bylo správně, ale také proto, že ji s velkým potěšením určitě pořídím někomu z mých blízkých. Je to přesně ten prototyp dárku, u kterého nemusíte přemýšlet, jestli se jím trefíte do vkusu. Můžete jí obdarovat ženu, muže, pubertální slečnu nebo nastávající mladou paní, určitě se bude hodit i vašemu dospívajícímu synovi či dokonce dědečkovi k sedmdesátinám. A nemusíte mít strach, že to nezvládnou, všechny postupy jsou tu totiž nafoceny a přehledně popsány opravdu krok za krokem. Je to zkrátka tak univerzální kniha, že se musí hodit úplně každému. V mojí kuchyni už svoje místo má a věřím, že se brzy a rychle zabydlí i u vás.

Název: Nože v kuchyni
Žánr: Naučná pro dospělé / Kuchařky
Z anglického originálu přeložila: Lucie Shürerová
Obálka: Kamila Flonerová
Jazyková korektura: Soňa Čapková
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Technická redaktorka: Alena Suchánková
Vydalo: Nakladatelství Fragment, s.r.o., Praha 4
Rok vydání: 2014, 2660. publikace, 1. vydání první, lepená
Grafická úprava: Marcel Bursák/ PT MOBA
Počet stran:  224
ISBN: 978-80-253-2241-3

www.fragment.cz        


 
Banner

Přihlášení



Občanská válka, draci a dvě dívky. Jak nás ovlivňuje původ naší rodiny?

Aurora a Eva. Dvě odlišné dívky. Aurora je sirota, o kterou se stará její babička. Eva má milující rodiče. Jejich cesty se protnou během války, která obě poznamená.

Knihy s úsměvem

Dagmar Pecková nežije z podstaty, neusíná na vavřínech a je kreativní, což dokládají i její alba

Mezzosopranistky Dagmar Peckové si vážím nejen pro její umění, ale je mi sympatická i tím, že je taková, jaká je. Přímá, bezprostřední a neskutečně agilní co se týče nejrůznějších uměleckých projektů – ať už je to hudební festival Zlatá Pecka nebo činoherní inscenace Mistrovská lekce, kde má hlavní roli. Jako jako jediná z pěvkyň své generace neustrnula, nežije z podstaty a neusíná na vavřínech. Jde o umělkyni hodně širokého záběru, o čemž svědčí i její tři „různobarevná“ alba…

www.dagmarpeckova.com

Tapír

  • Tapír 5/2023
    Páté číslo Tapíra je od 6. 9. 2023 v prodeji! Tentokrát se můžete těšit na indiánský speciál plný kresleného i...
  • Tapír 4/2023
    Léto je tady v plné síle a s ním i prázdninové číslo časopisu Tapír. Na dovolenou to pravé čtení pro...
  • Tapír 3-2023
    4. května vtrhne do vašich trafik stádo nových Tapírů! Tentokrát nás cesty zavedou na africké  Safari, a u nás doma oslavíme 100let...
Banner

Hledat

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Karlovy Vary

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Videorecenze knih

Kdo jsem a co tady dělám?

Novinkou nakladatelství Portál je knížka supervizora, lektora a poradce obětí trestných činů Rostislava Honuse s názvem Kdo jsem a co tady dělám? Tato publikace vycházející z existenciální filozofie nabízí praktickou sebezkušenost pro každého, kdo by jen na okamžik zapochyboval o tom, že je právě tam, kde má být a že jeho život má svůj smysl.

Portál

Čtěte také...

Inspirujte se tipy na Pěstování ve městě

pestujeme ve meste 200Vydavatelství Smart Press s týmem KOKOZA, o.p.s., před časem vydalo knihu Pěstování ve městě – Zelené balkony, sousedské záhonky a komunitní zahrady. Obsah knihy je zaměřen převážně na městskou veřejnost, ale přináší informac...


Literatura

Jaká tetička, taková neteř?

lary fary perexSlečna Láryfáry je praneteří paní Láryfáry, kterou přivedla v polovině minulého století na svět známá americká spisovatelka Betty MacDonaldová. Její postava byla natolik populární, že se spisovatelky Ann M. Martinová a Annie Parnellová r...

Divadlo

Tři mušketýři pod brněnskou oblohou

musketyrivbrne-perexDevátým rokem se v objektu Moravského zemského muzea, na Biskupském dvoře na Zelném trhu konala premiéra inscenace, která byla (jako vždy v minulosti) připravena právě pro tento nádherný prostor pod širým neb...

Film

Knick - doktoři bez hranic

knick 200Newyorská nemocnice Knickerbocker, v níž se desetidílný seriál Knick - Doktoři bez hranic odehrává, skutečně existovala (na rohu 131. ulice a Convent Street) už od dob občanské války, svému účelu sloužila do 60. let m...