Nože v kuchyni

Nože v kuchyni

Tisk

Noze v kuchyni 200Tohle jsem vždycky chtěla – vědět, kdy mám jaký nůž použít. Vždycky jsem si vystačila se dvěma noži: s jedním dlouhým na maso, zeleninu, uzeninu, sýr a nevím co ještě, a s druhým se zoubky, kterým krájím chléb a pečivo. A vlastně mám ještě jeden malinkatý – na loupání česneku a cibule. Ovšem po přečtení téhle knihy mě přepadla malinko beznaděj. Říkám si, že tím bych se asi chlubit neměla, a Ondřej Slanina, autor předmluvy a průvodce knihou, by asi zaplakal. Ale i takové hospodyňky jsou. Zamyslela jsem se nad sebou a rozhodla se, že budu lepší a vzdělanější. Proto jsem si přeci opatřila knihu plnou obrázků a rad s jednoduchým, avšak všeříkajícím názvem – Nože v kuchyni. Ještě je pod tím napsáno takové aneb: Jak krájet, filetovat a vykosťovat jako profesionál!

Začala jsem pěkně od začátku, jak se sluší a patří. 1. část – Základní dovednosti. No, upřímně? Měla-li bych psát vědomostní test na toto téma, asi bych nebyla na špici. A proto jsem se ráda nechala poučit o tom, jaký vybrat nůž a jak ho správně používat, jak jej udržovat a jak s ním správně krájet. Na straně 12 je kapitola Anatomie nože. Nebudu se chlubit tím, že jsem z toho, z čeho se nůž skládá, věděla asi tak třetinu. Přes druhy čepelí a střenek jsem se propracovala ke kapitole Historie nožířství. Tak z té bych v testu taky nejspíš propadla. I další kapitolu Druhy nožů jsem četla s otevřenou pusou. Nůžky a ostatní příslušenství mi obohatily moje obzory, škrabky na zdobení jakbysmet. Bezpečné zacházení – to jsem měla ovládat před lety, když jsem jako malá holka při krájení uheráku na tahačku neuhlídala svůj palec u levé ruky. Pak už jsem si dávala bedlivý pozor. I bez příručky. Neméně zajímavé jsou i kapitoly o ukládání nožů a péči o ně. A to je konec první části.  

2. část začíná kapitolou o Používání nožů v praxi. Takže, jaký na zeleninu, na ryby a mušle, na maso, drůbež a zvěřinu, na těsto a dezerty nebo na ovoce. To je hotová věda, to vám řeknu, ale jsou tu cenné rady a informace. A jsem vlastně téměř na konci knihy. Ještě před Rejstříkem je krátká věta: „Seznámili jste se se základy práce s kvalitními noži – jste jistě hrdí na své nově nabyté dovednosti v krájení a budete usilovat o ještě větší zdokonalení.“ Tak to je trefné. Otázkou však zůstává, zda budu mít tu trpělivost. Ale když jsem tady našla i Slovníček a objasnila si, co je acidovat, janagi ba, otřep nebo třeba kasuminagaši nebo dokonce pâté sablée, hned jsem se uklidnila. Se zájmem jsem si přečetla i Bezpečnost práce. Tady jsem se dozvěděla, co dělat, když se říznu do prstu, a že je dobře mít v kuchyni lékárničku a že mám udržovat pracovní plochu uklizenou. Například. A to už jsem došla opravdu téměř na samý konec. Ještě je tu šestistránkový jmenný rejstřík a Poděkování.

Noze v kuchyni

Tahle knížka se mi moc líbí. Nejen proto, že je plná fotografií a praktických rad, jak přesně na co, aby to bylo správně, ale také proto, že ji s velkým potěšením určitě pořídím někomu z mých blízkých. Je to přesně ten prototyp dárku, u kterého nemusíte přemýšlet, jestli se jím trefíte do vkusu. Můžete jí obdarovat ženu, muže, pubertální slečnu nebo nastávající mladou paní, určitě se bude hodit i vašemu dospívajícímu synovi či dokonce dědečkovi k sedmdesátinám. A nemusíte mít strach, že to nezvládnou, všechny postupy jsou tu totiž nafoceny a přehledně popsány opravdu krok za krokem. Je to zkrátka tak univerzální kniha, že se musí hodit úplně každému. V mojí kuchyni už svoje místo má a věřím, že se brzy a rychle zabydlí i u vás.

Název: Nože v kuchyni
Žánr: Naučná pro dospělé / Kuchařky
Z anglického originálu přeložila: Lucie Shürerová
Obálka: Kamila Flonerová
Jazyková korektura: Soňa Čapková
Odpovědná redaktorka: Helena Klečková
Technická redaktorka: Alena Suchánková
Vydalo: Nakladatelství Fragment, s.r.o., Praha 4
Rok vydání: 2014, 2660. publikace, 1. vydání první, lepená
Grafická úprava: Marcel Bursák/ PT MOBA
Počet stran:  224
ISBN: 978-80-253-2241-3

www.fragment.cz        


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Kolář: „Na fotečku v plavkách si fanoušci budou muset ještě počkat“

kolar brnokoncert perexZpěvák Petr Kolář nemá čas na zahálení - svou poslední desku s názvem Čas nás naučí nahrával v Los Angeles, nyní pro své fanoušky chystá nové album a aktuálně má před sebou několik koncert...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Magnesia Litera: Podpořte oblíbeného blogera

blog 200Kategorie Magnesia Litera blog roku každoročně představuje blogery, jejichž zápisky mají literární kvality, a letošní nominace nejsou výjimkou. Vítězný blog vyhlásí moderátoři během slavnostního večera přenášeného ČT Art v odloženém termínu 31. srpna.<...

Z archivu...


Literatura

Vikingové a jejich Thor

vik 200Při vyslovení hesla „Vikingové“ si vybavím nádhernou přírodu severu, bojové drakkary a umění mořeplavby, tajemnou mytologii, nezlomné muže a v neposlední řadě i kulturu. Ať už bohatou historii obyvatel Skandinávie, či novodobé kulturní pro...

Divadlo

Jak vypadá Prostřeno po zlínsku?

laska prochazi zaludkem 200Divadlo Malá scéna Zlín se v současnosti zaměřuje na vlastní autorskou tvorbu, a pokud by všechna představení byla taková, jako Láska prochází žaludkem, je velká škoda, že toho nehrají více. Druhá repríza této komed...

Film

Ekonomika Hollywoodu

epstein Ekonomika hollywoodu200Americkým filmovým průmyslem protékají neuvěřitelné sumy, mnohonásobně převyšující český rozpočet - a mezi přední badatele, kteří se mnohasměrnými toky peněz zabývají, patří také Edward Jay Epstein<...