Národní muzeum v Praze zve do časů císaře Františka Josefa I.

Národní muzeum v Praze zve do časů císaře Františka Josefa I.

Tisk

monarchie 200Pro mimořádný zájem návštěvníků je až do 28.7.2013 prodlouženo trvání monumentální výstavy Národního muzea v Praze nazvané Monarchie, která je nainstalována v Nové budově Národního muzea. Od prosince loňského roku si výstavu prohlédlo již přes 70 000 návštěvníků. Toto vysoké číslo potvrzuje, že téma Monarchie je blízké téměř každému z nás, neboť de facto v každém z nás je kousek monarchie, protože každý má předky (prababičky a pradědečky), kteří v monarchii žili.

Jedinečná výstava Monarchie umožňuje nahlédnout do atmosféry 2. poloviny 19. a počátku 20. století. Téměř 70 let vlády císaře Františka Josefa I. bylo dobou překotných společenských proměn. Postupující modernizace se postupně dotkla celé společnosti ve všech odvětvích – průmyslu, vědy, kultury, legislativy i každodenního života. Kolem období rakousko-uherské monarchie vznikla řada mýtů a legend. Výstava Monarchie nahlíží na toto období bez předsudků a zažitých klišé a ukazuje,  jak se opravdu žilo za císaře pána.

Jádro výstavy je samozřejmě spojeno císařskou rodinou a habsburským dvorem. Vstupu do výstavních prostor vévodí velké portréty císaře Františka Josefa I. a busty císařského páru. Každého návštěvníka jistě zaujmou tmavomodré sametové šaty císařovny Alžběty (Sissi), její slunečník, vějíř i punčochy, uniformy Františka Josefa I., císařova aktovka na dokumenty a cvikr, které byly do Prahy zapůjčeny z Kunsthistorisches Museum Wien a zámku Schönbrunn. Od 3. července budou tyto zapůjčené exponáty vyměněny za nové (mj. Alžbětin jezdecký bičík vykládaný zlatem a rubíny či její zlatý náramek zdobený půlperlami).

monarchie 4

Úvodní část výstavy se věnuje především obrazu dobrého panovníka a politickému vývoji monarchie od revolučního roku 1848 po 1. světovou válku. Nostalgicky působí upomínkové předměty (hrníčky, půllitry, dýmky, šátky) s císařovým portrétem, připomínající padesáté výročí jeho vlády slavené v roce 1898. Unikátní je též kolekce vyznamenání, jež měl na uniformě v den atentátu následník trůnu František Ferdinand d`Este. Na stuhách několika z nich je dosud patrná zaschlá krev. Neméně tragický byl i osud císařova bratra arcivévody Maxmiliána, mexického císaře, který byl po svržení císařství v roce 1867 mexickými revolucionáři popraven. Návštěvníci výstavy mohou obdivovat nádhernou soupravu jídelního a nápojového servisu, který si dal Maxmilián zhotovit.

Výstava neukazuje jen život na císařském dvoře, ale představuje i nejrůznější dobové sociální prostory. Exponáty se snaží navodit atmosféru života na zámku, ve městě i na vesnici, ale také na nádraží, v továrně, poštovní úřadovně či moderní kuchyni. Návštěvník může nahlédnout i do pokojíku dobového nevěstince či venkovské kadibudky, počmárané různými vzkazy. K vidění jsou i hanbaté fotky a model potrubní pošty. Mezi unikáty patří i vycházková hůl Jana Nerudy, největší diamantový šperk v ČR v hodnotě deseti miliónů, který patřil Naděždě Kramářové, manželce předního českého politika, či první rakouské poštovní známky z roku 1850. Atmosféru dávných časů evokují i promítané filmy průkopníka kinematografie Jana Kříženeckého (např. jízda otevřenou tramvají Prahou, natočená v roce 1908).

monarchie 2

Výstava se věnuje i novému fenoménu volného času, neboť teprve v roce 1905 byl zaveden 24 hodinový nedělní pracovní klid, který obyvatelé monarchie mohli využít k různým aktivitám (pořádání slavností a poutí, návštěvy průmyslových výstav, divadelních představení, atd.).

Pro návštěvníky výstavy je připravena i interaktivní hra nazvaná Nobilitace, v níž si mohou vyzkoušet, jak obtížné (např. po 30 až 40 letech služby v armádě) bylo získat šlechtický predikát, a po úspěšném dosažení povýšení do šlechtického stavu si mohou vytvořit i vlastní erb.

Autoři výstavy se nelehkého úkolu představit tak obsáhlé a vrstevnatého téma, jímž bezesporu habsburská monarchie je, zhostili se ctí. I když mnoho problémů (ať už politických, kulturních či národnostních) i fenoménů bylo zmíněno pouze telegraficky či vůbec, což je ovšem pochopitelné, neboť není v lidských silách představit na jedné výstavě téma, o němž bylo popsáno tisíce knih. Lze však předpokládat, že nastíněná témata se v budoucnosti dočkají samostatných výstav.

V Nové budově Národního muzea probíhají i další dvě výstavy z cyklu Monarchie: Člověk ve fotografii a Dětský svět za císaře pána.

monarchie 3

Monarchie
Datum a místo konání: 13.12.2012 až 28.7.2013 Nová budova Národního muzea
Komisař výstavy: Petr Landr
Autoři výstavy: Oldřich Kortus, Petr Landr, Ivan Malý, Jana Mezerová
Pořadatel: Národní muzeum, Vinohradská 1, Praha 1

Zdroj foto: nm.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Kromě Óčka, který mám většinou doma puštěný jako kulisu, si nic moc nepouštim,“ přiznává Petr Hrdlička

skwor peta hrdlickaSkupina Škwor dala českému rockovému světu především cover písně Shut  Sraž nás na kolena, ale od té doby už urazila velký kus cesty. Poslední album Drsný kraj je toho důkazem. Zpěvák a...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Výstava Roberta Vana v kavárně Bílá vrána pomáhá lidem s mentálním postižením

DSC 0201Ve čtvrtek 8. března 2018 proběhla v kavárně Bílá vrána benefiční vernisáž Roberta Vana s názvem Fotka nemusí být ostrá. Slavnostní zahájení představilo kolekci černobílých fotografií, která bude k vidění v kavárně do 20. května zcela zda...


Literatura

Průvodce kulturním děním přináší početná překvapení
ImageNakladatelství Academia připravilo mohutnou dvojsvazkovou encyklopedii Průvodce kulturním děním a životním stylem v českých zemích 1948-1967, kde čtenář nalezne kdejaký údaj o tom, v jakých podmínkách ...

Divadlo

Pestrý podzim v divadle - Divadlo Radka Brzobohatého

200divAby vaše podzimní dny byly co nejpestřejší, přinášíme vám říjnové divadelní tipy, tentokrát z Divadla Radka Brzobohatého.

...

Film

Filmy v mezích přípustnosti

cen 200O cenzuře již vyšla řada prací, bylo zkoumáno její fungování v totalitních režimech i v demokratických státech. V zásadě lze tvrdit, že jak výrobce, tak distributor filmového (či televizního) díla si osobují právo rozhodovat o konečné podobě výrobku, připo...