Culturea představuje svůj program a láká na žhavý francouzský šarm i brazilský žár

Culturea představuje svůj program a láká na žhavý francouzský šarm i brazilský žár

Tisk

culturea program 200Letošní Culturea představuje již třetí ročník kulturní akce, kterou připravují studenti Fakulty multimediálních komunikací Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Letos se pokusí přiblížit dvě nezaměnitelné a kouzelné země – Francii a Brazílii. Pojďme se podívat zblízka na program akce, která proběhne 28. a 29. dubna na zlínském zámku.

 


Úterý bude patřit Francii
a na své si přijdou jak děti, sportovní nadšenci, ale i gurmáni: Každý si najde to své ořechové.


9:00 – 12:00 bude v parku u zámku připraven program pro nejmenší návštěvníky, hry i další soutěže. A maminky si budou moci odpočinout v zóně k tomu vyhrazené.


10:00 – 13:00 proběhne turnaj v pétanque. Můžete si zahrát, ale hlavně se pobavíte tímto národním sportem Francouzů.


13:00 – 15:00 na své si přijdou chuťové pohárky, jelikož v útrobách zlínského zámku dojde na live cooking, kdy vám studentka z Orleáns Nina před očima připraví vynikající tříchodové menu. Už se vám sbíhají sliny?


15:30 – 16:00 proběhne na nádvoří zámku přehlídka historických kostýmů. Podíváme se na zoubek vyhlášené francouzské módě, akorát modely na vás dýchnou dávnou minulostí.


16:15 – 17:15 bude patřit soutěži v koštování různých druhů vín. Součástí bude i přednáška o francouzských sýrech od Lukáše Freislera.


V 17:00, 19:00 a 21:00 si můžete zajít do Velkého kina na film Co jsme komu udělali. Vstupné je lidové, 50 Kč.


17:30 – 18:30, tato doba patří mlsným jazýčkům, protože v zámku bude probíhat workshop makronek. Pokud horujete pro tyto vyhlášené francouzské speciality, pak zde nesmíte chybět.


19:00 – 20:00 patří tragikomedii Neila LaButa Tlustý prase, kterou odehraje divadelní soubor Bedřicha Kaněry.


20:00 – 21:00 proběhne řízená degustace vín s odborníkem Janem Stávkem.


21:00 – 22:00 první den festivalu zakončíme klavírním koncertem pana Josefa Ručky. Doprovázet ho bude violoncellista David Kefer.

culturea program


Středa 29. dubna se ponese na divokých vlnách exotické Brazílie a bude platit to, co den předtím – nezapomnělo se na děti, sportovce, ani na gurmány. Navíc se budete moct těšit na zajímavé přednášky, ale i průvod městem a afterparty.


9:00 – 12:00 bude v parku u zámku připraven program pro nejmenší návštěvníky, hry i další soutěže. A maminky si budou moci odpočinout v zóně k tomu vyhrazené.


10:00 – 13:00 se na Stadionu mládeže odehraje fotbalový turnaj. Brazílie žije fotbalem, nechte jím ožít i Zlín!


13:00 – 14:00 proběhne na Zámku obrazové povídání o Riu de Janeiru, kde  promluví psycholožka Márcia da Silva Lopes Švach; překládat bude její manžel Josef Švach.


14:00 – 15:00 se životem a kulturou v Brazílii vás seznámí malířka Daisy Barbosa Ferraira Červenková.


15:00 – 16:00 opět na zámku proběhne workshop slunné samby, takže pokud vás tento latinsko-americký tanec zaujal, rozhodně přijďte!


16:00 – 16:45 kde jinde, než v kavárně Zámku oblaží vaše smysly přednáška o kávě? Paní Helena Vondráková nabídne i ozdravný čaj až z Amazonie.


16.45 – 17:45 nádvoří zámku ožije zvuky perkusí, bude zde totiž probíhat workshop. Tam Tam Batucada je bubenická show, kterou vede pan Miloš Vacík.


17:00 – 19:30 si můžete zajít do Velkého kina na představení nezávislého filmu Odpad. Vstupné opět 50 Kč.


17:45 – 18:45 Brazílie se přenese do Zlína, protože vypukne brazilský průvod městem! Od zámku oklikou přes ulice Dlouhá, Štefánikova a Školní opět k zámku. Těšit se můžete na ohnivé skupiny Magnis a Ardor Viridis, bubeníky a brazilské tanečnice! 


18.45 – 19:00 bude na nádvoří zámku probíhat vystoupení capoeiry a 19:00 – 20:00 se dočkáte workshopu tohoto mixu bojového umění, akrobacie a tance.


19:30 – 22:00 si můžete zajít do Velkého kina na představení nezávislého filmu Odpad. Vstupné opět 50 Kč.


21:00 – 2:00 Cultureu ukončí afterparty v Bloku 12. Dočkáte se samby, bubeníků i žonglérů a pořádně zažijete Brazílii na vlastní kůži!

 

Culturea 2015


Pro více informací o jednotlivých bodech programu, hlavně o nutnosti rezervace na workshopy, neváhejte zajít na stránku samotného festivalu, tedy www.culturea.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Š. Jirglová: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

jirglova 200Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně ins...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Píča Hovna Hitler Praha

Palan 200Může se láska ohnout a políbit si prdel? Lukáš Palán je na české scéně takřka neznámé jméno. Vloni vydal básnickou sbírku s „lehce“ obscénním názvem Píča Hovna Hitler Praha. Na první pohled provokativní dílo, které vzbuzuje kontroverzní pocity.


Literatura

Pečeme bez mouky

peceme bez mouky perexV květnu vyšla v nakladatelství Esence moderní kuchařka Anji Donnermeyerové Pečeme bez mouky. Nabízí nám přes 90 inspirativních receptů na nejrůznější dezertíky, moučníky a další sladké pochutiny v bezlepkové formě. Pok...

Divadlo

Prosincové pražské divadelní události

divadelni tipyAneb přehled toho, co byste si rozhodně neměli nechat ujít, co zaujalo redakci K21 a kam se vypravit zahnat předvánoční stres. Tipy na premiéry i zajímavé akce týkající se divadelního světa. Necháte se nalákat?

...

Film

Zlodějka knih, The Book Thief, by Brian Percival s oslnivou Sophie Nélisse v hlavní roli

zlodejka perexOslnivá Sophie Nélisse v hlavní roli Liesel Memingerové, dívky, která neměla to štěstí, aby prožila plnohodnotné dětství. Tehdy její rodině udělala čáru přes rozpočet druhá světová válka a holocaust. Při pohledu na úvod filmu si člověk chtě n...