Pohádkový zvoneček - jestlipak nakonec zazvoní?

Pohádkový zvoneček - jestlipak nakonec zazvoní?

Tisk

pohadkovy zvonecek perexViktorka a Viktor Hrdličkovi jsou sourozenci. Jsou velmi hraví a jako ségra s bráškou se k sobě chovají moc hezky. Mají babičku Karlu a dědečka Karla a nedají jim ani chvilku odpočinout. Jakmile přijdou z družiny a ze školky, pomůžou dědovi na zahrádce a babičce v kuchyni a za odměnu dostanou vždycky nějaký ten špacírek. Jednou jdou na výstavu, jindy do divadla, ale ze všeho nejraději mají společné chvíle, kdy se babi usadí do svého štrikovacího křesla a děda do svého křesla vyprávěcího.

 

 

To si děti potom posedají kolem a dychtivě očekávají vyprávění. Jen se to musí stihnout dřív, než je maminka zavolá k večeři. Ale protože děda je vypravěč - kouzelník, vždycky to stihne akorát. Viktorka a Viktor mají nejraději říkanky, veselé básničky a pohádky. Ale děda s babi mají vždycky připravené i nějaké to roztomilé rozpočítadlo. Takže se s nimi opravdu nikdy nenudí a navíc se pokaždé dozví něco nového. Takové vyprávěcí chvilky jsou úplně ideální pro dlouhé zimní večery, kdy děti netrpělivě čekají na ten kouzelný okamžik, kdy přijde Ježíšek.

pohadkovy zvonecek 1

Když je času víc, povídá děda delší pohádku, třeba O dvanácti měsíčkách nebo Dva mrazíci nebo Jak staříček měnil až vyměnil. Když do večeře zbývá jen malá chvilička, sáhne raději po básničkách.

Jana Semelková napsala báječnou knížku pro děti, ale věřím, že si ji se zájmem přečtou i rodiče. I já sama jsem ji četla před spaním. Jana totiž vsadila na tu kartu, že stará česká klasika je nesmrtelná. Použila tu některé pohádky od Boženy Němcové a Karla Jaromíra Erbena a verše od Josefa Kožíška a Josefa Václava Sládka. Tahle volba se, podle mého názoru, opravdu vyplatila. Všechny příběhy jsou něžné a roztomilé, čtení tak dělají poutavým a hlavně logickým.

pohadkovy zvonecek 3

Ilustrace Marcely Walterové mi něčím připomínají rukopis Heleny Zmatlíkové, a proto knížka celkově působí velmi teplým a přitažlivým dojmem. Zavzpomínala jsem na dobu, kdy jsem byla dítě a zahrabaná pod peřinou hltala řádky pohádkových knížek a litovala, že musím jít spát, že ráno musím vstávat, že musím jít do školy... Tohle všechno mi naskočilo každý večer, když jsem brala knížku do ruky. Sedmdesát šest stran jsem přečetla jedním dechem, protože jsem byla zvědavá, jak to s tím Ježíškem u Hrdličkových nakonec dopadne.

Jestli vás to taky zajímá, není nic jednoduššího, než sáhnout po tmavomodré knížce s dvěma mrazíky, hvězdičkami a zvonečkem na obálce. Jestlipak ten Pohádkový zvoneček nakonec zazvoní?

Pohádkový zvoneček

pohadkovy zvonecek obalka

Autor: Jana Semelková
Žánr: Dětská literatura
Nakladatelství: JaS nakladatelství, Praha 5
Ilustrace: Marcela Walterová
Grafická úprava a sazba: Karim Shata
Redakce a korektura: Věra Marušková
Rok vydání: 2013, 14. publikace, vydání první, vázaná
Počet stran: 80 ISBN: 978-80-87654-04-0 
Hodnocení:95%


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Anna K. a Kryštof Michal hodnotí festivalovou sezónu

anna k krystof michalOpen Air Festival sice hostil zahraniční hvězdy velkých jmen, které na sebe strhly značnou pozornost, ale Kultuře21 neunikly ani stálice české poprockové scény. Kryštof Michal ze Support...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Šokující zločin. Hluboko pohřbené tajemství. Dokáže novinářka zjistit pravdu?

Navrat domu perexJe Štědrý večer roku 1959. Na konci horkého dne objeví místní muž na pozemku velkolepého sídla několik bezvládných těl. Když je obyvateli přivolána policie, poklidné městečko Tambilla se stává dějištěm vyšetřování nejzáhadnější vra...


Literatura

Naboso s Ninou Karen

naboso200Zaplaveni jeden druhým. Hledám tě, ztrácím tě, jsi v těchto řádcích, jsi mou přenošenou trýzní. Básnickou sbírku Niny Karen Naboso vydalo nakladatelství Monika Le Fay.

...

Divadlo

Manželské vraždění jako dárek k výročí

manzelske vrazdeni perexNelekejte se, krev v tomto článku nepoteče. Řeč je o divadelní hře Manželské vraždění francouzského dramatika Erika-Emmanuela Schmitta, kterou si přidalo do repertoáru Městské divadlo Z...

Film

SVĚTY NA POKRAČOVÁNÍ

svety na pokrac 200Pětatřicetiletý badatel v audiovizi Radomír D. Kokeš, spjatý s brněnskou univerzitou, se čtenáři komunikuje už déle než celé desetiletí (hlavně skrze časopis Cinepur).  Nedávno se představil knihou Rozbor filmu, shrnující výsledky p...