Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

Obrazy i atmosféra kroměřížské vernisáže malířky Rosany de Montfort nadchly návštěvníky

Tisk

rosana 200Už od pátku 5. srpna může veřejnost obdivovat ve foyer Domu kultury v Kroměříži impozantní dílo malířky Rosany de Montfort. Její velkoformátové obrazy mají myšlenku, krásu a sílu, mají co říct a nutí zamýšlet se. Vernisáž otevřeli kromě umělkyně kroměřížský místostarosta Vít Peštuka a Helena Peštuk Sedláčková, která přidala i něco z vlastních veršů. Expozice nese název Dulce Dystopia a je otevřena do konce září.

„V Kroměříži se objevila vlastně úplně prvně většina mých obrazů pospolu. Téma DULCE DYSTOPIA zachycuje naši vývojovou tendenci k využití IT nejen k všeobecnému rozvoji a růstu, ale i ke kontrole a závislosti na technologii. V kolekci obrazů zachycuji to, co jsem prožila a co pravděpodobně ještě prožiji,“ říká Rosana de Montfort.

I když barvité obrazy jejích světů nabízejí tisíce otázek, mnohé z jejich záhad dost možná odtajníte. Právě díky zakódovanému tajemnu, nečekaných momentů i „realistických snů", kterých je moře, má její tvorba úspěch doma i v zahraničí.

Její um ocenili i návštěvníci kroměřížské vernisáže, s nimiž malířka živě debatovala. Jako organizátor akce jsem ocenil příjemnou atmosféru a pohodu, která vládla celou dobu, navíc bylo co jíst i pít... A skvělí byli i lidé, kteří vernisáž zahájili a kteří o Rosaně a jejím umění něco vědí. Mimochodem, v plánu je aspoň jedna „komentovka“, která proběhne v září.

rosana-1

Čtyřicet maleb velkoformátových rozměrů

„Jako malá jsem byla průmyslové dítě, neboť jsem vyrůstala v Ostravě,“ vzpomíná Rosana de Montfort. „Tam jste v sedmdesátých a osmdesátých letech považovali červánky s komíny za romantiku. Malebné fabriky, jejich oranžově osvětlené vchody a okna mne fascinovaly. Obrazy ukáží dojmy průmyslového rozvoje od mého dětství až po čas, který teprve přijde...“

Výstava obsahuje asi čtyřicet maleb převážně velkoformátových rozměrů včetně slavného triptychu "PEACEFUL ALTERNATIVE". V rámci vernisáže navíc probíhalo na obrovských stropních deskách promítaný přehled všech jejích maleb, včetně těch, které již mezitím našly jiné domovy.

A co zase zaujalo Rosanu de Montfort v Kroměříži? Máme s manželem rádi historii, proto je Kroměříž naší destinací v hledání architektonických pokladů,“ říká. „Koukáme se na štukové ozdoby, navštěvujeme výstavy, flákáme se po zahradách a kavárnách. Moc mne zaujaly parky a zeleň, která všechnu tu architekturu zaplavuje. Je to přenádherné město a bude nám nadále milou destinací.“

rosana 2

V její malbě není třeba číst

Spokojenost, ne-li nadšení, bylo cítit od návštěvníků, kteří na vernisáž v pátek 5. srpna dorazili. Překvapilo hodně „přespolních“, třeba z Brna, Olomouce, Ostravy nebo ze Zlína. Možná vás budou některé názory zajímat.

„Byl jsem ohromen nejen talentem a šarmem krásné malířky, ale i velkorysým pojetím této expozice. Je fakt, že jsem už dlouho nic tak nádherného neviděl, navíc mě fascinoval i nádherný prostor, kterým tento kulturní dům disponuje. Budu se těšit na další výstavy, které, jak jsem slyšel, jsou prý v plánu,“ nechal se slyšet Miroslav Hejduk z Otrokovic.

rosana 3

„Co mi říkají obrazy Rosany de Montfort? Že můžu přijmout jejich imaginární prostor a vstoupit. Kdykoliv, i když reálně tam nejsem. V její malbě není třeba číst. Jen vejít dovnitř. Je to rozhodnutí vaší duše. Metafyzika, oblíbené téma Georgia de Chirica. Schrödinkova kočka v krabici, je mrtvá nebo živá? Otevřete a poznáte. Vejděte do obrazů Rosany. Jsou živé. Když opravdu chcete... Výstava těchto obrazů v Kroměříži je výjimečná,“ prohlásila Zuzana Linder, která přijela na vernisáž až z Brna.

Podobný názor má i Dana Majer Dopitová z Kroměříže: „Tak jsem si vyslechla ohlasy na vernisáž, která nedávno proběhla na v Domě kultury v Kroměříži, a protože byly velice pěkné určitě si zaslouží poslat je i autorům. Akce to byla hodně povedená. Atmosféra uvolněná a přátelská, program jednoduchý, ale trefný, umělkyně krásná a usměvavá, řečníci nadčasoví, doprovodná hudba dobře zvolená a celkový sled událostí byl "vychytaný". Není to nádhera?“¨

rosana 4

Zdroj foto: Robert Rohál a archiv Rosana de Montfort


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jiný svět (Another World): Když sochař vidí sochy jinak

stanislav kolibalPražský hrad se mění. Správa Pražského hradu se očividně snaží, aby výstavy na Hradě představovaly ty nejlepší autory a aby otevíraly budoucím návštěvníkům i divákům dveře i prostory Hradu.


Literatura

Nejosobnější případ Matěje Mynáře

hrichy-otcu200Martin Stručovský patří mezi mé oblíbené české spisovatele a jak už jsem uváděla v předchozích recenzím, jsem ochotná díky němu číst dlouho do noci. Proto jsem měla velkou radost, když se konečně objevila další kniha s Matějem Mynářem.

...

Divadlo

Divadelní svět 2012

divadelni-svet 2012 200Na začátku nového roku se hodnotí. Hodnotí se rok uplynulý, jeho činy, výsledky. Ohlédnutí zpátky může přinést zajímavá srovnání, poukázat na to nejdůležitější a navnadit do budoucnosti. I redakce divadla n...

Film

Jak je důležité mít v životě bláznivou kamarádku

staying-alive 200Ze sobotního programu přehlídky Severský filmový podzim jsem tentokrát vsadila na slíbenou norskou komedii Staying Alive. Zájem o film byl obrovský a ukázalo se, že v Norsku nevznikají jen děsivé krimi příběhy, ale Norům jdou i takové, při kterých se budet...