Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

Tisk

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky samotného divadla, Ladislavu Smoljakovi, vypráví tato vzpomínková publikace plná nádherných dobových fotografií.

 

 

Vzpomínková publikace Tady všude byl Ladislav Smoljak je sbírkou vzpomínek dvaceti sedmi blízkých, přátel a rodiny tohoto významného divadelníka. Významné místo na seznamu zabírá jeho rodina, synové a dcery, dále tu najdeme vzpomínky jeho spolupracovníka Zdeňka Svěráka, hereckých legend jako je Josef Abrahám, nebo třeba Václava Havla.

Publikace je protkána množstvím dobových fotografií, často černobílých. Na nich je často zachycen při natáčení nějakého filmu, při zkoušení na jevišti, často se Zdeňkem Svěrákem.

Nejpoutavější kapitolou, alespoň pro mě, jakožto milovníka divadla, je kapitola s názvem Na jevišti. Jejím autorem je pochopitelně Zdeněk Svěrák, jeho dlouholetý kolega a spolutvůrce legendy Járy Cimrmana. Už na jejím počátku najdeme černobílou fotografii, kdy oba autoři sedí na chalupě jednoho z nich nad starým psacím strojem a snaží se napsat jednu z později legendárních divadelních her. Dalšími pokračovateli kapitoly jsou rovněž divadelník Jiří Suchý a hudebník Ivan Hlas.

Všechny výpovědi jsou osobní. Na Smoljaka vzpomínají s láskou k jeho osobnosti a úctou k jeho práci. Kniha je proložena dokumenty, jako jsou přání k narozeninám a citáty z významných okamžiků.

Je to krásná kniha. Dojemná. Obsahově silná a po vizuální stránce krásná.

Je to jedna z těch knih, kterou by milovník Žižkovského divadla Járy Cimrmana měl ve své knihovně mít. Bude se k ní vracet. Bude mít chuť ji otevřít po každém návratu z cimrmanovského představení.

Z knihy je cítit Smoljakova oddanost divadlu, kterou dokládá nejeden citát. „Poetikou divadla Semafor byl Láďa uhranut. Když jsme na chalupě sedávali u ohně, sveřepě odmítal zpívat cokoli, co nepocházelo z této scény“, píše ve své kapitole Zdeněk Svěrák.

Tak velká osobnost, jakou Ladislav Smoljak byl, si vzpomínkovou publikaci zaslouží. A je výjimečně zdařilá.

tady vsude byl smoljak

Název: Tady všude byl Ladislav Smoljak. Očima přátel, synů a dcer
Autor: Přátelé a rodina Ladislava Smoljaka
Žánr: Memoár, (leč nepsaný osobou předmětnou, ale okolím, na pomezí, vzpomínková kniha)
Nakladatelství: Fragment
Rok vydání: 2013
Počet stran: 167
Hodnocení: 100 %

Zdroj foto: Fragment.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mám nízkou toleranci k lidské hlouposti, říká Miloslava Erika Veselá

M E Vesela 200Přestože se chtěla stát literární nebo výtvarnou kritičkou, vystudovala nakonec politologii a mezinárodní vztahy. I taková je nová hvězda na českém literárním nebi, spoluautorka povídkové knihy Kafe v pět – Miloslava Er...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co viděla hodinářova dcera?

Hodinarova dcera perexV létě roku 1862 se na březích Temže u Birchwood Manor vylodí skupinka mladých umělců pod vedením talentovaného Edwarda Radcliffa. Jejich plán je jednoduchý – strávit léto v odloučení a nalézt inspiraci pro svou další tvor...


Literatura

Bird box - když je váš zrak vaším nepřítelem

 

birdboxZačalo to jako ojedinělý případ na Sibiři – jeden muž z ničeho nic zabil své blízké, a poté i sebe. Za nějakou dobu následovaly další případy. Všechny byly totožné, lidé z ničeho nic zešíleli a propadli vražednému běsnění, které ukončili sebevraždo...

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Víly z Inisherinu se jen plouží

Vily 2Přeceňovaný dramatik Martin McDonagh, jenž se u nás proslavil pokrokářským požadavkem, že postavu černocha nesmí hrát nikdo jiný než černoch, se dopustil i několika filmů, které opíral o morbidní humor a různě vyšinuté postavy (V Bruggách, Sedm psychopatů, Tři...