Tak trochu jiný příběh o únosu

Tak trochu jiný příběh o únosu

Tisk

mile dite perexDěj této knížky otevírá autonehoda, při níž byla vážně zraněna mladá žena. Tu do nemocnice doprovází její malá dcerka. Na tom by nebylo nic zvláštního, pokud by u sebe měly nějaké doklady, které by potvrzovaly jejich totožnost. Protože je nemají, musejí záchranáři věřit tomu, co jim matka říká. Tvrdí, že se jmenuje Lena…

 


Když se o tom dozví Matthias, muž, jehož dcera před čtrnácti lety zmizela, pocítí naději, že by se jeho milovaná Lenička mohla vrátit zpět domů. Proto neváhá a vydává se zraněnou ženu navštívit. Jaké je však jeho zklamání, když se ukáže, že to není jeho dcera, nýbrž nějaká cizí ženská, Jasmin, která si, kdovíproč, identitu jeho dcery přisvojila. Jak je ale možné, že malá Hannah vypadá přesně jako kdysi Lena?


Příběh tří zlomených lidí
Psychologický thriller Milé dítě napsala německá spisovatelka Romy Hausmann. Vypráví v něm příběh tří lidí, které navždy poznamenal únos jedné mladé ženy. Matthias, zlomený otec, dlouhé roky dělal všechno pro to, aby se dozvěděl, co se s jeho dcerou stalo. Toužil po odpovědích. Jak a proč zmizela? Co se s ní nakonec stalo? Žije ještě? Vrátí se někdy domů?


Jasmin, která měla být náhradou za nešťastnou Lenu, se po návratu do svého domova snaží začlenit zpátky do života, ale nedaří se jí to. Nedokáže zapomenout na děsivé zážitky, a navíc má pocit, že už nikdy nebude v bezpečí. Hannah, mimořádně inteligentní dívenka, neznala nic jiného než život v chatě, který se řídil přísnými pravidly. Není divu, že nechápe normální svět. Je smutná, že ji oddělili od bratra, a zároveň zvědavá na to, jak bude vypadat bydlení s dědečkem Matthiasem.


Mnoho úvah a pár zvratů
V ději nenajdete žádnou velkou akci, právě naopak. Soustřeďuje se na úvahy postav a představení jejich vnímání světa i celé situace, ve které se nedobrovolně ocitly. Tyto úvahy jsou většinou zajímavé, ale někdy chaotické a plné nejasného proplétání minulosti a přítomnosti, takže se v nich čtenář může snadno ztratit. Protože se jednotlivé myšlenky opakují, můžou určité části knihy nudit.


Tyhle nezáživné pasáže však bohatě kompenzují vydařené dějové zvraty, které překvapí a ukážou vám, že se mýlíte, když si myslíte, že víte, jak to všechno bylo. Konec šokuje, avšak není přehnaný ani nelogický, a skvěle příběh uzavírá. Závěrečná úvaha je úžasná.


Milé dítě není klasickým příběhem o únosu. Na tohle často využívané téma přináší jiný pohled a ukazuje, jak vypadá život poté. I když se nejedná o strhující čtení, nechybí knize originalita ani propracovaná psychologie postav, takže rozhodně stojí za přečtení.

mile dite

Milé dítě

Autorka: Romy Hausmann
Originální název: Liebes Kind
Překlad: Jana Pecharová
Žánr: psychologický thriller
Vydáno: Kalibr, 2020
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 304

Hodnocení: 75%



www.knizniklub.cz/knihy/371987-mile-dite.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Varhaník Michal Hanuš zve na hudbu, kterou ještě nikdo neslyšel

michal hanusV chrámu sv. Barbory v Kutné Hoře se ve dnech 7. až 9. září 2012 uskuteční 1.ročník Kutnohorského varhanního festivalu, jehož dramaturgem je varhaník Michal Hanuš. V následujícím rozhovoru hovoří nejen o pov...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jane Goodallová opět dodává naději

kniha o nadeji 200Nedlouho po první knize Důvod k naději vyšla v nakladatelství Kazda další kniha Jane Goodallové. Tentokrát se jedná o formu rozhovoru s Douglasem Abramsem s názvem Kniha o naději a podtitulem Průvodce přežitím v těžkých časech.


Literatura

Na tý louce zelený, pasou se tam jeleni

myslivecNakladatelství Euromedia Group vydalo myslivecké povídky z pera známého ostravského lesníka a spisovatele Aleše Dostála. Pokud ve vás koluje krev tradičního lovce, máte rádi přírodu či pocházíte z lesnické rodiny, určitě nepohrdnete touto kvalitní literatu...

Divadlo

Třeskutá komedie podle hry Carla Goldoniho Sluha dvou pánů s písněmi Granta Oldinga

Sam na dva sefy200Když v roce 2011 umělecký ředitel londýnského National Theatre Nicholas Hytner zvažoval, že jeho divadlo mezi záplavou vážných dramat potřebuje nasadit výrazný komediální titul, navrhl jeden z jeho dramaturgů prověřenou klasik...

Film

Fliegauf naznačuje, odkud vane vítr

je to jen vitrI takový bývá úděl umělce! Zatímco film maďarského autora Bence Fliegaufa získává uznání od festivalových porot (Stříbrný medvěd na MFF v Berlíně) i lidsko-právních organizací (cena Amnesty International Film, Peace Film ...