Mentalistou snadno a rychle

Mentalistou snadno a rychle

Tisk
ImagePopulární americký seriál Mentalista se Simonem Bakerem v hlavní roli si před poměrně krátkou dobou získal své místo i na českých obrazovkách a soudě podle velkého počtu repríz můžeme říci, že se stal i značně oblíbeným. Hlavní hrdina, mentalista Patrick Jane, působí na první pohled jako takový novodobý Sherlock Holmes – všimne si každého detailu, pozná, kdy mu někdo lže, a dokonce ovládá i taje hypnózy. Pokud byste i vy rádi měli tyto dovednosti v malíčku, nová kniha od Simona Winthropa s příznačným názvem Mentalista vám napoví, jak na to.


Seriál vs. kniha


Pro ty, kteří se vyhýbají komerčním seriálům nebo v posledních pěti letech spali, připomenu, co to vlastně ten Mentalista je. Jde o americký kriminální seriál z rodiny Kriminálek Las Vegas, Miami a jim podobných s tím rozdílem, že vyšetřovatelé v tomto pořadu disponují právě oním zmíněným mentalistou Patrickem Janem, který je klíčovým faktorem při řešení všech případů. Původně se díky svým mentalistickým schopnostem živil velmi zvláštním způsobem – tvrdil, že rozmlouvá s mrtvými. Díky tomu se dostal i do TV show, kde nazval jistého Rudého Johna, masového vraha na útěku, malým smutným mužem. Téhož dne našel svou ženu a dceru doma mrtvé. A ve snaze Rudého Johna najít (a pomstít se) se dal k policii coby konzultant, kde své schopnosti využívá dosyta. Už jste v obraze?

Před koupí této knihy byste ale měli vědět dvě základní věci. Tou hlavní je, že publikace Mentalista není oficiální knihou o seriálu – stejnojmenný pořad slouží autorovi pouze coby názorný příklad popisovaných technik. Druhou, neméně důležitou skutečností také je, že přečtením této knihy se mentalistou, psychologem, hypnotizérem a ani ničím podobným nestanete. Autor pouze naťukne pár zajímavostí z daného oboru, uvede pár příkladů, seznámí nás se svými poznatky a to vše v populárně-naučném duchu.

Zábavná učebnice

Když už tedy víme, o čem kniha není, nebylo by od věci uvést, o čem tedy vlastně je. Simon Winthrop rozdělil Mentalistu na devět kapitol, přičemž v každé se věnuje jinému odvětví mentalismu. Zpočátku nás seznamuje se základy meditace, uděluje rady, jak se zbavit stresu, dosáhnout duševního klidu a podobně. Tato část mi přišla jako vystřižená z kurzu pro budoucí maminky - autor nám radí, jak správně dýchat, držet tělo, uvolnit se… Ale co naplat – i to k profesi mentalisty patří. Pokračujeme dále.

V další části se autor dostává k mnohem zajímavějšímu a pro běžného člověka především praktičtějšímu tématu - komunikace. Dozvíme se jak správně hovořit s druhými, abychom dosáhli svého a přesto zůstali asertivní, jak mluvit s více lidmi, či jak odhalit lháře. Některé z popisovaných tipů nepochybně budete také znát, přijdou vám přirozené, ale podstatně větší část z nich pro vás bude nová, zajímavá a možná i překvapivá. Ale co je hlavní – lze je v praxi využít. Věděli jste, že člověk, který lže, začne rychleji mrkat? Nebo že se začne prsty dotýkat obličeje, uší, krku? Možná, že jste o podobných věcech už slyšeli, ale doposud nikdy jsme je neměli v takto ucelené, čtivé a přístupné formě.

V závěru nám autor nastiňuje základní principy hypnózy. Jde o nebezpečnou záležitost, a proto je jí v knize věnován menší prostor a je skutečně probrána jen povrchně. Autor sám dokonce varuje před jejím používáním a odkazuje na skutečné profesionály. Vězte tedy, že s touto knížkou zaručeně nikoho nezhypnotizujete. Naštěstí.

Mentalistou v praxi

Co říci o Mentalistovi závěrem? Tato kniha, kterou u nás vydalo nakladatelství XYZ, nebude vaší vstupenkou do řad policejních konzultantů a ani nenastartuje vaši kariéru psychologa, ale stane se zajímavým a do jisté míry i poučným zpestřením každého fanouška takovýchto populárně naučných publikací. A až budete jednou na pohovoru a potencionální šéf začne při zmínce o výši platu vraštit rty, třeba si vzpomenete, co takovéto jednání značí…

Název:
Mentalista: rozluštěte tajemství a triky z populárního seriálu
Autor: Simon Winthrop
Stran: 208
Nakladatelství: XYZ
Vydáno: 2011

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dům kultury v Kroměříži představuje noviny Afriky pod jednou střechou

Miroslav karasek perexSběratel Miroslav Karásek vystavuje od 3. ledna do 15. února ve foyer Domu kultury v Kroměříži část svojí ojedinělé sbírky novin z celého světa. Po úspěšné prezentaci asijských periodik se tentokrát věnuje periodickému tis...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Motýlí kůže aneb Mlčení jehňátek po rusku?

Motyli kuze 200Nakladatelství Jota přináší do českých luhů a hájů kultovní ruský román, který Sergej Kuzněcov sepsal teprve roku 2003. Rázem se z něj mezi mladými stal hit. Marketingoví pracovníci ho nazývají „ruským Mlčením jehňátek“, ale já vidím j...


Literatura

Swamp Thing – Prokletí
ImageKomiksovým čtenářům jistě není třeba Alana Moora dlouze představovat. Tento anglický scénarista se podílel na komiksech V jako Vendeta, Strážci, Liga výjimečných či Z pek...

Divadlo

Cirkus, který vám vyrazí dech

Festival Letní LetnáMezinárodní festival Letní Letná oživí od 19. srpna do 2. září pražské Letenské sady již podeváté atmosférou nového cirkusu a divadla. Vyroste zde pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovými šapitó, kde...

Film

KLIP: Porno převlečené za umění? Ani náhodou!

srbsky film klipOd chvíle, kdy – díky akci pro filmofily ´Fresh Film Fest´ - do naší distribuce vpadl snímek Klip, se ozývá ze všech stran Klip! Klip! Hurá!, anebo Klip! Klip! Fuj! Jak kdo do divácké veřejnosti volá, tak se pak z div...