Jak Regina Spektor vařila dort…

Jak Regina Spektor vařila dort…

Tisk

Jen o málokterém hudebním interpretovi bychom mohli říci, že jeho alba mají (co do kvality) bezvýhradně vzestupnou tendenci. Nebo že jsou alespoň všechna na stejné úrovni. Vždy se najde nějaká deska, která je v určitém slova smyslu horší, než ty ostatní – z důvodů tvůrčí krize, přehnané snahy inovovat… A to je potom skutečně příjemný pocit, poslouchat již šesté studiové album Reginy Spektor, nesoucí název What We Saw From The Cheap Seats, a vědět, že za více než desetiletou kariéru tato zpěvačka ani jednou neuklouzla a její hudba stále kvete. A ten květ je s každou novou deskou krásnější.

Další Bob Dylan

Regina Iljinična Spektor se narodila v tehdejším SSSR, kde žila až do svých devíti let. Navzdory tomu se považuje za Američanku. K hudbě tíhla již od malinka, zpočátku jen k vážné, posléze však objevila svůj budoucí vzor, ženskou obdobu Boba Dylana, písničkářku Joni Mitchell, a tím začala i její vlastní dráha v hudební branži. První dvě alba (11:11 a Songs) si vydala sama, poté podepsala smlouvu s Warner Bros. a její kariéra se rozběhla naplno.

Regina Spektor je často, spíše než jako zpěvačka, označována jako písničkářka, což má své logické opodstatnění – její písně stojí a padají primárně s textem. Tím samozřejmě nechci nijak znehodnocovat další stránky jejího hudebního projevu, jež jsou rovněž nezaměnitelné, ale pokud nevíte, o čem Regina zpívá, přicházíte tím o podstatu písně a výsledný dojem rapidně klesá.

alt

Co bylo po ruce…

Nové album opět nese prvek pro Reginu Spektor tolik typický – do písní zlehka přimíchává to, co se jí zrovna líbí. Tentokrát je to electro. A jazz. A také chanson. Zkrátka a dobře, co Regině zrovna padlo do ucha, to použila. Je to, jako když pejsek s kočičkou vařili dort – výsledek je však diametrálně odlišný. Je více než zarážející, že to, co projde jejíma rukama, se mění záhy v kvalitní hudbu. Tomu se říká skutečný talent.

Již samotný název What We Saw From The Cheap Seats (Co jsme viděli z levných míst) něco nepřímo napovídá i o novém pojetí písní – jsou více velkolepé, epické, teatrální (pro někoho možná i kýčovité) a na velkých, silných událostech demonstruje Regina ten malý, subjektivní pocit, jenž je pro onoho člověka vlastně také velkolepým zážitkem. Zpívá-li potom v písni Don’t Leave Me (mimochodem – jedná se o novou verzi závěrečné písně alba Songs) „I love Paris in the rain…“ je zatím skryto mnohem víc, než se může na prvních pohled (poslech) zdát.

alt

Bezchybná Regina?

Ač je to zvláštní, musím přiznat, že každá píseň z tohoto alba stojí za poslech. Ať už multižánrová Oh Marcello, bluegrassová Jessica, nebo smutná balada How – každá je jiná, každá krásná, každá si zaslouží pozornost. Netvrdím, že poslech je to jednoduchý, album doceníte asi tak po třetím, čtvrtém přehrání, o to více pak ale stojí za to.


Samozřejmě, že ani toto album není tak dokonalé, jak by se mohlo zdát – chybí tu nějaký skutečně strhující hit, díky kterému bychom mohli novou Reginu slyšet i v rádiích a přebývají nádechy/výdechy v písni Open, které jsou doslova maniakální, skladeb je málo… Ovšem jako celek je toto album skutečným zážitkem, takže… Proč těchto pár drobností neodpustit? Vyplatí se to.

What We Saw From The Cheap Seats
Interpret: Regina Spektor
Seznam skladeb:
1.    Small Town Moon
2.    Oh Marcello
3.    Don't Leave Me (Ne Me Quitte Pas)
4.    Firewood
5.    Patron Saint
6.    How
7.    All The Rowboats
8.    Ballad Of A Politician
9.    Open
10.    The Party
11.    Jessica

Stopáž: 37:18
Vydavatel: Supraphon / Warner Music
Vydáno: 28.5.2012
Honocení: 85%

Zdroj foto: www.consequenceofsound.net


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karla Kubíková: „Během psaní Hájovny jsem byla Lindou, ženou pod zámkem.“

karla kubikova 200Karla Kubíková žije ve středních Čechách a svůj profesní život strávila ve školství. Vydala knihy Rafanda (2007) a Samoživitelka (2008). V roce 2009 získala první místo v soutěži RWE za nerealizovaný TV scénář Dvě Františky. Zúčastnil...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.


Literatura

Kniha o knihách pro všechny malé knihomoly

knihozroutiPokračování úspěšné knihy o takzvaných Knihožroutech spatřilo světlo světa. Novinka s podtitulem Kam zmizela školní knihovna pochází z pera Kláry Smolíkové a o ilustrace se opět postarala Bára Buchalová. 

...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Je to jen vítr aneb když hon na Romy nekončí

je to jen vitrPříběh filmu ´Je to jen vítr´ je založen na skutečném případu otřesných rasových útoků na místní romskou komunitu, který si před čtyřmi lety v Maďarsku vyžádal šest mrtvých včetně dvou malých dětí, a na zprávách, kt...