Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

Mimi Thorisson: Francouzská venkovská kuchyně

Tisk

francouzska kuchyne200Příhody z vesnic na vinicích a recepty na excelentní jídla, která z jedné poloviny chutnají díky kvalitním a vyzrálým surovinám, a z druhé poloviny díky nadšeným lidem, kteří je s láskou a vášní připravují. Všechno v samotném lůně venkovské přírody. Máte-li rádi knihy, kterou jsou mlsavým čtením, relaxem a zároveň sem tam podráždíte praktickou část svého mozku i žaludku věru perfektním receptem, pak tohle je další z těch proslulých francouzských kuchařek! Čtení, ke kterému se budete vracet z principu.

 

Ano, přiznám se, že prvně v životě ve mně tuhle lásku ke kuchařkám probudila Nigella Lawson, protože kromě receptů a chutných obrázků, nabízela také povídání kolem, které bylo samo o sobě povídáním ke kávě, k dobrému čaji a každoročně si otvírám pro náladu její vánoční kuchařku. A pak se přidal Jamie Oliver a právě francouzské kuchařky.

Jakmile někde uvidíte kuchařku, ve které je zhruba nastejno obrázků, příběhového textu a receptů, bez váhání po ní sáhněte. Je to kniha dva v jednom.

Perfektní příběhové čtení s vymazleným jazykem, vkusem a stylistikou. Všechna čest překladateli a redaktorům.

A inspirace pro vaření, protože francouzské vaření si zakládá na opravdovém mazlení s jídlem.

Třeba takové koláčky s maličkými cibulkami, to jídlo je už roztomilé na pohled. Dýňový koláč se slaninou je zase symfonií chutí a vůní, zejména když si s něčím takovým přestavíte voňavou rozmarýnu. I obyčejné lesní houby s vajíčkem jsou tady obohacené o pořádnou dávku petržele. Kachnu na zelí nebo pomerančích znáte, ale co třeba na třešních? Sladkosti a vypečeninky, nadýchané krémy a koláče – ne, nedá se u toho sedět dlouho, neboť vás pohltí touha jít a něco si uvařit.

Příběhy kolem jsou něžné, milé a typické. Voní lidmi, kteří je vyprávějí, voní lidmi, kteří pak svýma rukama vaří právě tahle dobrá jídla. A tak si můžete také sednout a začíst se… Třeba před večeří, když se v troubě peče dýňový koláč!

„Protože žijeme ve světě, kde se všechno odehrává rychleji než kdykoli předtím, nebyla společná večeře nikdy tak důležitá jako dnes. Nehledě na to, jaký má člověk za sebou den, všichni se snažíme u večeře sejít. Neexistuje pro ni žádná pevně daná hodina (tak organizovaní zase nejsme), ale přesto je ta událost něčím, co se snažíme dodržovat takřka každý den v roce. Někdy se večeře odehrávají v jedné z mnoha z našich jídelen (což je jedna z výhod bydlení v domě, který je čas od času také restaurací). Ale nejčastěji společně jíme u velkého kuchyňského stolu, který slouží zároveň jako místo přípravy pokrmů. Ty nejsou vždycky přepychové, ale snažíme se, aby nám chutnaly a potěšily nás. O víkendech, nebo obecně kdykoliv, kdy mám dostatek času, představuje celý den jen jakousi předehru ústící v ten veliký okamžik. Cesta na trh se tak mění ve svátek vaření a vrcholí nádherným kulinářským výtvorem. Jindy připravím třeba jednoduchou polévku, osmažím pár vajec a k tomu přidám nějaké uzeniny a sýry. Právě při těchto příležitostech se snažíme (opravdu snažíme) naučit naše děti, jak se chovat u stolu…“

Takže si hlavně pamatujte: Postavte obývací pokoj dříve než kuchyni a dům je v troskách!

A o tom to je!

francouzska kuchyne

Název: Francouzská venkovská kuchyně (French Country Cooking)
Autor: Mimi Thorisson
Přeložil: Jiří Stárek
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Knihy Omega, Dobrovsky
Rok vydání: 2017
Počet stran: 340
Hodnocení: 340
Odkaz na web: www.knihydobrovsky.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Šumná architektura knižně

archit200Nakladatelství Grada přichystalo pro milovníky šumných cyklů Davida Vávry a Radovana Lipuse opravdovou lahůdku. Jakýsi cestovní deník průvodce oblíbeným pořadem. A jak je u Davida Vávry zvykem, je výsledný tvar domyšlen vždy do detailů. A to doslova. ...


Literatura

Detektivka z časů dávno minulých: Noční motýl

nocni motyl 200V červnu vydalo nakladatelství Mystery Press knihu českého autora Ondřeje S. Nečase s tajuplným názvem Noční motýl. Podíváme se do konce 15. století a necháme rytíře Mojmíra Mráze ze Žezlic vyšetřovat jeho první případ.

Divadlo

Zdenek Merta a Leona Machálková se potkají u klavíru v MdB

merta 200Zdenek Merta není jen známý a úspěšný skladatel a klavírista, ale také zpěvák, showman, vtipný společník a zábavný vypravěč. Diváci Městského divadla Brno jej velmi dobře znají i jako zdatného moderátora neobvyklé divadelně-hudební talk show Zdenek M...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života