Rozsudek smrti v prostředí bezdomovců, narkomanů i pravicových extremistů

Rozsudek smrti v prostředí bezdomovců, narkomanů i pravicových extremistů

Tisk

Rozsudek smrti 100Máte rádi detektivky z českého prostředí a nebojíte se trochu drsnější zápletky? Potom si určitě nenechte ujít Rozsudek smrti od Davida Urbana. Po mnoha spíše kratších textech přichází s plnohodnotným románem, který vám vezme dech.

Jarda Horák je zapálený městský policista, pro kterého je jeho práce stále ještě posláním. Šťastný je ovšem i ve svém osobním životě. Má přítelkyni, čekají miminko a prakticky nic mu tedy nechybí. V práci je zapálený, ale zároveň i trochu lidumil. Zejména lidem na okraji společnosti rád dává druhé šance, i když se mu za to kolegové někdy posmívají. Jednoho dne je přivolán k potyčce bezdomovců a narkomanů na kraji města, která skončí brutálním znásilněním a vraždou. Pachatele sice dopadnou, zároveň se ovšem tento moment stává prvním bodem na jeho cestě k nešťastnému konci.

Sympatický hrdina v temném prostředí

Jak zmiňujeme v úvodu knihy, David Urban se prozatím věnoval především povídkám. Nyní se ovšem rozhodl napsat více než 400 stránek dlouhou detektivku (nebo chcete-li krimi), v níž rozvíjí hodně temnou a spletitou zápletku. Na začátku přitom všechno vypadá vlastně docela nevinně. Sledujeme práci policistů na případu rvačky narkomanů a zároveň se o nich něco málo dozvídáme. Zejména o zmíněném Jardovi Horákovi. To je vlastně docela sympatický chlápek. Na první pohled kladný hrdina, slušňák, který byl pro práci policisty snad stvořen.

Postupem času se ovšem začíná hlavní dějová linka dostávat do zcela jiných rovin, výrazně potemňuje a mění zejména život ústřední postavy. Jeden okamžik obrátí jeho život vzhůru nohama a poté přichází řada nečekaných událostí.

Detailní vyšetřování díky práci autora

Tvůrce tohoto románu pracuje více než polovinu svého života u kriminálky. Tento fakt využívá i ve své spisovatelské kariéře. V jeho vyprávění najdete řadu detailů z vyšetřování, které by třeba jiný autor nepoužil. Celá práce policistů tak působí daleko realističtěji, až máte chvílemi pocit, že si čtete o opravdovém případu.

Navíc je zápletka plná nejrůznějších zvratů, dramatických chvílek a později i poměrně velké porce násilí. Přibude hodně mrtvol, a nakonec je to vlastně hodně drsná knížka. Napomáhá tomu i prostředí, v němž se odehrává. Setkáte se s mnoha bezdomovci, narkomany i pravicovými extremisty a rasisty.

Dějově všechno šlape, jak má, a čtení mě bavilo čím dál víc. Je tu sice hodně postav, ale při troše pozornosti se v nich rozhodně neztratíte. Občas se budete muset myšlenkami vrátit v čase a zavzpomínat na děj předcházející, ale nakonec si všechny souvislosti určitě dáte dohromady.

Skvělý román, ale…

Přestože se mi tahle detektivka opravdu hodně líbila, musím zmínit i jeden negativní postřeh. Při čtení objevíte několik věcí, které nejsou tak úplně logické. Hlavnímu hrdinovi se třeba stane událost, kterou by každý okamžitě řešil, on ji ovšem nechá vyšumět. K pachateli vedou docela jasné indicie, policisté jsou ovšem v tu chvíli až překvapivě naivní. Pochopil jsem, že je to všechno takto napsáno kvůli tomu, aby se mohl celý děj patřičně natahovat. Někomu to ovšem může zkazit požitek z jinak úžasné knihy.

V konečném hodnocení ovšem musím Rozsudek smrti hodnotit opravdu kladně. David Urban využívá své policejní praxe, přenáší ji do svých knih a díky tomu se vlastně stává tak trochu českým Dominikem Dánem. Troufal bych si dokonce tvrdit, že se v rámci detektivní žánru na domácí půdě řadí k tomu nejlepšímu. Jsem opravdu hodně zvědavý, do jakých hlubin temnoty duše nás zavede příště. 

Rozsudek 450

Rozsudek smrti

Autor: David Urban

Žánr: Detektivka, krimi

Vydal: Kalibr, 2021

Počet stran: 424

ISBN: 978-80-242-7631-1

Hodnocení: 90 %

www.knizniklub.cz/knihy/537776-rozsudek-smrti


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Igor Orozovič: Kdyby čeština byla mezinárodním jazykem, mohly některé české písničky být světovým hitem

IgorOrozovic 200Igor Orozovič, člen činohry Národního divadla v Praze a také zakladatel Cabaretu Calembour, uvedl na svém YouTube kanále sérii šesti videoklipů, kterou příhodně nazval Rébusongy aneb Poznávačky. Diváci mají za úkol uhodnout, o kterou če...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Doreen Virtue: Chci změnit svůj život, ale nemám na to čas

Chci zmenit svuj zivot200Je asi fádní psát o knihách Doreen Virtue, že jsou revoluční. Andělská psycholožka umírňuje a tohle je druhá kniha od ní, při které mám pocit celistvosti. A to i bez andělů. Opravdu fundované rady, preci...


Literatura

Na světě je spousta lidí, kteří touží být strojem

byt-tak-strojem 200V nakladatelství Práh vyšla zajímavá kniha Být tak strojem s podtitulem Putování mezi kyborgy, utopisty, hackery a futuristy, kteří řeší skromný problém lidské smrtelnosti.

 

...

Divadlo

Nekonečno snů Michala Nesvedy

nekonecno snu200Bez mučení přiznávám, že jsem v neděli vstupovala do Vinohradského divadla v Praze poněkud skepticky. První, čeho si ovšem k mému velkému překvapení všímám, je velké množství lidí, které se tu ten den sešlo. Hmatatelné napětí prostupuje ...

Film

Jiskřivá dokumentární tvorba

CT perex 1Stejně jako podzimní listí, tak i letošní nabídka dokumentární tvorby bude na stanicích České televize hýřit barvami. Tvůrci přichystali téměř dvě desítky dokumentárních a publicistických projektů tykajících se přírody, historie či životního stylu, ...