Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

Tisk

prodlouzena jizda 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Motto poměrně útlá knížka vzpomínek Václava Kopty s názvem Prodloužená jízda. Autor nás seznámí se svým dětstvím a rodinou, která ho formovala, ale podíváme se pod pokličku jeho profese a nahlédneme i do jeho rodinného života.



Václav Kopta (* 1965) je český herec a muzikant. Je synem textaře Pavla Kopty a vnukem básníka a překladatele Josefa Kopty. Od roku 1986 je stálým členem hudebního divadla Semafor. Popularitu mu v osmnácti letech zajistila role idealistického studenta ve filmu Sněženky a machři. Jako spoluautor se podílel na několika muzikálech a je autorem textů pro řadu populárních zpěvaček.

Na knize je sympatická už samotná obálka, jejíž grafickou úpravu má na svědomí studio Albatros Media, Zuzana Edlmannová. Jinak v knize najdeme hned několik ilustrací a za ty můžeme poděkovat autorovu bratrovi, Janu Koptovi. Je pěkné, že kniha vzpomínek a humorných situací zůstala v rodině.

Co mě na knize nejvíce překvapilo a přitahovalo k dalšímu čtení, to je vytříbený jazyk autora a lehkost, s níž komentuje rozličné zážitky a také to, že se nebojí udělat si sám ze sebe legraci. Vzpomíná na početnou rodinu, vyrůstání v Praze i důležitá místa svého dětství a vykřesává z minulých událostí úsměv na čtenářově tváři.

Jako ukázku tu mám kousek z kapitoly Mrazivé vzpomínky na Tetu Vydru a abych toto nezvyklé slovní spojení vysvětlila, jde o jeho nejlepšího kamaráda. Mou manželkou zvaný Velký učitel mě nikdy v životě nenudil a svou nevyzpytatelností mne dodnes nutí být stále ve střehu. Jeho výpady jsou výjimečně zákeřné, neočekávatelné a nemilosrdné. Pokud jde o společenské konvence, nikdy si s nimi nelámal hlavu a už od dětství se profiloval jako lehce asociální solitér, který si jde svou vlastní cestou a nebere přitom absolutně žádný ohled na okolí. Snad vám krátký úryvek ze strany 33 dokázal osvětlit, jakým jazykem autor vládne a proč je jeho kniha tak lákavá.

Prodlouženou jízdu určitě doporučuji všem čtenářům pro její lehkost a noblesu. Rozhodně nemusíte být skalním příznivcem pana Kopty, abyste v knize nalezli zalíbení. Také si myslím, že čtenáři určitě ocení jeho kultivovaný jazyk a milý humor.

prodlouzena jizda

Název: Prodloužená jízda
Autor: Václav Kopta
Žánr: memoáry, humor
Nakladatelství: Motto
Rok vydání: 2019, pevná vazba
Počet stran: 128
Hodnocení: 75 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/48840245/prodlouzena-jizda/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Publikace z edice České televize poradí, jak na cizí Slovíčka

slovicka perexŘeč člověka se skládá z mnoha slov. Nejvíce však mluvíme my, dospěláci a v očích dětí ne vždy srozumitelně. Občas jim musíme připadat jako bychom spadli z jiné planety. No posuďte sami : ekologie, globalizace, image, mystifikace, evakuace a ...


Literatura

Jónas - muž s nářadím

propast200V knihách se setkáváme s různými hlavními hrdiny. Američtí spisovatelé často píší o úspěšných obchodnících, právnících, lékařích, o obyčejném člověku už se tak často nedočteme. Za to na Islandu se obyčejnosti nebojí, a tak se v románu Nad propastí ...

Divadlo

Pravda versus lež: drama Mléčné sklo s Martinem Dejdarem uvede Divadlo MANA

mlecne sklo 200Světové premiéry napínavé hry Mléčné sklo v novém obsazení se konečně dočkají diváci v Divadle MANA v Praze-Vršovicích. Dramatický příběh s kriminální zápletkou plný zvratů ale i s dávkou humoru s Martinem Dejdarem v hlavní roli zde poprvé u...

Film

Festival japonského filmu EIGASAI 2022 vypukne 21. 2. v Kině Lucerna

eigasai 200Už 15. ročník japonského filmového festivalu Eigasai s podtitulem Ztráty a nálezy bude ve dnech 21. – 27. 2. hostit pražské Kino Lucerna. Letos představí zcela unikátní filmy a návštěvníkům znovu přinese také oblíbené workshopy, kde si budou moci sam...