Pozor: Za dveřmi tma

Pozor: Za dveřmi tma

Tisk

za dvermi tma 200V červnu vydalo nakladatelství Metafora debutový román Anne Bayleyové Za dveřmi tma, ve kterém odhalíte odvrácenou tvář na první pohled spořádaného a bohabojného amerického maloměsta. A to, co se uvidíte, se vám líbit rozhodně nebude!

 

Knižní debutantka

Anne Bailyeová (* 1995) se narodila v Bristolu, vystudovala tvůrčí psaní na Bath Spa University a chtěla se stát novinářkou, ale osud ji zavál do Colorada, kde začala pracovat ve Starbucks. V roce 2018 se vrátila do Velké Británie, zapsala se na kurz tvůrčího psaní a napsala thriller Za dveřmi tma, kde zúročila zkušenosti se životem na americkém maloměstě.

Společenský román

V městečku není co dělat, takže mejdan v lese přijmou všichni mladí s povděkem. Sedmnáctiletá kráska Abigail se ale právě tady ztratí a není k nalezení. Co se jí stalo? Odešla sama, s někým, nebo prostě a jednoduše utekla? Rozeběhne se policejní pátrání, ale hledá ji i její rodina a nejlepší kamarádka Ema. Toto zmizení dá do pohybu lavinu, která není k zastavení, a odkryje jak minulost roztodivných postaviček maloměsta, tak tvář města, která rozhodně není vábná a dotkne se celé řady aktuálních společenských témat.

Vítejte ve Whistling Ridge

kde kojoti přežvykují odhozené nedopalky cigaret a smečky kluků vyjí na měsíc.“, takto nám autorka hned na první stránce představuje zapadlé americké městečko v Coloradu, které je odříznuté od okolního světa a kultury, zapadlé mezi lesy a skalami zvanými Holé kosti. Co tady dělat, když tu zdechl pes? Lidi chodí monotónně do práce, aby vůbec měli na živobytí, ženušky v domácnosti poctivě drbají všechny okolo a v neděli všichni povinně naklušou do kostela, aby oslavovali boha? Dospělí lační po moci a penězích, skrze děti si chtějí splnit své vlastní tužby a mladí nevědí, jak se z tohoto začarovaného kruhu dostat. Podaří se aspoň někomu najít záchranu z tohoto pekelného místa?

Tady byste žít nechtěli

Na první pohled možná spořádané město s laťkovými ploty, kde se všichni znají, ale to je jen maska. Co se pod ní skrývá? Bigotství, které jde ruku v ruce s pokrytectvím, všudypřítomný rasismus a nechuť ke všemu neznámému a cizímu. Řádí zde homofobie, protože homosexualita na malém městě se prostě nenosí. Co tu máme dál, jakých neřestí jsme se ještě nedotkli? Namátkou to může být deprese ústící až v alkoholismus, který nám prezentuje jedna z hlavních postav a my tak můžeme nahlédnout do psychiky dospívající Emy, která řeší problémy skleničkou. A není jediná, kdo se léčí alkoholem. Jak ale vyléčit nespokojenost se životem?

Debut roku

Za dveřmi tma je výborně napsaná kniha nadupaná těžce stravitelnými tématy, které rezonují v dnešní společnosti, takže se to nečte úplně lehce. Ale o to jde, ne? Aby příběh vyvolával emoce. A mně se vařila krev, když jsem hltala stránky o popisované pokrytecké společnosti. Pokud hledáte společenský thriller, který nastavuje zrcadlo, a odhaluje syrovost jednoho maloměsta, tato kniha vás dostane.

za dvermi tma

Název: Za dveřmi tma
Autor: Anna Bailey
Žánr: román
Originální název: Tall Bones (2021)
Nakladatelství: Metafora
Rok vydání: 2021, pevná vazba
Počet stran: 344
Hodnocení: 95 %

https://www.grada.cz/za-dvermi-tma-11525/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Lars útočí ve jménu syna a otce

lars utoci perexTřetí knížka o soukromém očku Larseho jehož pravé jméno je záhadné jako autor Daniel Gries sám. Stále miluje i kritizuje Metallicu, mlátí ve sklepě do bicích, vysedává jako spolumajitel v baru ve společnosti své oblíbené značky a...


Literatura

Příběh o válce v americkém stylu

svetla perexV našem kulturním magazínu poměrně často uveřejňujeme recenze na příběhy z druhé světové války, ať už ty reálné ve formě memoárů nebo ty, které se odehrály (pouze) ve fantazii autora. Anthony Doerr si ve svém románu pohrává s tím, jak se mohl...

Divadlo

Milostný příběh prokletých básníků v podání Matěje Stropnického a Daniela Krejčíka

foto La fabrika perexPoutavou výukou dějepisu je divadelní hra Úplné zatmění, kterou má na programu pražská La fabrika. Divoký život dvou přátel a milenců je totiž příběhem prokletých básníků Paula Marie Verlaine (30. března 1844 Mety – 8. ledn...

Film

Začalo natáčení filmu ROK VDOVY o skládání rozbitého života

Rok vdovy Pavla Beretova small 02V polovině července začala režisérka Veronika Lišková natáčet svůj první celovečerní hraný film ROK VDOVY podle scénáře Eugena Lišky. V hlavních rolích filmu se představí Pavl...