Silný válečný příběh inspirovaný skutky Nicholase Wintona

Silný válečný příběh inspirovaný skutky Nicholase Wintona

Tisk

 Dítě na nástupišti 100Dítě na nástupišti britské autorky Gill Thompson nabízí fiktivní zápletku odehrávající se zejména během druhé světové války, v níž najdete řadu skutečných míst, osob i událostí. Podíváte se do koncentračních táborů, okupované Prahy i o něco bezpečnější Británie.

Po většinu čtení budete mít možnost sledovat dvě dějové linky, které se ovšem díky některým postavám navzájem propojují. Na jedné straně je mladá židovská dívka Eva, její manžel Josef a dcera Miriam. Tato rodina bydlí v pražské čtvrti Josefov a příchod války pro ni znamená zejména velký strach o malou dceru. Eva se ji rozhodne poslat do Anglie, kde by mohla být více v bezpečí.

A potom tu máme Pamelu, jejího manžela Hugha a syna Willa, kteří žijí v Londýně. Oproti pražské rodině jsou o poznání bohatší a válka se jich vlastně přímo nedotýká, dokud Will nenastoupí k RAF, díky čemuž mu hrozí velké nebezpečí. Pamela nachází „náhradu“ v malé židovské dívce, která patří mezi dětské uprchlíky z okupovaných zemí.

Čtenář se tedy pohybuje zejména mezi těmito dvěma rodinami, přičemž větší důraz je kladen na ženské zástupce - Evu a Pamelu. Poznáte jejich minulost, životní názory, strachy a koníčky. U Pamely je to především charitativní činnost, u Evy zase hudba. Ostatně právě muzikální sféra patří mezi důležité součásti celé zápletky.

Zajímavý je i pohled na odlišnou atmosféru v Československu a Británii. Zatímco naši zem přímo okupovali nacisti, v Anglii je situace alespoň z počátku přecijen rozdílná a zdánlivě klidnější. Stav v obou zemích pozorujete od prvních náznaků války až po její vrchol.

Samotná zauzlení má jako předlohu skutečný útěk židovských dětí v takzvaných Kindertransportech z okupované Evropy do Londýna, za kterými stál později velice známý muž Nicholas Winton. Nejedná se však o jedinou inspiraci reálnými událostmi. Podíváte se i do Terezína a zúčastníte se zkoušení her Brundibár a Rekviem nebo natáčení filmu Vůdce daroval židům město.

Hlavním posláním knihy je ovšem vyjádřit emoce spojené s odloučením od dětí a obrovským nebezpečím, které jim hrozilo. Budete se moci vcítit do matek, kteří o svých dětech nic nevědí. Ani jestli jsou ještě naživu. Podobně jako v mnoha jiných titulech z prostředí druhé světové války je i tento plný bolesti a žalu.

Celý děj je velice zajímavě propojen a nabízí úžasný příběh, který je v tomto případě fiktivní. Neznamená to ovšem, že by se nemohl stát. Během nacistického řádění a následného konce války se odehrávaly opravdu neskutečné věci, některé končily dobře, jiné bohužel tragicky.

Podíváte se i do poválečných let, nakouknete k norimberskému procesu a budete svědky dojemných setkání i velice smutných ztrát. Celý román je velice čtivý a nabízí řadu zajímavých faktů upravených do beletristické podoby. Určitě bych ho doporučil i ženám, jimž zapůsobí na jejich mateřské city a nabídne velice silný zážitek.

Dítě na nástupišti rozhodně patří k románům, které si mohou získat pozornost nejen zajímavou formou vyprávění, ale i svou poučností. Vlastně v něm můžete být svědky mnoha důležitých momentů a míst. Poznáte život těsně před válkou, koncentrační tábory nebo poválečné obnovování systému. Ale především budete svědky velkých dramat, jež v této době zažívali miliony lidí po celé Evropě.

Dítě na nástupišti 450

Dítě na nástupišti

Autor: Gill Thompson

Žánr: Historický román

Nakladatelství: Ikar

Edice: Světový bestseller

Rok vydání: 2021

Počet stran: 336

Hodnocení: 95 %

www.knizniklub.cz/knihy/459260-dite-na-nastupisti


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor o nové desce i nenávisti v rohlíku s Xindlem X

Písničkář Ondřej Ládek alias Xindl X momentálně chystá novou desku s půvabným názvem Láska. V tomto rozhovoru se o ní dozvíte různé zajímavosti. Xindla X také můžete vidět naživo v rámci jeho jarního turné, v nejbližší době například v pátek 30.3. na Rampě v Mariánských Lázních nebo ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Věda v kostce

veda v kostce 200Nakladatelství Universum jednoduše umí vydávat vynikající encyklopedie, o tom žádná! Edice ..v kostce nabízí již několik pozoruhodných titulů a v srpnu ji doplnila neméně interesantní publikace Věda v kostce.


Literatura

„Jmenuji se Maryte a jsem katolička“ – slova, která mohou zachránit život

jmenujisemaryte perexNa začátku roku 1946 ve Východním Prusku vládnou tvrdou rukou vítězní Rusové. Berou si, co chtějí, a tyranizují původní německé obyvatelstvo. Malá Renata, její maminka, teta a sourozenci museli opustit hezký dům, kteří zabral...

Divadlo

Nechte se očkovat Shakespearem a léto bude fajn!

shakespeare boure 200Užijte si léto ve společnosti anglického divadelního génia a těch největších českých hereckých hvězd. Předprodej Letních shakespearovských slavností startuje 4. května 2021 na www.shakespeare.cz a v síti Ticketmaster. Generáln...

Film

Zapomenutá žánrovka Ozvěny mrtvých se připomíná na DVD

ozveny 200Konec devadesátých let minulého století byl ve filmovém světě bohatý na různé žánrovky, které v poslední dekádě opravdu hrály takřka prim, a byl po nich velký divácký hlad.

...