Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně
Kultura21.cz

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola kuchařského umu. Francouzská kuchyně je mistrný koncert sám o sobě a Julia Childová a Simone Becková rozebraly všechny nástroje do poslední součástky a ukazují čtenáři zákulisí všech těch neuvěřitelně propracovaných i jednoduchých kulinářských postupů s takovou péčí, že máte pocit, že jí stojíte po boku.

 


Stačí několik stránek a budete mít hlavu jak balón. Jak po podrobné exkurzi ve francouzské kuchyni v luxusní restauraci.
„Jaké štěstí mají dnešní kuchaři a kuchařky, že si mohou koupit kuře již naporcované. Na stehýnkách si pochutnávají ti, kdo mají rádi tmavé maso, vyznavači bílého si dopřejí prsíčka, z křidélek připraví báječné chuťovky k zakousnutí labužníci s nižším rozpočtem.“
„Kvalitní mladá slepice, zakoupená na dobrém farmářském trhu, má být 10 – 12 měsíců stará. Je-li tomu tak, pošírovaná v bílém víně vám vyjde vskutku báječně. Připravíte ji podle předchozího základního receptu s následujícími mírnými úpravami.“
„Telecí si žádá nádivku, jak by řekli Britové. Zde vám představíme typický pokrm francouzské grande cuisine, jemnou nádivku z vepřového, telecího, lanýžů, foie gras a koňaku. Jedná se o telecí plátky marinované ve víně s lanýži, které proložíte nádivkou a svážete dohromady jako pečeni. Podušení ve vývaru a aromatické zelenině dá vzniknout fantastické omáčce, v níž se snoubí všechny luxusní chutě. Je to skutečně ideální jídlo k pohoštění úzkého kroužku vašich nejlepších přátel a volá po tom nejlepším Bordeaux z oblasti Médoc a té nejkvalitnější zelenině. Maso na míse můžete obložit šťouchanými bramborami (str. 485) a samostatně k němu podávat třeba dušený špenát, brokolici na smetaně (str. 416), dušenou čekanku či hlávkový salát anebo pouze čerstvý hrášek s máslem.“

franc


Hladivé jako babiččina kuchařka nebo Nigella Lawson
Omlouvám se za tak strmý a jednoznačný soud, ale tato kniha mne zasáhla do srdce. Miluju tyhle styly ladivě a hladivě psané, z nichž máte pocit, že k vám promlouvá někdo, pro koho je jídlo smyslem života a své prožitky zažívá veskrze skrze vůně, chutě a smyslové rozkoše. Tohle parádně umí Nigella Lawson a já si jsem jistá, že Julia Childová je francouzská „Nigella“, která vůbec v ničem nezůstává pozadu, ba až – s ohledem na preciznost a hlubší tématiku – Nigellu v mnohém předčí. Nebo je to snad Simone Becková? Často jsem přemýšlela, která z nich vlastně stojí za tím jiskrným nábojem každého slovíčka a každé věty… Dámám se to opravdu povedlo! Čtivá učebnice toho nejluxusnějšího vaření a to se netýká vždy jen ingrediencí, ale především rafinovaných způsobů přípravy: od pošírování masa po výrobu zmrzlin, vrstvené dezerty, dozvíte se, jakou pánev na co používat, jak nakrájet lilek, jak pracovat s dýní, jak rafinovaně připravit dezerty z lístkového těsta a tuto kapitolu doprovází třeba mimořádný recept na mandlový krém pečený ve francouzském lístkovém těstě.
No prostě je to čtení na dlouhé, předlouhé večery, u kterých vás bude stoprocentně honit mlsná. Je to opravdu jedna z nejvydařenějších knih na kuchařské téma, protože snoubí nejen mnoho receptů, ale i praktické informace pro začínající i zkušené hospodyňky navíc způsobem, který vyloženě ponouká k tomu je vyzkoušet.
Pobaví, potěší, pohladí a nakonec opravdu půjdete a zkusíte si tu pošírovanou slepici v bílém víně. Nebo třeba slané košíčky, birošky nebo croissanty. Protože to díky této knize budete vnímat jako čirou radostnou výzvu!
To dokážu a zažiju stejnou radost, jakou zažívala autorka při tom, když tyto recepty připravovala pro tuto knihu.
Julia Childová a Simone Becková tímto představují druhé pokračování svého předchozího dnes již klasického díla, kterého se třeba v Americe prodalo přes milion výtisků. Po vydání své první knihy dále bádaly v oblasti kulinářských rozkoší a v této knize přináší nejen tradiční recepty, ale i regionální speciality francouzské kuchyně. Vařily, radily se, ochutnávaly – a vzniklo tak dílo, které vám umožní okusit klasické francouzské chutě nebo si nostalgicky zavzpomínat na své vlastní ve Francii strávené časy…Jasné a prověřené návody jsou psány čtivou formou a doplněné četnými kresbami. Bon appétit!


Název: Umění francouzské kuchyně (Mastering te Art of French Cooking Wolume Two)
Autor: Julia Child, Simone Beck
Žánr: kuchařka, naučně populární
Nakladatelství:  Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 727
Hodnocení:     100%            

Zdroj foto: Jota, Renata Petříčková
Odkaz na web: www.jota.cz 


 

Pro dobrou náladu...

Přihlášení



Soutěže

Pyrografie aneb antistresové tvoření pro milovníky dřeva

V nakladatelství Grada vyšla kniha Vypalování do dřeva aneb Pyrografie pro každého, která potěší každého kreativně založeného milovníka dřeva.
Grada

Třešně v rumu jsem zhltla jako malinu

V nakladatelství Cosmopolis vyšla kniha novinářce Michaele Janečkové s názvem Třešně v rumu, která pojednává o její cestě na Kubu.
Cosmopolis (Grada)
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Zámek Dačice

dacice 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašidlům a představíme pár muzeí....

Hledat

Anketa

Pomalu nastává čas dovolených. Kde byste tu svou nejraději strávili?
 

O čmelácích vážně i nevážně

V nakladatelství Kazda vydali další knihu přírodovědce Dava Goulsona. Po Divočině v zahradě přichází Návrat čmeláků.
Kazda

Z archivu...

Čtěte také...

Jak dlouho nás Gaia ještě snese na svém povrchu?

mizejici tvar gaiiSpíše od autorů sci-fi bychom očekávali myšlenku, že celá planeta se může chovat jak jeden olbřímí organismus, po nekonečnou dobu trpělivý a vyčkávavý, ale nikoli bezbřeze tolerantní. V okamžiku, kdy se bude cítit ohrožený, dokáž...


Literatura

Pema Chödrön: Žít s lehkostí

zit s lehkosti 200Je těžké přijímat dynamičnost života, tvrdí autorka. Ve skutečnosti tím má na mysli, že je nutné se naučit přijímat život především tím, že je NEJISTÝ. Že v něm jen velmi těžko najdeme klid, oázy klidu – a když ano, tak jen dočasně. ...

Divadlo

Nemusí to znamenat nic, ale mohlo by!
ImageKlidné vody vyšetřovací stanice rozčeří krátký telefonát oznamující záhadnou vraždu u Betlémáku. Parta z kriminálky Aneňák jde do akce! Divadlo Na zábradlí uvedlo poblázněnou krimi-komedii autora Egona Tobiáše...

Film

Reportérka

repor 200Reportérka (2015)  je nová televizní minisérie České televize, která se od 1.února 2015 vysílala v České televizi na Čt1 vždy od 20 hodin. Tři díly daly nahlédnou do prostředí novinářské profese. Jednotlivé díly líčí pokaždé zajímavý příběh podle skute...