Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

Julia Childová, Simone Becková: Umění francouzské kuchyně

franc200Nadčasová kniha o vaření, tvrdí o ní recenzenti z celého světa. Osobně mi kniha nejvíce připomněla staré dobré kuchařky mé babičky. Dneska už jsou  jejich zažloutlé listy dávno rozpadlé, ale ona jednoduchá úprava. Milí drazí, tady to je vysoká škola kuchařského umu. Francouzská kuchyně je mistrný koncert sám o sobě a Julia Childová a Simone Becková rozebraly všechny nástroje do poslední součástky a ukazují čtenáři zákulisí všech těch neuvěřitelně propracovaných i jednoduchých kulinářských postupů s takovou péčí, že máte pocit, že jí stojíte po boku.

 


Stačí několik stránek a budete mít hlavu jak balón. Jak po podrobné exkurzi ve francouzské kuchyni v luxusní restauraci.
„Jaké štěstí mají dnešní kuchaři a kuchařky, že si mohou koupit kuře již naporcované. Na stehýnkách si pochutnávají ti, kdo mají rádi tmavé maso, vyznavači bílého si dopřejí prsíčka, z křidélek připraví báječné chuťovky k zakousnutí labužníci s nižším rozpočtem.“
„Kvalitní mladá slepice, zakoupená na dobrém farmářském trhu, má být 10 – 12 měsíců stará. Je-li tomu tak, pošírovaná v bílém víně vám vyjde vskutku báječně. Připravíte ji podle předchozího základního receptu s následujícími mírnými úpravami.“
„Telecí si žádá nádivku, jak by řekli Britové. Zde vám představíme typický pokrm francouzské grande cuisine, jemnou nádivku z vepřového, telecího, lanýžů, foie gras a koňaku. Jedná se o telecí plátky marinované ve víně s lanýži, které proložíte nádivkou a svážete dohromady jako pečeni. Podušení ve vývaru a aromatické zelenině dá vzniknout fantastické omáčce, v níž se snoubí všechny luxusní chutě. Je to skutečně ideální jídlo k pohoštění úzkého kroužku vašich nejlepších přátel a volá po tom nejlepším Bordeaux z oblasti Médoc a té nejkvalitnější zelenině. Maso na míse můžete obložit šťouchanými bramborami (str. 485) a samostatně k němu podávat třeba dušený špenát, brokolici na smetaně (str. 416), dušenou čekanku či hlávkový salát anebo pouze čerstvý hrášek s máslem.“

franc


Hladivé jako babiččina kuchařka nebo Nigella Lawson
Omlouvám se za tak strmý a jednoznačný soud, ale tato kniha mne zasáhla do srdce. Miluju tyhle styly ladivě a hladivě psané, z nichž máte pocit, že k vám promlouvá někdo, pro koho je jídlo smyslem života a své prožitky zažívá veskrze skrze vůně, chutě a smyslové rozkoše. Tohle parádně umí Nigella Lawson a já si jsem jistá, že Julia Childová je francouzská „Nigella“, která vůbec v ničem nezůstává pozadu, ba až – s ohledem na preciznost a hlubší tématiku – Nigellu v mnohém předčí. Nebo je to snad Simone Becková? Často jsem přemýšlela, která z nich vlastně stojí za tím jiskrným nábojem každého slovíčka a každé věty… Dámám se to opravdu povedlo! Čtivá učebnice toho nejluxusnějšího vaření a to se netýká vždy jen ingrediencí, ale především rafinovaných způsobů přípravy: od pošírování masa po výrobu zmrzlin, vrstvené dezerty, dozvíte se, jakou pánev na co používat, jak nakrájet lilek, jak pracovat s dýní, jak rafinovaně připravit dezerty z lístkového těsta a tuto kapitolu doprovází třeba mimořádný recept na mandlový krém pečený ve francouzském lístkovém těstě.
No prostě je to čtení na dlouhé, předlouhé večery, u kterých vás bude stoprocentně honit mlsná. Je to opravdu jedna z nejvydařenějších knih na kuchařské téma, protože snoubí nejen mnoho receptů, ale i praktické informace pro začínající i zkušené hospodyňky navíc způsobem, který vyloženě ponouká k tomu je vyzkoušet.
Pobaví, potěší, pohladí a nakonec opravdu půjdete a zkusíte si tu pošírovanou slepici v bílém víně. Nebo třeba slané košíčky, birošky nebo croissanty. Protože to díky této knize budete vnímat jako čirou radostnou výzvu!
To dokážu a zažiju stejnou radost, jakou zažívala autorka při tom, když tyto recepty připravovala pro tuto knihu.
Julia Childová a Simone Becková tímto představují druhé pokračování svého předchozího dnes již klasického díla, kterého se třeba v Americe prodalo přes milion výtisků. Po vydání své první knihy dále bádaly v oblasti kulinářských rozkoší a v této knize přináší nejen tradiční recepty, ale i regionální speciality francouzské kuchyně. Vařily, radily se, ochutnávaly – a vzniklo tak dílo, které vám umožní okusit klasické francouzské chutě nebo si nostalgicky zavzpomínat na své vlastní ve Francii strávené časy…Jasné a prověřené návody jsou psány čtivou formou a doplněné četnými kresbami. Bon appétit!


Název: Umění francouzské kuchyně (Mastering te Art of French Cooking Wolume Two)
Autor: Julia Child, Simone Beck
Žánr: kuchařka, naučně populární
Nakladatelství:  Jota
Rok vydání: 2015
Počet stran: 727
Hodnocení:     100%            

Zdroj foto: Jota, Renata Petříčková
Odkaz na web: www.jota.cz 


 

Přihlášení



Soutěže

Zrození hrdinů na ostrově Socci

Dobrodružný pohádkový příběh ze současnosti vypráví o zlovolném diktátorovi Pepinovi, který chce ovládnout svět. S pomocí generálů a celého vojska kuje své dobyvatelské plány, vyhlašuje okolním státům a jejich panovníkům válku. Zarazí někdo jeho řádění? Nakladatelství Omar el Karib

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Ožehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psychologicky laděné thrillery. Tentokrát zvolila opravdu silný námět. Jedenáctiletou Eriku začne sexuálně zneužívat otec a matka před tím zavírá oči. Dá se žít s touto trýznivou zkušeností? Platí i zde, že zlo plodí další zlo? Nakladatelství MaHa
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Rozhovor

Velký rozhovor s tanečnicí Laterny magiky Pavlínou Červíčkovou nejen o Human Locomotion!

cervickova pavlina 200U příležitosti premiéry inscenace Human Locomotion, která vznikla v únoru na Nové scéně Národního divadla pod hlavičkou souboru Laterny magiky, jsme se rozhodli podívat na t...

Hledat

Videorecenze knih

Láká vás včelařství? Pak si nenechte ujít tuto audioknihu

V nakladatelství Kazda vyšla po knize i audioverze titulu Srdce včely má pět komor s podtitulem Jak jsem se stala včelařkou od autorky Helen Jukes. Nakladatelství Kazda

Z archivu...

Čtěte také...

Milenka mého muže: Promyšlený návod, jak se zbavit té druhé…

MilenkaMehoMuze perexOstravské nakladatelství Domino v těchto dnech svým příznivcům naservírovalo další příběh z edice Inteligentní romány pro inteligentní ženy. Na svědomí ho má britská spisovatelka Lucy Dawson, které v České republice kniha vychá...


Literatura

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Divadlo

Děvky od Arbesa, herecký nářez v podzemí

arb 200Pokud máte pro strach uděláno, jděte se podívat do podzemí Švandova divadla na pražském Smíchově. Petra Hřebíčková a Zuzana Onufráková se v prostorách alternativního Studia proměňují v dračice, které maj...

Film

Profil: Satjádžit Ráj (1921-1992)

satyajit perexTématem letošního ročníku zlínského festivalu Culturea byla kultura indická, se kterou se návštěvníci mohli blíže seznámit např. během tanečních hodin inspirovaných Bollywoodem, tedy indickou „továrnou na sny”. Indická kinematografie, to ale...