Hyperkorektní román o záhadné nemoci

Hyperkorektní román o záhadné nemoci

Tisk

psanci perexZhýralá rocková hvězda. Hluboce věřící rozhlasový moderátor. Zostuzený vědec. Dívka, která je možná poslední nadějí lidstva. Když se Shana jednoho dne vzbudí, zjistí, že její mladší sestřička trpí zvláštní nemocí. Je náměsíčná, není možné ji vzbudit a míří k cíli, který zná jen ona sama.

 


Shana a její sestra nejsou jediné, které mají tuto zkušenost. Náměsíčnost se jako mor šíří celou Amerikou a brzy se na tajemnou pouť vydává celý zástup nemocných. Kromě Shany je doprovázejí i další lidé, kteří jsou odhodláni chránit během cesty své přátele a příbuzné. Co když je však strach z epidemie větším problémem než epidemie samotná? Je možné nakažené nešťastníky zachránit nebo je jejich vyhlazení jediným možným řešením?


Sci-fi román Psanci vyšel v Nakladatelství Laser-books a napsal ho americký spisovatel Chuck Wendig, který kromě knih píše o scénáře k filmům a PC hrám. V roce 2017 vyšla v českém překladu jeho kniha Nuly.

Hyperkorektnost jako sci-fi


Kniha Psanci zaujme především svým námětem. Epidemie náměsíčnosti a tajemství, které s ní souvisí, postapokalyptický svět, netradiční hlavní hrdinové a příslib ničivého konfliktu, to všechno vytváří poutavý mix, kterému lze jen těžko odolat. Když se k tomu všemu připočte i poutavý a čtivý styl psaní, měla by být výsledkem kniha, která nabídne strhující příběh, propracovaný svět, znepokojivou atmosféru a otázky vybízející k zamyšlení. Tak to ale bohužel není.


Autor nabízí nezáživný černobílý příběh, v němž je celá zápletka o záhadné nemoci odsunuta na vedlejší kolej. Místo ní se řeší nekonečné náboženské úvahy a otázky, barva kůže jednotlivých postav a politická situace, která přesně kopíruje situaci v Americe. Text vyznívá tak, jako by autor z každé strany křičel: „Já jsem tak chytrý, já mám ten správný názor!“ Jako by úplně zapomněl, že píše sci-fi.

Uspokojivý a logický závěr to nezachrání


Kdyby společenské problémy, na které se snaží upozornit, podal nevtíravě a bez naivních představ o světě, kde je přesně určeno, kdo je dobrý a kdo špatný, mohl svému příběhu dodat hloubku. Místo toho kniha působí jako hyperkorektní manifest, který zcela ignoruje fakt, že vznik společenských problémů způsobuje kombinace různých faktorů a že jejich řešení není nikdy jednoduché.


Změna v monotónním a opakujícím se vyprávění přichází přibližně v poslední čtvrtině, kdy se konečně odhalí myšlenky Náměsíčníků. Závěr je uspokojivý a logický, ale celkový dojem z knihy už nezachrání.

psanci

PSANCI
Autor: Chuck Wendig
Originální název: Wanderers
Překlad: Daniela Orlando
Žánr: sci-fi
Vydáno: Laser-books, 2021
Počet stran: 752

Hodnocení: 30 %


www.knizniklub.cz/knihy/424495-psanci


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ondrej Kandráč a Kandráčovci: Už jedenásť rokov s Alexandrovcami

Kandracovci perexS Alexandrovcami je to v poradí už siedmy a záverečný koncert, ktorý sme na Slovensku odohrali Je nám veľkou cťou, že sme mohli byť ich predkapelou. Hrali sme s nimi všade okrem Humenného. Najskôr sme mali koncert pol hodinu pred ich ko...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

K literatuře lze přistupovat různě

niceni pruvodce literarni teorii 200Od pradávna se přemýšliví mudrci pokoušeli vysvětlit podstatu literárního díla. Někdy spřádali normativní požadavky a očekávali, že se jimi budou umělci řídit, jindy naopak vycházeli ze stávajícíc...


Literatura

DVOJRECENZE: Tři vteřiny

Tri vteriny 200Stačí tři vteřiny zachránit život Paule?
Před časem vzbudila pozornost kniha Milénium švédského spisovatele Stiega Larssona. S neméně strhujícím románem přichází ke čtenářům i švédská sp...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede poetickou komedii Happy End. Dlouholetý pár v ní ztvární Bohdana Pavlíková s Lubošem Veselým

Happy End 200Poetickou komedii Happy End zvoucí diváky na návštěvu bytu dlouholetých manželů uvede Švandovo divadlo v Praze. Režisérem a spoluautorem inscenace je Daniel Hrbek, ředitel smíchovské scény, premiéra se uskuteční 25. března ve Studiu Švandova di...

Film

Jaká je cena bezpečí? Na to se bude ptát dvacátý pátý ročník festivalu Jeden svět

jeden svet 200Zdá se, jako by současným světem otřásala jedna krize za druhou. Válka na Ukrajině, energetická krize i změny klimatu. To vše jsou témata, která Jeden svět nemůže přehlížet. Festival každoročně přináší do kin desítky dokumentárních filmů o lids...