Cesta jako terapie, při které foukneš do pěny...

Cesta jako terapie, při které foukneš do pěny...

Tisk

fouknes do peny perexNová knížka Radky Třeštíkové může pomoci lidem, kteří za sebou táhnou různá trápení, nevyřešené problémy nebo nevyjasněné vztahy. Návod na to, jak vše dostat ze sebe, může být cesta. Jakákoli!

 


Přesně tak se zachová hrdinka knihy Foukneš do pěny, která po krachu letitého manželství nastartuje auto a vydá se na cestu Evropou, přičemž nemá žádný jasný plán. Vlastně má - srovnat si myšlenky.  Setkává se s různými osudy. Pokračuje dál a dál. Navzdory tomu, čím si prošla, působí silně.


Během své pouti přirozeně přemýšlí především nad svým zničeným manželstvím. "Věty o společném soužití, rodině a výchově dětí zněly z jeho úst jako rozkaz," vzpomíná na oddávajícího, který kdysi ono manželství stvrdil.


"Dnes už jsem si jistá, že největším problémem toho, že jsme se s Josefem vzali, bylo to, že jsme to dodrželi do puntíku, skutečně jsme se vzali, ne přímo v ten příjemně teplý dubnový den, ale v průběhu všech následujících let, sebrali jsme se jeden druhému, postupně a nenápadně, a v domnění, že si patříme, jsme si s tím druhým  dělali, co se nám zachtělo," přemítá hlavní hrdinka.


"Občas si říkám, že znám Josefa mnohem líp než samu sebe, že přesně vím, co chce, co má dělat a jak má žít, a děsí mě fakt, že ho zoufale potřebuju k tomu, aby mi řekl, jak mám žít já. Protože to nevím," dodává.


Co na cestě zažije, s kým se setká, kam až se vrátí v myšlenkách a k čemu dojde, nelze shrnout do zkratky, protože každá by byla zkreslující. Je to vskutku psychologická sonda do duše a nelze se divit, že Radka Třeštíková je současnou tuzemskou nejčtenější autorkou, neboť píše o tom, čím se plno lidí vnitřně zabývá.  Jak říká hrdinka: "Nakonec všichni dojedeme tam, kam směřujeme."

fouknes do peny

Foukneš do pěny
V roce 2020 vydalo nakladatelství Motto ve společnosti Albatros Media a. s.
Autorka: Radka Třeštíková
Odpovědná redaktorka: Lenka Tréglová
Jazyková redaktorka: Helena Varšavská
Návrh obálky: Daniel Špaček
Grafická úprava a sazba: Veronika Kopečková
Technická redaktorka: Monika Chomiaková
Vytiskla CPI Moravia Books s.r.o.
ISBN 978-80-267-1802-4


Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Originální kapela The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let

The Yellow SocksMilan Cyrus hraje nestárnoucí hity. Nezajímá ho moderní hudba, ale evergreeny. Se svou kapelou The Yellow Socks tvoří vlastní songy ve stylu 50. let a vystupují v kostýmech, které evokují tehdejší dobu. Co na sebe te...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Marissa Meyer přichází s válkou Renegátů a anarchistů

42774042

Další příběh o maskovaných superhrdinech dostal název Renegáti a na svědomí ho má oblíbená autorka Marissa Meyer. Tentokrát ovšem nečekejte žádného Supermana nebo Batmana, ale vlastně puberťáky s mocí ovládat svět.

...

Literatura

Jsi tam?

jsi tam200V květnu vyšla v nakladatelství Cosmopolis kniha o hledání lásky Jsi tam? od autorky Dolly Alderton. Sledujeme rok v životě dvaatřicetileté Niny, nejen hledání lásky, ale i kolotoče ostatních vztahů.

...

Divadlo

Jubilejní 10. ročník festivalu Dokořán ukáže mnoho tváří hudebního divadla

dokoran 200Vážení příznivci hudebního divadla, festival Dokořán pro hudební divadlo se již stal tradiční divadelní třešinkou na závěr sezóny a také letos před vás předestře rozmanitou paletu pozoruhodných uměleckých počinů a nabídne vám odborně s pečlivostí vo...

Film

Nový film BUKO režisérky Alice Nellis se představuje v upoutávce a na plakátu

Buko 200Nový film Buko režisérky a scenáristky Alice Nellis bude mít v kinech premiéru 29. září a nyní se představuje pomocí upoutávky a filmového plakátu. Tato komedie vypráví o tom, že štěstí přeje připraveným a taky těm, kteří se svému strachu dokážou postavit...