Kdo jsou Dcery čarodějného vrchu?

Kdo jsou Dcery čarodějného vrchu?

Tisk

Dcery carodejneho vrchu, perexČarodějnictví je opředeno tajemstvím, vědomostmi, ale i temným obdobím v dějinách lidstva. Hony na čarodějnice. Sledování, předsudky, udávání, strach a hrůza. Ženy pálené na hranicích. Dnes nad takovým chováním mocných vrtíme hlavou a nechápeme, kde se ta nenávist vzala. Třeba nám Dcery čarodějného vrchu toto tajemství pomohou alespoň o kousek rozplést.

Kdyby ty dcery byly z jakéhokoliv jiného vrchu, nejspíš by mne tahle knížka minula. Ale čarodějnický vrch? To už zní zajímavě. A v okamžiku, kdy si přečtu oficiální anotaci nakladatelství Jota, je rozhodnuto. Tento román, inspirovaný skutečnými událostmi si rozhodně chci přečíst.

„Jak velký je rozdíl mezi soumrakem a svítáním? Jak tenká je hranice mezi skutkem milosrdným a silou nečistou? A jak ostrá je čára mezi tímto a jiným světem?

Bess Southerns, přezdívaná také matka Demdike, to odjakživa uměla se zvířaty, dovedla je slovem snadno uklidnit a také dobře znala sílu léčivých bylin. Patří zkrátka mezi obdařené. Uživit sebe a dceru se třemi dětmi není lehké, nouze klepe na dveře co chvíli, a za pomoc druhým, za uzdravení nemocného člověka či zchromlé kravky člověk vždycky kus chleba domů přinese. A obdařenost se dědí, koluje potomstvu v krvi, a je na každém z nich, k jakým úmyslům chtějí své schopnosti užívat, zda k dobrodiní či odplatě, a zda je vůbec užívat chtějí…

Román spisovatelky Mary Sharrattové je inspirován čarodějnickými procesy v anglickém Lancashire v roce 1612, které vyvrcholily devíti popravami. Celým příběhem se nese otázka, zda některá obvinění z čarodějnictví mohla být oprávněná. Sharrattová v příběhu dovedně snoubí historická fakta s moderní psychologií a barvitým líčením běžného života chudých lidí, jejichž jediná naděje na lepší budoucnost spočívá v jejich „obdařenosti“, tedy ve schopnostech, jež jedni považují za svaté a druzí za nečisté. Děj se postupně přesouvá z přírody, statků a vesnic do sídel vrchnosti, do žaláře i na popraviště, spěje k nevyhnutelnému závěru, ale přesto dál vyjadřuje naději v podobě nezdolných ženských charakterů, v podobě matek a dcer, jež dokážou milovat, soucítit i odpouštět.“

Nebudu vás napínat a hned vám prozradím, že se Dcery čarodějného vrchu zařadily k tomu nejlepšímu, co jsem v poslední době četla. S britskou autorkou Mary Sharratt jsem měla tu čest poprvé a hned jsem si styl a formu jejího psaní naprosto zamilovala. Ač smutné a děsuplné téma, knížka je napsána s lehkostí a čte se úplně sama.

Začátek celého románu rozehrává Bess, babička naší hlavní hrdinky Alizon. V úvodní části knihy mi vypráví příběhy svého života. Cítím se jako bych seděla s přítelkyní a ona mne provázela svými vzpomínkami. Jeden okamžik střídá druhý a dohromady tvoří ucelenou skládanku. Prostřednictvím Bess poznávám život chudých lidí britského venkova začátku 17. století. Poznávám i Bess samotnou, její nadání a její rodinu.

S další kapitolou už Bess ustupuje do pozadí a hlavního slova se ujímá Alizon Device. Vyprávění najednou dostává dynamičtější ráz a plyne spolu s časem. Alizon zdědila Bessiin dar umění léčit. Sice se toto nadání snaží využíval, ale není z toho zrovna nadšená. Chudoba rodiny jí ovšem nedává moc na vybranou. A pak se jednoho dne stane chyba. Omyl, za který budou pykat všichni její milovaní.

Nad rodinou se stahují mračna inkvizice a čarodějnický proces je na světě. Tady se už tak ponurý příběh dostává do ještě temnějších hlubin. Útrpná cesta do Lancasterského vězení a čas strávený za jeho zdmi je noční můra, kterou by asi nikdo nechtěl zažít.

Když si uvědomím, že celý tento příběh popisuje reálné události, mrazí mne v zádech. Moc byla je a bude vždy velmi silnou zbraní.

Mary dala celé knize velmi reálnou atmosféru. Mám pocit, jako bych přímo součástí děje. S čím si ale autorka skvěle pohrává jsou charaktery postav. A že se jich v knize objeví hezká řádka. Umí perfektně vylíčit jejich myšlenkové pochody, jejich city a vnímání. Díky tomu je celý román pro čtenáře dobře srozumitelný. Prostřednictvím rodiny Southernsových jsem nahlédla do úplně jiného světa. Do doby, ve které bych nechtěla žít a která se doufám už nikdy nebude opakovat.

Pokud máte rádi knihy o drsných lidských osudech a nebojíte se odhalovat temnotu skutečného života, tak si Dcery čarodějného vrchu přečtěte. Skutečně stojí za to.

Dcery carodejneho vrchu

Název: Dcery čarodějného vrchu (Daughters of the Witching Hil)
Autor: Mary Sharratt
Žánr: historický román, světová beletrie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019
Počet stran: 416
Hodnocení: 100 %                        
Zdroj foto: Jota
Odkaz na web: Jota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Režisérka Eva Toulová: „Tvorba filmu je vždycky risk.“

Toulova 200Eva Toulová je mladá česká režisérka, spisovatelka a výtvarnice, která se dnes věnuje převáženě režii. Má na kontě několik knížek, za sebou celovečerní film Šťastná, dokument Camino na kolečkách a jejím posledním počinem je film Jak se moří reviz...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Alchymistova šifra je zpět!

znameni moru 200Po necelém roce vydali v nakladatelství Fragment pokračování dobrodružné knihy pro děti s názvem Alchymistova šifra od Kanaďana Kevina Sandse.

 

...

Literatura

Jana Eyrová po sto letech?

Rozlet Gemmy Hardyove 200I takový by mohl být název knížky Margot Liveseyové „Rozlet Gemmy Hardyové“. Ale není, a ani nemůže být, nejen proto, že její hrdinka Gemmy se narodila přesně o sto let později od vydání tohoto kulto...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

A JE TO TADY!!!! - Rychle a zběsile 8

RZ perexUž je to skoro šestnáct let, co vyšel první díl nejznámější a nejsledovanější filmové série Rychle a zběsile. A dnes je tady osmička - jeden z filmů, které nejrychleji vydělaly miliardu dolarů a šestý nejúspěšnější a nejpopulárnější film na pokračování ...