Kalba ve spoďárech: Pij a žij jako Fin

Kalba ve spoďárech: Pij a žij jako Fin

Tisk

kalimeFinsko a jeho svéráznou kulturu cizinci popisují slovy sauna, zima, vodka a introverti. I přes obraz pochmurné zimní krajiny, který tato slova naznačují, je to ale nejšťastnější země světa.

 

 

Kalsarikänni, tedy popíjení doma ve spodním prádle, se stal jedním z charakteristických rysů finského národa. Může to znít jako zoufalá kratochvíle osamělých lidí, ale pro Finy je to velice efektivní a ozdravná metoda, jak se vyklidnit, pobavit a připravit na další dny plné práce a povinností.

Nikdy by mě opravdu nenapadlo, že se dá na toto téma napsat celá kniha a že kolem toho existuje celá věda, ale Miska Rantanen si s tím poradil skvěle a přesvědčil mě o opaku. V knížce se tedy dovíte vtipnou formou nejen co a jak, ale i kdy a proč. Funguje jako analytický soubor odborných informací i vtipná příručka o životním stylu.

Obsahuje všechno, co člověk má vědět nebo by jej mohlo zajímat. Původ kalby samotné i původ slova kalsarikänni, jeho porovnání se skandinávským hygge, odkazy na něj ve světových médiích - to vše pro nadšence do společenských věd. Hlavně ovšem samozřejmě kdy je vhodné kalbu uskutečnit, jak vybrat pití, tipy na hudbu a filmy, čím se nejlépe nadlábnete a v čem se to liší, pokud pijete třeba na pokoji v hotelu nebo v parku. Vyšším levelem je pak nealkoholická verze kalby.

Krom samotného textu je kniha plná ilustrací, přehledných grafů a statistických seznamů z instituce Norra Haga Party Central. Líbí se mi také osobní zpovědi občanů, kteří kalsarikänni provozují, a vtipné seznamy tipů v odrážkách - například Sto nejlepších důvodů pro kalbu ve spoďárech nebo seznam vhodných drobných domácích prací, které možno při kalbě vykonávat. Jen se mi nepozdává, že by nutně měly s pitím ve spodcích souviset i obsažené žebříčky olympijských medailí a zemí, kde se dobře žije dívkám, ve kterých Finsko zaujímá velmi vysoké příčky.

Ukázka z knihy:

Dotaz:
Je v pořádku, že se mi chce kalit ve spoďárech každý den?
Odpověď:
Není. Každodenní touha po bakchanáliích s kaloriemi a promile značí spíše sklon k dlouhotrvajícími stresu, depresi nebo obojímu než ke zdravé chuti vyčistit si hlavu nebo se odměnit. Pokud vás kalba svádí už během dne, je jasné, že se věci nevyvíjejí zcela podle příručky. Lidé pochopitelně mívají krizová období a každý má jinou povahu, ale stane-li se z kalby ve spoďárech rutina a přestane-li vám působit čilou radost, je načase promluvit sám sobě do duše. Není nutné být na sebe příliš přísný, ale ani kdovíjak měkký. Důležitost podpory zvenčí nelze dostatečně zdůraznit.


O autorovi:

Miska Rantanen (*1967) je novinář pracující pro deník Helsingin Sanomat, kam píše především o kultuře, politice a médiích. Krom toho se věnuje psaní populárně-naučné literatury.

Název: Kalba ve spoďárech - kalsarikänni: Pij a žij jako Fin
Autor: Miska Rantanen
Přeložila Jitka Hanušová
Žánr: populárně-naučná
Nakladatelství: Paseka
Rok vydání: 2019
Počet stran: 184
ISBN: 978-80-7432-966-1
Hodnocení: 90%

kalba

Zdroj: Paseka.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Frej: „Že jsem si vybral Stříbrného lipana, má počátek v klukovském věku“

frej 200Přinášíme vám rozhovor s Ladislavem Frejem, interpretem jedné z audioknih z edice Mistři slova vycházející díky Audiotéce a Bookmedia – Stříbrného lipana od Ladislava Tomečka. Čím ho tato audiokniha učarovala a...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kniha, na které si „pochutnáte“ – Café museum

Cafe museum 200Můžete mi věřit, je to stoprocentní pravda. Polský publicista, gurmán a spisovatel Robert Makłowicz nás provede zeměmi střední Evropy – pohybuje se po území někdejšího mocnářství, otvírá okénka do historie, představuje nám...


Literatura

Konzervativní revoluce

Revoluce2Kniha Andreje Duhana Konzervativní revoluce (nakladatelství Books & Pipes, Brno 2022) s podtitulem Ideové základy nové konzervativní pravice je důkladnou analýzou konzervatismu. Je podložená řadou relevantních zahraničních zdrojů a přináší komplexní pohl...

Divadlo

Poprask na laguně jako pouliční muzikál

Poprask 200Vášně, atmosféra přímořského italského předměstí, živá kapela na jevišti a silná herecká komediální sestava, to jsou hlavní lákadla inscenace Poprask na laguně, která bude mít v sobotu 5. září odloženou premiéru ve Velkém sále Městského divadla Zl...

Film

Cesta do lesa aneb v městě už nás to nebaví

cesta do lesaPokračování úspěšné komedie Cesta z města chystá premiéru na 4. října 2012. Ponese název Cesta do lesa a režie se opět ujal zkušený Tomáš Vorel st.