Zvířata nejsou bez citu

Zvířata nejsou bez citu

Tisk

zviraza nejsou bez citu  perexNakladatelství Portál vydalo velmi zajímavou knihu. Zve nás do obrovského světa zvířecích smyslů. A je mi až hanba, jak člověk s těmito smyslově bohatými zvířaty zachází a je dojemné, když je někdo miluje a plně respektuje jejich potřeby.

 

„Přestože žijeme na stejné planetě, vnímáme svět úplně jinak, než jak jej vnímají prasata či krávy. Pokud chceme lépe porozumět pohledu zvířat na svět, musíme si umět představit, jak fungují jejich smyslové orgány. Potom si uvědomíme, že naše vlastní smysly jsou velmi omezené. Náš svět je o mnoho menší než ten jejich.“

Pokusy, kterými vědci dochází ke svým závěrům, jsou rozmanité, velmi nápadité a týkají se chování či učení. Tak trochu připomínají různé logické hádanky pro zvířata. Dozvíme se tak, že pro krávy je životně důležité cítit trávu a pevnou půdu pod nohama, proto je ve Švédsku zákon stanovující, že krávy musí mít pastvu alespoň v létě. Avšak například v USA tuto možnost má méně než 5 % krav!

Ovce se naučí, jak vypadáte. Poznají vás na fotce, stejně jako své ovčí kolegyně. I jejich obrázky zvířata znají. A také jsou mezi nimi optimisti a pesimisti – podle toho, jak se zrovna cítí. Některé pokusy jsou úsměvné a přitom tak logické! Koho vlastně může napadnout, že slepice nemají žádné emoce?

Prasečí hnízdo… sdílela jsem dojetí autora, který měl možnost pozorovat ve volné přírodě prasečí matku, kterak pro své mláďata buduje hnízdečko. Jak trýznivou vnitřní bolest proti svým instinktům musí prožívat prasečí matky pod nadvládou lidského zvířecího průmyslu?

IMG 20220727 095456 - kopie

Zabíjejme je soucitně

Autor se nesnaží nabádat nás k vegetariánství, ale k soucitnému přístupu ke zvířatům, k soucitnému zabití (ano i tomu se tu věnuje jedna kapitola a není vůbec tak děsivá, jak by se dalo předpokládat) a k tomu, abychom maso nebrali jako součást jídelníčku, kterou lze mít v nadbytku nebo jí dokonce plýtvat.

A informace, jak si zvířata uvědomují sebe a druhé, jak dokáží v lecčem přemýšlet jako my, je pro mne úchvatná a vrací mne to období, kdy jsem chtěla s přírodou souznít, se zvířaty soucítit a… dávat jim domov.

Inteligence lososů a ryb pak je úplně novou oblastí, která v našich končinách je velkou neznámou.

Jen škoda, že tu nemáme pojednání o kozách a koních. A kočky a psy by se taky hodili.

Ale takto je postavena živočišná výroba ve skandinávském zemědělství, proto ve výběru zvířat jsou krávy, prasata, slepice, ovce a lososi.

zviraza nejsou bez citu

Zvířata nejsou bez citu
Autor: Per Jensen
Vydalo: nakladatelství Portál v roce 2022

Hodnocení: 95 %

https://obchod.portal.cz/psychologie/zvirata-nejsou-bez-citu/ 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Mandrage: Akustické turné jsme chtěli udělat jinak, než ostatní kapely a teď hrajeme divadlo!

Mandrage 200Kapela Mandrage má za sebou první čtyři koncerty svého akustického turné. Za čtrnáctiletou existenci kapely je to poprvé, co se na podobné turné vydala. Koncerty reflektující historii kapely je možné navštívit v divadlech ve vybraných městech Č...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Prodloužená jízda vzpomínek Václava Kopty

prodlouzena jizda 200V březnu vyšla pod taktovkou nakladatelství Motto poměrně útlá knížka vzpomínek Václava Kopty s názvem Prodloužená jízda. Autor nás seznámí se svým dětstvím a rodinou, která ho formovala, ale podíváme se pod pokličku jeho prof...


Literatura

Vydejte se za zákulisím Opravdových zločinů

opravdove zlociny 200V nakladatelství CPRess vyšla kniha Opravdové zločiny vycházející ze stejnojmenného oceněného podcastu, za kterým stojí Lucie Bechynková a Barbora Krčmová.

 

...

Divadlo

Špína otevře sezónu zlínského divadla

MDZ Spina 200Městské divadlo Zlín zahájí svou 78. sezónu českou premiérou. Naváže tak na dramaturgickou linii, které se v posledních letech zcela programově věnuje a v rámci níž se snaží hledat a objevovat současná témata a zajímavé nové texty a autory. Tento...

Film

Čas oponou trhnul, a nejen oponou, ale nic se neděje

tv pohadky200Sledování premiérových pohádek v televizi se věnuji o vánočním čase už nějakou dobu, ale málokdy jsem nadšený. Ne všechno zachrání krásné přírodní slovenské scenérie nebo tajemství a kouzlo starých hradů či zámků. Letos jsem se nedočkal ani...