ANDYKÓDY: Dlouho očekávaná sbírka básní Andreje Babiše je na světě!

ANDYKÓDY: Dlouho očekávaná sbírka básní Andreje Babiše je na světě!

Tisk

AndykódyJeden z aktuálně nejpopulárnějších českých literárních projektů byl dotažen do konce. Tím je recesistické vydání výňatků z projevů Andreje Babiše. Nápad se satirickou sbírkou básní se ne každému zamlouval, přesto si knížku předplatilo více než 1700 lidí. Dokonce byl velmi rychle vybrán dvojnásobek původně nastavené částky a výtisky dorazily do cíle před Vánoci.

Politická činnost jako taková je jedna věc, ale pohleďme na osobitý projev, který k ní náš pan premiér užívá. Dokázal totiž své zacházení se slovy demonstrovat naživo, a také přitom sdělit všechny potřebné informace. Řeč je samozřejmě o jeho politických proslovech; autor básní je tak zároveň politikem i umělcem, který nenahrává, jen koncertuje. Toto se změnilo až letos, kdy díky Poetickému holdingu Seifert vyšla útlá, leč významná sbírka básní nazvaná Andykódy (podle Havlových Antikódů).

Sbírka obsahuje 11 krátkých dílek psaných jednoduše, stručně a výstižně, zato s jistou malebností. Sedm nových básní vzniklo z projevu 12. 10. 2020 a velmi dojemně pojednávají o druhé koronavirové vlně. Pravděpodobně největším hitem je zde Matematický model. Na papír byly však přeneseny i legendární Motýle, a to v kratší sekci Z RANÉ TVORBY. Knížka je doplněna ilustracemi Olivie Černé.

O propagaci projektu se velmi zasadila také jistá značně mladší reinkarnace herečky a recitátorky Jiřiny Švorcové. Tato žena, bezmála stejně talentovaná, v propagačním klipu stylizovaném jako stará známá Nedělní chvilka poezie, dokázala tři ukázkové básně přednést tak autenticky, až leckdo slzel. (Smíchy. Osobně tento humor miluji, ale to už vám asi došlo.)

Označení projevů Andreje Babiše za dadaistickou poezii snad někdo z vás bude mít za urážlivé. Spolek koneckonců předpokládá, že zbytek vybraných peněz možná bude muset jít na právníky a pokuty. Politická satira však vždycky do společnosti patřila a pokud je to celkem nevinný a navíc inteligentní recesní nápad jako tento, není snad zločinem proti lidskosti dát mu zelenou.

Knížka byla vytištěna jen jednou a žádná další vydání na plánu nejsou. Dobrá zpráva však je, že každý z přispěvatelů nakonec dostal výtisk navíc, takže budete-li se ptát dosti známých, nakonec i vy jistě dostanete tu možnost si Andykódy osahat a prolistovat.

Ukázka z knihy:

LÍTOST

Samozřejmě umíraj lidi
Umíraj lidi s covidem

Ano a mně je to líto,
mně je to líto

Pravděpodobně ten covid
urychluje anebo zkracuje život

To mi je taky strašně líto

Andykódy

Název: Andykódy
Autor: Andy Bureš
Žánr: poezie
Nakladatelství: Spolek PHS
Rok vydání: 2020
Počet stran: 20
ISBN: 978-80-270-8885-0
Hodnocení: 100%


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 19...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Paměti psychologa Zimbarda

pameti psychologaNakladatelství Portál vydalo publikaci Paměti psychologa, která představuje život a dílo slavného psychologa Zimbarda, iniciátora Stanfordského vězeňského experimentu. Kniha je napsána formou rozhovoru, který vede Daniel Hartwig.

...

Literatura

SVĚŽÍ MADAME CHIC

MadameChic perexPoodhalit život Francouzek, jejich neopakovatelné chování, kterým působí navenek, se snaží mnoho lidí. Co způsobuje jejich sebevědomé a vyrovnané chování, proč jejich oblečení má vždy „šmrnc“ a nosí se jako královny, proč jsou trochu zá...

Divadlo

Švandovo divadlo uvede Klec bláznů, jiskřivou francouzskou komedii o lásce, partnerství a kráse být sám sebou

Klec bláznů200Klec bláznů, kultovní francouzskou komedii Jeana Poireta vyprávějící o lásce milujících rodičů, o vztahu dlouholetých partnerů i o kráse být sám sebou, chystá v režii Daniela Hrbka Švandovo divadlo v Praze. Hru známou českému publiku i díky ...

Film

Streamovací platforma DAFilms uvádí exkluzivní retrospektivu uznávaného dokumentaristy Martina Marečka

Marecek perexKolekci sedmi snímků českého režiséra, dokumentaristy, filmového pedagoga a dramaturga uvádí od 17. do 24. března 2024 dafilms.cz u příležitosti filmařova životního jubilea.

...