Příběh plný lásky v temné době

Příběh plný lásky v temné době

Tisk

tater200Ještě stále máme co objevovat v příbězích přeživších z koncentračních táborů. Kniha Tatér z Osvětimi nás zavede do toho nejznámějšího a snad nejhoršího tábora ze všech. Tatér z Osvětimi nepřibližuje pouze každodenní realitu pekla na zemi, ukazuje, že i v těch nejhorších časech se dá zažít něco hezkého.

 

 

Lale byl původem Slovák, do Osvětimi-Březinky se dostal ve čtyřiadvaceti letech, když si myslel, že svým odchodem z domova zachrání svou rodinu. Bylo mu řečeno, že odjíždí pryč a bude pracovat pro Němce. Osud však zařídil, že se stal hlavním tatérem v táboře a vyhnul se tak těžké fyzické práci.

I tak bylo tetování pro Lalea vyčerpávající, zvlášť pokud měl ničit tělo ženám nebo dětem. Jednoho dne při své práci potkal Gitu. Okamžitě ho okouzlila, a to i ve vězeňském mundúru a s oholenými vlasy.

Kniha popisuje každodenní rutinu v táboře. Lalea, který chce svým nejbližším v táboře pomoci a pašuje tam jídlo navíc, největší starost má však o Gitu, která onemocní. Život v neustálém strachu má přece jenom jemné světélko v podobě lásky dvou mladých lidí.

Příběh pokračuje i po opuštění tábora - jak oba naši hlavní hrdinové putují do svých rodných měst a jak se později znovu setkávají - nutně vás musí napadnout, že takovou situaci mohl zařídit pouze sám osud.

Autorka se s Laleem setkávala osobně po několik let. Vzpomínky srovnávala s historickými prameny, aby byl příběh a jeho časová osa co nejvěrnější. Přesto, že je příběh vyprávěn románovou formou, všechny události by měly být pravdivé a nezkreslené. Znovu vás ohromí, jak na místě totálního zmaru může vzkvést a přežít celoživotní láska dvou lidí, jejichž život visel dennodenně na vlásku.

 

tater

Název: Tatér z Osvětimi/The Tattooist of Auschwitz
Autor: Heather Morris
Překlad: Vladimír Fuksa
Žánr: román
Nakladatelství: BizBooks
Rok vydání: 2018
Počet stran: 248
Hodnocení: 90 %                                      
Zdroj foto:  www.albatrosmedia.cz 
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/39409576/tater-z-osvetimi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Turistický seriál K21: Litomyšl

zamek litomysl arkady 200Milí čtenáři, s blížícími se prázdninami jsme se u nás rozhodli podívat se pod pokličku různých turistických cílů. Seznámíme vás s životy kastelánů několika hradů a zámků, podíváme se na zoubek strašid...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Udělejte si doma voňavé indické pokrmy

moderni indicka kucharka 200V březnu vydalo nakladatelství CPress Moderní indickou kuchařku od Nitishy Patelové, ve které najdete přes 60 receptů na domácí indická jídla.

 

...

Literatura

Tajnůstkáři = Sázka na jistotu se Sandrou Brown

tajnustkari200Nakladatelství Kalibr vydalo v únoru v Edici světový bestseller napínavou knihu Sandry Brown Tajnůstkáři. No schválně: před dvaceti lety se uprostřed noci udála zdánlivě dokonalá loupež. Čtveřice nesourodých parťáků si málem odnesla půl mi...

Divadlo

Shakespeare v Mahenově divadle NdB
necozaneco perJe to skutečně záhada. Velký dramatik Shakespeare napsal spoustu nejlepší divadelních her, jaké kdy se objevily a taky několik velmi špatných her. Jako by v Shakespearovi byli dva autoři. Nebo že by Shakespeare, onen herec co utekl ke k...

Film

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman

Bohemian Rhapsody vs. Rocketman PEREXBohemian Rhapsody si získal široké publikum a zásluhou byl nominován na Oscara, ve kterém nakonec zlatá soška putovala Bohemian Rhapsody v několika kategoriích. Rocketman takový úspěc...