Syrová výpověď válečné generace

Syrová výpověď válečné generace

Tisk

nabarvene ptace200V současné době stále vychází romány inspirované děsivými událostmi druhé světové války, na pultech knihkupectví najdete i mnoho (auto)biografií. Argo letos znovu vydalo knihu, která už desítky let vyvolává rozporuplné reakce. Nabarvené ptáče je zpět, aby rozvířilo napjatou diskuzi.

 

 

Bezejmenný chlapec putuje po polském venkově, rodiče ho tam poslali kvůli jeho původu, chtějí ho uchránit před nacistickým běsněním. Malý chlapec tmavovlasý, tmavooký je při svém putování považován za cikána, který svýma očima může kohokoliv uhranout. Není s ním zacházeno dobře – často ho bijí, šikanují, nedostává najíst, nemůže spát, lidé se ho straní.

Chlapec při své cestě z vesnice do vesnice je také svědkem čeho je člověk schopný dopustit se na jiném člověku – a všechny tyto scény autor popisuje velmi syrově, všechnu agresi ukazuje čtenáři, nic si nechává pro sebe – scény jsou plné opravdového běsnění, nechutné, nemáte chuť pokračovat dále.

Zajímavou součástí příběhu je sledovat různé předsudky a pověry na vesnici – černé oči mohou uhranout člověka, ale i jeho stavení a zvířata, lidé by neměli ukazovat zuby, protože když jim je někdo spočítá, brzy zemřou. Kniha ukazuje také zvláštní způsoby přírodního léčitelství. Dále také mnoho vnitřních hovorů chlapce o tom, kdo je bůh a proč se dějí věci, tak jak se dějí a jak si přivolat štěstěnu na svou stranu.

Chlapec druhou světovou válku sice přežije, ale bojuje o svůj holý život skoro jako by byl na bitevním poli. Zachraňuje ho až Rudá armáda, k některým z vojáků chlapec velmi přilne a věří, že komunismus a strana je to nejlepší, co svět mohlo potkat.

„Knihy na mě udělaly ohromný dojem. Jejich prosté potištěné stránky pomáhaly člověku, aby si v mysli mohl vykouzlit svět právě tak opravdový jako svět, který bezprostředně vnímal svými smysly. Navíc byl svět popsaný v knihách, podobně jako maso v konzervách, jaksi hutnější a bohatší, daleko kořeněnější než každodenní život. Tak například v běžném obyčejném životě viděl člověk kolem sebe mnoho lidí, které ve skutečnosti neznal. Za to v knihách dozvídal i to, co si lidé myslí a co mají v plánu.“

Mnoho lidí tvrdí, že kniha je autobiografická. Pokud by skutečně ale byla, musel by mít autor opravdové superschopnosti, aby přežil tolik ran a neléčených zlomenin, dlouhodobou podvýživu a aby zůstal po takových zážitcích zdráv i na duchu. Kosinksi prohlašoval, že spíše čerpá z různých svědectví, ke kterým se dostal a pokud znáte některé z biografií přeživších válku, můžete souhlasit, že takto byla kniha skutečně napsaná. Pokud máte odvahu nahlédnout do nejtemnějších zákoutí lidské duše, čtěte. Pokud jste ale příliš citliví, raději se knize vyhněte, a to velkým obloukem.

nabarvene ptace

Nabarvené ptáče/The Painted Bird
Autor: Jerzy Kosinksi
Žánr: překladová literatura
Nakladatelství: Argo
Rok vydání: 2017
Počet stran: 254
Hodnocení: 80%
Zdroj foto: www.databazeknih.cz
Kniha se dá zakoupit zde


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Josef Melen: „Zatoužil jsem znovu vstoupit na jeviště. Jako frontman kapely.“

josef melenUž je to dávno. V osmdesátých letech byl součástí vysmívaného středního proudu a mnozí si ho pamatují jako dětskou hvězdu. Zbavit se této zátěže nebylo jednoduché. Po jaké cestě se Josef Melen vydal po sametové revoluci? Jaký j...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Rebelky z Oxfordu díl první

rebelky z oxfordu200V únoru na nás nakladatelství Cosmopolis zaútočilo historickou romantickou sérií Rebelky z Oxfordu a musím říct, že se jedná o příjemnou a pohodovou záležitost, která na trhu chyběla. Spolek výjimečných žen od Evie Dunmore hlásí p...


Literatura

Přečtěte si upřímnou zpověď velitele z Wagnerovy armády

bojoval-jsem-v-radach-wagnerovcu200V nakladatelství Alpress vyšla unikátní kniha odhalující fungování Wagnerovy armády, tedy organizace označované jako spolek a soukromá vojenská společnost.

 

...

Divadlo

Muzikál Ženy na pokraji nervového zhroucení uvede Městské divadlo Zlín

zeny na pokraji200Necelé dva měsíce práce na muzikálu Ženy na pokraji nervového zhroucení mají za sebou herci zlínského divadla. V čele s režisérem Stanem Slovákem, uměleckým šéfem Městského divadla Brno, nastudovali příběh podle slavného Almodóvarova f...

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...